
Με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 1,600, η Μιανμάρ θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.
Δεύτερη νύχτα εφιάλτη στη Μιανμάρ, όπου εκατοντάδες ξένοι διαδώστες μετέβησαν το Σάββατο, μετά τον σεισμό που αφήνει πίσω του περισσότερους από 1.600 νεκρούς και αποτελεί την πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή που πλήττει τη φτωχή και κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα εδώ και χρόνια.
Ο σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της Παρασκευής, ένας από τους μεγαλύτερους που έχει πλήξει τη νοτιοανατολική Ασία τα τελευταία εκατό χρόνια, κατέστρεψε αεροδρόμια, γέφυρες και αυτοκινητόδρομους, σε μια χώρα που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και έχει καταστρέψει την οικονομία της και εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ ανέβηκε στους 1.644, σύμφωνα με την στρατιωτική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει η υπηρεσία ειδήσεων BBC Burmese. Παράλληλα, στη γειτονική Ταϊλάνδη, όπου ο σεισμός ταρακούνησε κτίρια και κατέρρευσε ένας υπό ανέγερση ουρανοξύστης στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Οι επιζώντες στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, έσκαβαν με τα χέρια τους την Παρασκευή σε απεγνωσμένες προσπάθειες να σώσουν όσους ήταν ακόμα παγιδευμένοι, καθώς δεν υπήρχαν βαριά μηχανήματα και οι Αρχές ήταν απούσες.
Στην Μπανγκόκ το Σάββατο, οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονταν στον χώρο της κατάρρευσης του 33ώροφου πύργου, όπου 47 άτομα ήταν αγνοούμενα ή παγιδευμένα κάτω από τα συντρίμμια - ανάμεσά τους και εργάτες από τη Μιανμάρ.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά της Υπηρεσίας Γεωλογικής Εξερεύνησης των ΗΠΑ εκτιμάτε ότι ο αριθμός των θυμάτων στη Μιανμάρ θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 10.000, ενώ οι ζημιές θα μπορούσαν να υπερβούν την ετήσια οικονομική παραγωγή της χώρας.
Μία ημέρα μετά την σπάνια έκκληση για διεθνή βοήθεια, ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ, Στρατηγός Μιν Άουνγκ Χλάινγκ, ταξίδεψε στη Μανταλέι, που πλήγηκε σφοδρά και βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος κατέστρεψε κτίρια και προκάλεσε πυρκαγιές σε ορισμένες περιοχές.
«Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης της Πολιτείας ζήτησε από τις Αρχές να επιταχύνουν τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης και να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε επείγουσες ανάγκες», ανέφερε η χούντα σε δήλωσή της μέσω των κρατικών ΜΜΕ, αναφερόμενη στον Μιν Άουνγκ Χλάινγκ.
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν την τεράστια καταστροφή στη Μιανμάρ
Οι δορυφορικές εικόνες που δημοσιοποίησε η Maxar Technologies αποκαλύπτουν κάποιες από τις καταστροφές που υπέστησαν η Μανταλέι και η Σαγκάιν μετά τον χθεσινό σεισμό.
Οι εικόνες, οι οποίες τραβήχτηκαν σήμερα, δείχνουν ζημιές σε παγόδες, ναούς και κατοικίες, καθώς και στη Γέφυρα Σαγκάιν, η οποία κατέρρευσε στον ποταμό Ίραγουαντι χθες.
Σε μία σοκαριστική εικόνα, μια περιοχή με παραπήγματα και κτίρια στη νότια πλευρά της Μανταλέι έχει καταρρεύσει ολοσχερώς.
Δείτε το βίντεο:
Έκλεισαν τα αεροδρόμια
Μία αρχική εκτίμηση από την αντιπολίτευση της Μιανμάρ, την Εθνική Ενιαία Κυβέρνηση, ανέφερε ότι τουλάχιστον 2.900 κτίρια, 30 δρόμοι και επτά γέφυρες υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό.
«Λόγω των σημαντικών ζημιών, τα διεθνή αεροδρόμια της Νάιπιταου και της Μανταλέι είναι προσωρινά κλειστά», δήλωσε η NUG, η οποία περιλαμβάνει «κατάλοιπα» της εκλεγμένης πολιτικής κυβέρνησης που εκδίωξε η στρατιωτική χούντα μετά το πραξικόπημα του 2021, που προκάλεσε τον εμφύλιο πόλεμο.
Ο πύργος ελέγχου στο αεροδρόμιο της Νάιπιταου, της πρωτεύουσας της Μιανμάρ που έχει χτιστεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό, κατέρρευσε, καθιστώντας τον αερολιμένα μη λειτουργικό, ανέφερε πηγή στο Reuters.
Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ δεν απάντησε σε κλήσεις για σχόλια.
Τα νοσοκομεία στην κεντρική και βορειοδυτική Μιανμάρ δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο να δέχονται τραυματίες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, η οποία προειδοποίησε ότι οι ζημιές στους δρόμους εμποδίζουν την πρόσβαση.
Δεκαεπτά φορτηγά με προμήθειες για καταφύγια και ιατρικές ανάγκες αναμένονταν να φτάσουν αύριο, Κυριακή, για να καλύψουν τις ελλείψεις σε φάρμακα, όπως σακούλες αίματος και αναισθητικά, πρόσθεσε η Υπηρεσία.
Η διεθνής κοινότητα στο πλευρό της Μιανμάρ
Ομάδα διάσωσης από την Κίνα έφτασε στο αεροδρόμιο της εμπορικής πρωτεύουσας της Μιανμάρ, το Γιανγκόν, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Μανταλέι και τη Νάιπιταου, και θα ταξιδέψει στη χώρα με λεωφορείο, όπως ανέφεραν τα κρατικά ΜΜΕ.
Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλή της χούντας, όπως ανακοίνωσε η κινεζική πρεσβεία στη Μιανμάρ το Σάββατο, και δήλωσε ότι το Πεκίνο θα παράσχει βοήθεια ύψους 13,77 εκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβανομένων σκηνών, κουβερτών και έκτακτων ιατρικών κιτ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν τεταμένες σχέσεις με τη στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ και έχουν επιβάλει κυρώσεις στους αξιωματούχους της, συμπεριλαμβανομένου του Μιν Άουνγκ Χλάινγκ, δήλωσαν ότι θα παράσχουν κάποια βοήθεια.
Προμήθειες ανακούφισης από την Ινδία έφτασαν, επίσης, με στρατιωτικό αεροσκάφος στο Γιανγκόν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα της Μιανμάρ, ενώ η κυβέρνηση της Ινδίας δήλωσε ότι αποστέλλει επίσης πλοία με 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η Ρωσία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη αποστέλλουν επίσης αεροπλάνα γεμάτα με προμήθειες και προσωπικό για τη βοήθεια.
«Απεγνωσμένοι» για βοήθεια
Οι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι απεγνωσμένοι για βοήθεια.
Ο σεισμός, που σημειώθηκε γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής, επηρέασε εκτεταμένες περιοχές της Μιανμάρ, από τις κεντρικές πεδιάδες γύρω από τη Μανταλέι μέχρι τους λόφους Σαν στα ανατολικά, μέρη των οποίων δεν βρίσκονται πλήρως υπό τον έλεγχο της χούντας.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης στη Μανταλέι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην κλίμακα της καταστροφής, δήλωσε κάτοικος της περιοχής μέσω τηλεφώνου, ζητώντας να μην αναφερθεί το όνομά του για λόγους ασφαλείας.
«Πολλοί άνθρωποι είναι παγιδευμένοι, αλλά δεν έρχεται καμία βοήθεια απλώς επειδή δεν υπάρχουν άνθρωποι, εξοπλισμός ή οχήματα», είπε.
Στην Μπανγκόκ, 1.000 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, οι αρχές το Σάββατο προχώρησαν με τις προσπάθειες να βρουν εργάτες οικοδομών που ήταν παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια του κατεστραμμένου πύργου, χρησιμοποιώντας εκσκαφείς, drones και σκυλιά διάσωσης.
Ο Αντιπρόεδρος της Ταϊλάνδης, Άνουτιν Τσαρνβιρακούλ, δήλωσε ότι έχουν αναπτυχθεί όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για να βρουν επιζώντες και να φέρουν τα σώματα των θυμάτων.
«Πάντα έχουμε ελπίδα», είπε στους δημοσιογράφους. «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε ασταμάτητα».
Η Τσανπέν Κάεβνοϊ, 39 ετών, είπε ότι έσπευσε το απόγευμα της Παρασκευής μετά από ειδήσεις που έδειχναν ότι το κτίριο σε κατασκευή, όπου εργαζόταν η μητέρα της και η μικρότερη αδελφή της, είχε καταρρεύσει. «Κάλεσα την αδελφή μου, αλλά ανεξάρτητα από πόσες φορές προσπάθησα να την καλέσω, δεν υπήρχε σύνδεση», είπε μετά από μια νύχτα χωρίς ύπνο στον τόπο της καταστροφής.
«Θέλω να περιμένω τη μητέρα και την αδελφή μου», είπε η Τσανπέν, η ίδια εργαζόμενη στην οικοδομή. «Θέλω να δω τα πρόσωπά τους ξανά».
Σε όλη την εκτεταμένη μητρόπολη, όπου τέτοιου είδους σεισμοί είναι σπάνιοι, ενδέχεται να υπάρχουν μέχρι και 5.000 κατεστραμμένα κτίρια, περιλαμβανομένων των οικιστικών πύργων, δήλωσε ο Άνεκ Σιριπανίτσγκορν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Μηχανικών της Ταϊλάνδης, το οποίο βοηθά τις δημοτικές αρχές.
«Περνάμε από εκατοντάδες περιπτώσεις», είπε. «Αν δούμε περιπτώσεις με ενδεχόμενο κίνδυνο, θα στείλουμε αμέσως μηχανικούς».
«Ακόμη κι αν τους απεγκλωβίσουμε, τα νοσοκομεία δεν μπορούν να τους περιθάλψουν»
Την ίδια ώρα, στην περιοχή Μανταλέι άνθρωποι που επέζησαν διηγούνται ιστορίες τρόμου και απόγνωσης. «Ο κόσμος σκάβει με τα χέρια για να απομακρύνει τα μπάζα» περιέγραψε πολίτης στο BBC, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του υπό τον φόβο αντιποίνων από τη χούντα.
Το πρωί της Παρασκευής, οι διασώστες εντόπισαν κάτω από τα συντρίμμια ένα παιδί που ψιθύριζε ότι διψά. «Έδωσα στο παιδί ένα καλαμάκι, για να μπορέσει να φτάσει το νερό μέσα από τα χαλάσματα» είπε ο ίδιος. «Ακούω φωνές να καλούν σε βοήθεια» συμπλήρωσε.
Οι προσπάθειες, ωστόσο, δεν σταματούν με την απεγκλώβιση. «Προσπαθούμε να σώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε, αλλά ακόμα κι όταν καταφέρνουμε να τους μεταφέρουμε στο νοσοκομείο, δεν μπορούν να τους περιθάλψουν. Δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει νερό» τόνισε ο ίδιος.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τη μεγάλη έλλειψη καυσίμων, που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία αντλιών νερού και τη μεταφορά τραυματιών.
Υπό κανονικές συνθήκες, σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί νέοι θα βοηθούσαν στις διασώσεις. Όμως, από τότε που θεσπίστηκε ο νόμος υποχρεωτικής στράτευσης τον Φεβρουάριο του 2024, πολλοί είτε έχουν εγκαταλείψει τις πόλεις είτε έχουν ενταχθεί σε αντιστασιακές ομάδες. «Αν επιστρέψουν, θα συλληφθούν. Γι' αυτό και δεν υπάρχουν πολλά νέα χέρια να βοηθήσουν» εξήγησε.
Η χούντα της Μιανμάρ βομβαρδίζει τις σεισμόπληκτες περιοχές
Στο μεταξύ, παρά την τραγωδία και την κινητοποίηση των Αρχών για την φυσική καταστροφή, η χούντα επιμένει να βομβαρδίζει για να εξαλείψει εστίες αντίστασης.
Μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής αναφέρουν στο BBC ότι το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο έγιναν τουλάχιστον τρεις αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία Σαν και στην Καρένι.
Ανακωχή δύο εβδομάδων από τους αντάρτες
Η ένοπλη πτέρυγα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ (NUG), η οποία σχηματίστηκε από ομάδες που αντιτίθενται στη χούντα, λέει ότι θα εφαρμόσει εκεχειρία δύο εβδομάδων, ώστε να μπορέσει να φτάσει η αναγκαία βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.
Από την πλευρά της η Λαϊκή Αμυντική Δύναμη (PDF) αναφέρει ότι στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και τις διεθνείς υπηρεσίες βοήθειας για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων.
Παρά το ότι έχουν περάσει περίπου 36 ώρες από τον σεισμό, πολλές περιοχές παραμένουν αποκομμένες από την παροχή βοήθειας.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/2PWXLi0
via IFTTT