Τα κενά στις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Ρωσία αποκαλύπτουν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αναφορικά με τις ευρπωαϊκές εισαγωγές ρωσικού LNG.
Η Ευρώπη αγόρασε πέρυσι ποσότητα ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα που «γεμίζουν» το πολεμικό ταμείο του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πλοία που μετέφεραν 17,8 εκατ. τόνους ρωσικού LNG και κατέπλευσαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια το 2024 - η ποσότητα ήταν αυξημένη κατά 2 εκατ. τόνους σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με αναλυτές της Rystad Energy που δημοσιοποίησε τα στοιχεία.
Ο Jan-Eric Fähnrich, αναλυτής της Rystad, δήλωσε ότι οι ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου όχι μόνο αυξάνονται αλλά «βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ».
Η Ευρώπη έχει περικόψει τις τεράστιες εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο αγοράζει όλο και περισσότερα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Πέρυσι, ξεπέρασε το Κατάρ και έγινε ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης, μετά τις ΗΠΑ.
Το 2024, η Ευρώπη εισήγαγε 49,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών και άλλα 24,2 δισ. κυβικά μέτρα σε ψυχρή υγρή μορφή με πλοία, σύμφωνα με τον Fähnrich. Μέρος του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα έχει μεταπωληθεί σε άλλες χώρες, πρόσθεσε.
Τα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα λίγες ημέρες αφότου η Ουκρανία σταμάτησε τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών της προς την Ευρώπη.
Ακτιβιστές τονίζουν ότι η ΕΕ υπονομεύει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία και τους κλιματικούς στόχους που έχει θέσει, συνεχίζοντας να πληρώνει τη Ρωσία για καύσιμα που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Γιατί η Ευρώπη αγοράζει ρωσικό LNG
Στοιχεία από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (Crea), τα στοιχεία του οποίου διαφέρουν ελαφρώς από αυτά της Rystad, έδειξαν ότι οι εισαγωγές ρωσικού LNG από την ΕΕ ανήλθαν σε 7,32 δισ. ευρώ το 2024. Διαπίστωσε ετήσια αύξηση 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τους 17,5 εκατ. τόνους.
«Ο λόγος που αυξήθηκαν οι εισαγωγές είναι αρκετά απλός», δήλωσε ο Vaibhav Raghunandan, αναλυτής για τη Ρωσία στην Crea. «Το ρωσικό LNG προσφέρεται με έκπτωση σε σχέση με τους εναλλακτικούς προμηθευτές... Χωρίς την επιβολή κυρώσεων στο εμπόρευμα, οι εταιρείες λειτουργούν με βάση το προσωπικό τους συμφέρον και αγοράζουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από τον φθηνότερο προμηθευτή».
Η ΕΕ στοχεύει να σταματήσει να εισάγει ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, αλλά ήταν απρόθυμη να απαγορεύσει το φυσικό αέριο, όπως έκανε για τον άνθρακα και το πετρέλαιο. Τον Ιούνιο, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να απαγορεύσουν από τον Μάρτιο του 2025 τη «μεταφόρτωση» ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου που συνεχίζει σε χώρες εκτός ΕΕ5. Η πρόσφατη αύξηση των εισαγωγών ρωσικού LNG μπορεί να οφείλεται στις προσπάθειες να μεταφερθούν ποσότητες πριν από την επιβολή των κυρώσεων, δήλωσε ο Fähnrich.
Αντιδράσεις από Ουκρανία
Ουκρανοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το καθεστώς κυρώσεων υπονομεύεται από «κραυγαλέα κενά» που εξακολουθούν να επιτρέπουν στη Ρωσία να χρηματοδοτεί την πολεμική της μηχανή με έσοδα από ορυκτά καύσιμα.
«Τα επίπεδα ρεκόρ των εισαγωγών ρωσικού LNG το 2024 είναι μια υπενθύμιση ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει αποφασιστικά για να κλείσει τα εναπομείναντα κενά στο καθεστώς των κυρώσεών της», δήλωσε η Svitlana Romanko, ιδρύτρια της Razom We Stand, μιας ουκρανικής ομάδας εκστρατείας για το κλίμα. «Έχουμε φτάσει τώρα σε 15 πακέτα κυρώσεων και απαιτείται επειγόντως πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού LNG για να σταματήσει η χρηματοδότηση του πολεμικού ταμείου του Πούτιν».
Κάλεσε επίσης την ΕΕ να πατάξει τον «σκιώδη στόλο» των παλαιών και υποασφαλισμένων δεξαμενόπλοιων της Ρωσίας και να κλείσει ένα παραθυράκι διύλισης που επιτρέπει στην Ευρώπη να εισάγει προϊόντα που παρασκευάζονται από ρωσικό αργό πετρέλαιο σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδία.
Οι αυστηρότερες κυρώσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τη ρύπανση από τα αέρια του θερμοκηπίου που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας κατά 25% έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση της Romanko και των συναδέλφων της που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.
«Η ΕΕ πρέπει να επιλέξει», δήλωσε η Romanko. «Η θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο και τη ρύπανση ή θα δεσμευτεί για ένα καθαρό, ασφαλές και ειρηνικό ενεργειακό μέλλον».
Με πληροφορίες από Guardian
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/LJiDmu7
via IFTTT