
O μπακαλιάρος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, τον αγαπούν όσοι κάνουν διατροφή και αυτή η συνταγή στο φούρνο είναι ό,τι πρέπει για το μενού της 25ης Μαρτίου.
Ο μπακαλιάρος θα τιμηθεί δεόντως στα εορταστικά τραπέζια της 25ης Μαρτίου όπως επιβάλλει η παράδοση και η εθιμογραφία του τόπου μας. Το ψάρι πασπαρτού της ημέρας είναι μια από τις αγαπημένες επιλογές μικρών και μεγάλων καθώς είναι ιδιαίτερα ελαφρύ και εύγευστο ενώ το γεγονός ότι μπορεί να μαγειρευτεί με άπειρους τρόπους και εκδοχές λύνει τα χέρια για όσους μαγειρεύουν καθώς εξασφαλίζει μια σειρά από πιάτα που δεν χάνουν ποτέ την γευστική τους αξία! Με σήμα κατατεθέν του τη λευκή σάρκα και τη πλούσια γεύση και ζουμερή υφή του ο μπακαλιάρος όπως κι αν σερβιριστεί θα ικανοποιήσει τον ουρανίσκο.
Μπακαλιάρος: Το ψάρι που αγαπούν όσοι κάνουν διατροφή
Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι με χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες, μόλις 50-80 kcal ανά 100 g. Είναι πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA), τα οποία είναι ωφέλιμα για την καρδιά, συμβάλλοντας στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επίσης, είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σε βιταμίνες (βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα Β12) και μέταλλα (φώσφορος και σελήνιο). Λόγω της υψηλής διατροφικής (ή θρεπτικής) του αξίας, προτείνεται σε κάθε ισορροπημένη διατροφή.
Αποτελεί καθαρή πηγή πρωτεΐνης που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, έχει ελάχιστο λίπος και λίγες θερμίδες. Ένα μέτριο φιλέτο μπακαλιάρου ισοδυναμεί με 30 γραμμάρια πρωτεΐνης, 120 θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Οι βιταμίνες B6 και Β12 που περιέχει βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και τα ισχαιμικά επεισόδια.
Επίσης, χάρη στην περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σε μικρότερη βέβαια ποσότητα από τα πιο λιπαρά ψάρια, ενδείκνυται για τους αθλητές και για όσους ακολουθούν αυξημένη καθημερινή δραστηριότητα. Μάλιστα ως επι το πλείστον τον μαγειρεύουν στο φούρνο με ελαιόλαδο και μυρωδικά σε συνδυασμό με φρέσκια σαλάτα λαχανικών.
Η καλύτερη συνταγή για μπακαλιάρο στο φούρνο
Υλικά για 2 άτομα
600γρ. φιλέτο μπακαλιάρου
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 μικρό κρεμμύδι
400γρ. baby πατάτες, βρασμένες
1 σκελίδα σκόρδο
4 κ.σ. φρέσκα κρεμμυδάκια
5 στήμονες κρόκος Κοζάνης
1 πρέζα κρόκος Κοζάνης σε σκόνη
1 κούπα λευκό κρασί
1 κ.σ. βούτυρο
ανθός αλατιού
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κ.σ. σχοινόπρασο
Για το σερβίρισμα:
φρέσκο σχοινόπρασο
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/pGL96jv
via IFTTT