Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ η Tencent: «Ο τεχνολογικός κολοσσός δουλεύει για τον κινεζικό στρατό»

Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ η Tencent: «Ο τεχνολογικός κολοσσός δουλεύει για τον κινεζικό στρατό»

Οι μετοχές της Tencent στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν βουτιά σχεδόν 7% μετά την απόφαση του υπουργείου Άμυνας να χαρακτηρίσει τον κιζενικό γίγαντα της τεχνολογίας και των παιχνιδιών ως «στρατιωτική επιχείρηση».

Οι ΗΠΑ έχουν προσθέσει αρκετές κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων του κολοσσού των βιντεοπαιχνιδιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Tencent και του κατασκευαστή μπαταριών CATL, σε μια λίστα επιχειρήσεων που συνεργάζονται με τον κινεζικό στρατό.

Ο κατάλογος χρησιμεύει ως «καμπανάκι» προς αμερικανικές εταιρείες και οργανισμούς, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που κρύβει η επιχειρηματική συνεργασία με κινεζικές οντότητες.

Αν και η ένταξη μιας επιχείρησης στη λίστα δεν συνεπάγεται με άμεση απαγόρευση, μπορεί πάντως να εντείνει τις πιέσεις στο αμερικανικό ΥΠΟΙΚ να επιβάλει κυρώσεις.

Η Tencent και η CATL έχουν αρνηθεί την εμπλοκή τους με δραστηριότητες του κινεζικού στρατού, ενώ το Πεκίνο έχει δηλώσει πως η απόφαση ισοδυναμεί με «παράλογη καταστολή εις βάρος των κινεζικών εταιρειών».

Σε απάντηση της τελευταίας ανακοίνωσης, η Tencent - στην οποία ανήκει η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat - δήλωσε ότι η συμπερίληψή της στον κατάλογο ήταν «σαφώς λάθος».

«Δεν είμαστε στρατιωτική εταιρεία ή προμηθευτής. Σε αντίθεση με τις κυρώσεις ή τους ελέγχους επί των εξαγωγών, αυτή η λίστα δεν έχει καμία επίπτωση στην επιχείρησή μας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο BBC.

«Αυτές οι πρακτικές των ΗΠΑ παραβιάζουν τις αρχές του ανταγωνισμού στην αγορά και τους διεθνείς οικονομικούς και εμπορικούς κανόνες που πάντα υποστήριζαν, ενώ υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των ξένων εταιρειών για επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται πως ο κατάλογος του Υπουργείου Άμυνας (DOD), ο οποίος είναι επίσημα γνωστός ως κατάλογος Section 1260H, επικαιροποιείται ετησίως και περιλαμβάνει πλέον 134 εταιρείες.

Αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση των προσπαθειών που θεωρεί ότι καταβάλλει το Πεκίνο προκειμένου να αυξήσει τη στρατιωτική του ισχύ χρησιμοποιώντας τεχνολογία από κινεζικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά προγράμματα.

Σύμφωνα πάντα με το BBC, το Πεντάγωνο είχε δεχθεί πιέσεις από Αμερικανούς νομοθέτες προκειμένου να προσθέσει ορισμένες από τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της CATL, στον κατάλογο.

Η πίεση αυτή ασκήθηκε καθώς ο αμερικανικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford δήλωσε ότι θα επενδύσει 2 δισ. δολάρια (1,6 δισ. λίρες) για την κατασκευή εργοστασίου μπαταριών στο Μίσιγκαν. Έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να παραχωρήσει άδεια χρήσης τεχνολογίας από την CATL.

#ΗΠΑ #ΚΙΝΑ #ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ_ΠΟΛΕΜΟΣ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/Cf43ViS
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη