Παιδιά και μεταπνευμονοϊός (HMPV): Η παιδίατρος συμβουλεύει τους γονείς για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση

Παιδιά και μεταπνευμονοϊός (HMPV): Η παιδίατρος συμβουλεύει τους γονείς για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση

«Ο μεταπνευμονοϊός δεν έχει εμπνέει ανησυχία ως προς τη νόσησή του» καθησυχάζει τους γονείς η παιδίατρος Άννα Παρδάλη.

Τις τελευταίες μέρες ανησυχία έχει προκαλέσει η εξάπλωση του μεταπνευμονοϊού HMPV, ο οποίος επηρεάζει κυρίως παιδιά αλλά και άτομα υψηλού κινδύνου. Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός είναι ένας κοινός ιός του αναπνευστικού που προκαλεί λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού όπως το κρυολόγημα. Είναι μια εποχική ασθένεια που εμφανίζεται συνήθως το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη, παρόμοια με τον RSV και τη γρίπη.

Οι επιστήμονες μετά την εμφάνιση και των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας εμφανίζονται καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι το το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού παραμένει χαμηλό. Και αυτό γιατί ο μεταπνευμονοϊός (HMPV) είναι ένας γνωστός αναπνευστικός ιός που δεν φαίνεται να έχει αποκτήσει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με ό,τι γνώριζε έως σήμερα η επιστημονική κοινότητα.

Δεδομένου ότι ο HMPV προσβάλλει περισσότερο βρέφη και παιδιά εύλογα οι γονείς ανησυχούν και ζητούν να μάθουν περισσότερα για τα συμπτώματα αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της λοίμωξης σε μια περίοδο που οι ιώσεις και η γρίπη είναι σε έξαρση.

Μεταπνευμονοϊός HMPV: Ευθύνεται για το 10% των λοιμώξεων του αναπνευστικού - Σοβαρότερη η νόσηση με γρίπη

«Ο μεταπνευμονοϊός (HMPV) υπάρχει στη ζωή μας τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι από τους συνηθισμένους ιούς που προκαλεί λοιμώξεις στο ανώτερο όσο και στο κατώτερο αναπνευστικό και συνήθως έχει εικόνα κοινού κρυολογήματος. Τα βασικά του συμπτώματα είναι βήχας, ρινική συμφόρηση, πυρετός, καταρροή. Σπανιότερα όταν επιπλέκεται με το κατώτερο αναπνευστικό μπορεί να κάνει βρογχίτιδα ή πνευμονία οπότε να προκαλέσει δύσπνοια, αναπνευστική δυσχέρεια και πόνο στο στήθος. Κατά κανόνα είναι ένας ιός που διαδράμει ήπια και έχει συμπτωματολογία που δεν διαφέρει από τους λοιπούς αναπνευστικούς ιούς. Είναι ένας κοινός ιός, ο μεταπνευμονοϊός, που ευθύνεται για το 10% των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση αυτές τις ημέρες, θα ήθελα να πω στους γονείς ότι δεν χρειάζεται να προσέχουν τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από ό,τι προσέχουν σε κάθε αναπνευστικό ιό. Κάθε ιός εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα. Άλλοι ιοί όπως η γρίπη και το RSV μπορούν να το κάνουν συχνότερα αλλά για τον μεταπνευμονοϊό τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν είναι τόσο σοβαρός όσο η γρίπη που ταλαιπωρεί αυτό το διάστημα τους ασθενείς με πολυήμερο πυρετό.», εξηγεί στο Dnews η παιδίατρος Άννα Παρδάλη.

Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς

«Οι γονείς πρέπει να προσέχουν για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις και να μην εστιάσουν μόνο στον μεταπνευμονοϊό. Οποτεδήποτε ένα παιδί έχει δύσπνοια, αναπνέει γρήγορα, έχει πόνο στο στήθος, έχει υψηλό πυρετό, κακό χρώμα, κάνει εμετό, έχει ανορεξία και δεν τρώει καθώς και όποια άλλα παρεμφερή συμπτώματα που σχετίζονται με την νόσηση από αναπνευστικό ιό όπως άλλωστε συμβαίνει και στην περίπτωση του μεταπνευμονοϊού (HMPV) τότε θα πρέπει να ανησυχήσει ο γονιός για την κατάσταση του παιδιού.».

«Όπως και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, ο μεταπνευμονοϊός μπορεί να μεταδοθεί με τις εκκρίσεις από το βήχα και το φτάρνισμα, τη στενή προσωπική επαφή, το άγγιγμα αντικειμένων ή μολυσμένων επιφανειών και στη συνέχεια η επαφή με το το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.» εξηγεί η κα Παρδάλη.

Δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ για τον μεταπνευμονοϊό στα φαρμακεία

«Η διάγνωση της νόσησης με μεταπνευμονοϊό δεν είναι εύκολη δεδομένου ότι δεν υπάρχει ένα τεστ που μπορεί να υποβληθεί ο ασθενής όπως στην περίπτωση της γρίπης, του covid ή του RSV που υπάρχουν self test που τα προμηθευόμαστε από τα φαρμακεία. Η διάγνωσή του γίνεται με μοριακό έλεγχο σε νοσοκομειακό επίπεδο με PCR. Δεν είναι μια εξέταση ρουτίνας για να μπορεί δηλαδή οποιοσδήποτε έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό να κάνει αυτό το τεστ. Γίνεται κυρίως σε πλαίσιο νοσηλείας όπου γίνεται δειγματοληψία από τις εκκρίσεις.»

Η θεραπεία

Ερωτηθείσα για το ποια φάρμακα δίνονται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του HMPV η παιδίατρος τονίζει ότι «Δεν υπάρχει κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή κατά του μεταπνευμονοϊού. Περισσότερο χορηγούνται ανακουφιστικά φάρμακα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του βήχα, αποσυμφορητικά, αντιπυρετικά και οποιοδήποτε άλλο φάρμακο χρησιμοποιείται σε αναπνευστικές λοιμώξεις.».

Κλείνοντας την συζήτησή μας η παιδίατρος συνέστησε ψυχραιμία στους γονείς οι οποίοι πάντα θα πρέπει να παρατηρούν την κλινική εικόνα των παιδιών σε κάθε λοίμωξη και να είναι σε επικοινωνία με τον οικογενειακό παιδίατρο καθώς εκείνος γνωρίζοντας το ιστορικό του παιδιού μπορεί να τους καθοδηγήσει.

«Να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους, να αερίζουμε καλά τους χώρους μας, να εξηγήσουμε στα παιδιά τη σημασία της τήρησης των κανόνων υγιεινής και του καλού και συχνού πλυσίματος των χεριών» κατέληξε η κα Παρδάλη.

#HMPV #ΠΑΙΔΙΑ #ΛΟΙΜΩΞΗ_ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ #ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ #ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/5tD0CJS
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη