MrJazsohanisharma

Πάσχα 2025: Γιατί η εβδομάδα που διανύουμε λέγεται «Βουβή» και «Κουφή»

Πάσχα 2025: Γιατί η εβδομάδα που διανύουμε λέγεται «Βουβή» και «Κουφή»

Ο λόγος που η εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα 2025 αποκαλείται «Βουβή», τα άγνωστα νοήματα.

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ακολουθιών των Χαιρετισμών και από σήμερα διανύουμε και επισήμως την έκτη και τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής, πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία ονομάζεται «Εβδομάδα των Βαΐων». Ίσως δεν είαι ευρέως γνωστό όμως αυτή η εβδομάδα αποκαλείται από τους πιστούς ως «βουβή» ή «κουφή».

Στην τελική ευθεία για το Πάσχα 2025

Τα σημαντικά γεγονότα της εβδομάδας σύμφωνα με το χριστιανικό τελετουργικό ενόψει Πάσχα 2025 είναι το Σάββατο του Λαζάρου και την αμέσως επόμενη μέρα τιμάται η Κυριακή των Βαΐων. Η μοναδική Ακολουθία που απουσιάζει είναι η Ακολουθία των Χαιρετισμών της Παναγίας, η οποία αποτελεί και την μοναδική χαρμόσυνη νότα στην πένθιμη περίοδο που διανύουμε.

Η τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής, αφού από την Κυριακή ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα με την δική της νηστεία, είναι η τελική αποκάλυψη του νοήματος της Μεγάλης Σαρακοστής που είναι η μετάνοια, η νηστεία από την αμαρτία, η χαρμολύπη και η επαναβίωση του λατρευτικού στοιχείου της Εκκλησίας.

Το Τυπικό της Εκκλησίας υπαγορεύει και αυτήν την Εβδομάδα τις Ακολουθίες που τελούνται καθ' όλη τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Δηλαδή Μεσονυκτικό Όρθρο, Ώρες και Εσπερινό το πρωί, το Μεγάλο Απόδειπνο το απόγευμα, την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία την Τετάρτη και την Παρασκευή καθώς και το Μικρό Απόδειπνο με τον κανόνα του Αγίου Λαζάρου την Παρασκευή το απόγευμα.

Όπως εξηγούν οι εκκλησιαστικοί κύκλοι η τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής αφού από την Κυριακή ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα με την δική της αυστηρή νηστεία πλέον όπου δεν καταλύουμε λάδι και κρασί όλες τις ημέρες, μέχρι και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου), είναι η τελική αποκάλυψη του νοήματος της Σαρακοστής που είναι η μετάνοια, η νηστεία από την αμαρτία, η χαρμολύπη και η επαναβίωση του λατρευτικού στοιχείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας .

#ΠΑΣΧΑ_2025 #ΜΕΓΑΛΗ_ΕΒΔΟΜΑΔΑ #ΕΚΚΛΗΣΙΑ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/ka1mhOe
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη