
Το μέλλον των περίπου 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας είναι ιδιαίτερα αβέβαιο αφού το Ισραήλ ξεκίνησε νέο κύμα επιθέσεων εναντίον του θύλακα την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο υποσιτισμός εξαπλώνεται στη Γάζα, προειδοποιούν γιατροί και ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο κατεστραμμένο παλαιστινιακό έδαφος, καθώς ο πλήρης ισραηλινός αποκλεισμός εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα του.
Για την ώρα δεν υπάρχει καμία ενδείξη ότι το Ισραήλ θα ανοίξει σημεία εισόδου για να επιτρέψει τη ροή βοήθειας ή θα χαλαρώσει τη νέα του επίθεση στη Γάζα, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη με ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών που σκότωσε 400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους.
Την Κυριακή, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών μετά από σχεδόν 18 μήνες συγκρούσεων είχε ξεπεράσει τους 50.000, ενώ το Ισραήλ έχει σκοτώσει σχεδόν 700 Παλαιστίνιους από τότε που ξεκίνησε και πάλι τις επιθέσεις στη Γάζα την περασμένη Τρίτη.
50.000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι στη Ράφα
Οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν πλέον στη Ράφα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, κλιμακώνοντας την αεροπορική και χερσαία επίθεση που έχει εξαπολυθεί εδώ και μία εβδομάδα, ενώ εξέδωσαν νέες εντολές εκκένωσης, διευκρινίζοντας ότι δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση με οχήματα.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με αμάχους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον αυτοκινήτων στη Γάζα. «Οι IDF έχουν ξεκινήσει μια επιχείρηση για την εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεστε σε μια επικίνδυνη ζώνη μάχης. Απομακρυνθείτε αμέσως από τη ζώνη μάχης», ανέφεραν οι εντολές.
Το Ισραήλ λέει ότι ξεκίνησε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις για να αναγκάσει τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους υπόλοιπους ομήρους που κρατά ακόμα στη Γάζα. Δηλώνει ότι κάνει το καλύτερο δυνατό για να περιορίσει τον αντίκτυπο στους αμάχους και αμφισβητεί τον αριθμό των νεκρών που ανακοινώνεται από τις υγειονομικές αρχές στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς θύλακα.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι η χώρα του μάχεται κατά της Χαμάς και όχι κατά των αμάχων στη Γάζα.
«Αλλά όταν η Χαμάς πολεμά με πολιτικά ρούχα, από τα σπίτια αμάχων και πίσω από αμάχους, αυτό θέτει τους αμάχους σε κίνδυνο και εκείνοι πληρώνουν τρομερό τίμημα. Γι' αυτό τον λόγο καλούμε τους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν τις ζώνες των μαχών»,έγραψε ο Ίσραελ Κατς σε ανάρτηση στο Χ.
Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό και τα σπίτια τους για στρατιωτικούς σκοπούς.
Στη Ράφα, οι δημοτικές αρχές δήλωσαν ότι χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στην περιοχή Τελ Αλ-Σουλτάν, όπου ο ισραηλινός στρατός είχε στείλει κάποιες από τις δυνάμεις του.
«Οι επικοινωνίες με τη γειτονιά έχουν διακοπεί εντελώς και η τύχη (των ανθρώπων) παραμένει άγνωστη. Οικογένειες έχουν εγκλωβιστεί στα χαλάσματα, χωρίς νερό, τροφή, φάρμακα, εν μέσω πλήρους κατάρρευσης των υγειονομικών υπηρεσιών», ανέφεραν σε ανακοίνωση.
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για την «εθελούσια αποχώρηση» των Παλαιστίνιων
Μπορεί μάλιστα να αρνείται κάθε διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, ωστόσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοινώνει τώρα πως το Ισραήλ πρόκειται να συστήσει μια νέα ειδική υπηρεσία προκειμένου να διευκολύνει την «εθελοντική» μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από τον πολιορκημένο.
Η εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε πρόταση του υπουργού Άμυνας Ίσραελ Κατς για τη σύσταση υπηρεσίας αρμόδιας «για την προετοιμασία της εθελούσιας αποχώρησης των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας προς τρίτες χώρες με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο».
Η ανακοίνωση αυτή ακολουθέι την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μετεγκατασταθεί ο πληθυσμός της Γάζας, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, σε αραβικές χώρες και να μετατραπεί ο παράκτιος θύλακας στη «Ριβιέρα» της Μέσης Ανατολής - σενάριο που έχουν απορρίψει κατηγορηματικά οι Άραβες γείτονες του Ισραήλ.
Οι Παλαιστίνιοι που επιθυμούν να φύγουν από την υπό πολιορκία Γάζα θα μπορούν να το πράξουν «σύμφωνα με το ισραηλινό και διεθνές δίκαιο και με βάση το όραμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.
Η εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν διευκρίνισε ποιες τρίτες χώρες θα δεχθούν τους Παλαιστίνιους.
«Ανεξίτηλη κηλίδα για το Ισραήλ», τίποτα το εθελοντικό στην αποχώρηση των αμάχων
Η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» καταδίκασε την κίνηση αυτη, χαρακτηρίζοντάς τη «ανεξίτηλη κηλίδα για το Ισραήλ», με ανάρτησή της στα αγγλικά στο Χ.
«Όταν η ζωή σε κάποια μέρη γίνεται αδύνατη λόγω του βομβαρδισμού και της πολιορκίας, δεν υπάρχει τίποτε "εθελοντικό" στην αποχώρηση των κατοίκων», τόνισε.
Η Ιορδανία καταδίκασε έντονα σήμερα τα σχέδια αυτά του Ισραήλ, με το υπουργείο Εξωτερικών να καταγγέλλει ότι ισοδυναμούν με αναγκαστικό εκτοπισμό.
Κάθε μέτρο κατά της παρουσίας Παλαιστινίων στη γη τους αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, κατήγγειλε το υπουργείο.
Η Ιορδανία είναι μία από τις χώρες που έχουν υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων ανά κάτοικο, κυρίως Παλαιστίνιους και Σύρους. Εκτιμάται ότι το 30% με 40% των Ιορδανών έχουν παλαιστινιακές ρίζες, περιλαμβανομένης της βασίλισσας Ράνια.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/qGHUoVZ
via IFTTT