Ο Ντόναλντ Τραμπ αρέσκεται στις προκλήσεις, ωστόσο αυτή την φορά τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά: Μέσα σε δύο μήνες ο 47ος πρόεδρος μεταπήδησε από το τέλος της αμερικανικής παρεμβατικότητας στις ευθείες απειλές για κατάληψη της Διώρυγας του Παναγά και της Γροιλανδίας.
Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε να αποκλείσει χθες το σενάριο της χρήσης βίας - ακόμη και στρατιωτικής - για την κατάληψη της Γροιλανδίας και της διώρυγας του Παναμά.
Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη αν θα απέκλειε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει «στρατιωτικό ή οικονομικό εξαναγκασμό» προκειμένου να φέρει εις πέρας τα σχέδια του σε Γροιλανδία και Παναμά, η απάντησή του, δύο φορές, ήταν αρνητική.
«Όχι», είπε αρχικά ο Τραμπ. «Όχι, δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για τίποτα από τα δύο».
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «βασιλιάς» στο να μην αποκλείει ακόμη και τα πλέον ακραία σενάρια. Όπως σχολιάζει στην Washington Post ο Aaron Blake, αυτή είναι η αυτόματη αντίδρασή του - αφενός για να ξεκαθαρίσει, με κάθε ευκαιρία, πως δεν σέβεται τους κανόνες και αφετέρου επειδή αρέσκεται να χρησιμοποιεί τις ακραίες ιδέες ως διαπραγματευτικά εργαλεία.
Η χθεσινή του δήλωση ωστόσο είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς πρακτικά αφήνει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική απειλή εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ.
Η Γροιλανδία είναι ένα ημιαυτόνομο έδαφος που υπάγεται στο Βασίλειο της Δανίας [που αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ]. Αυτό καθιστά τη Γροιλανδία επίσης μέρος του ΝΑΤΟ, με το νησί να ενσωματώνεται περαιτέρω στη συμμαχία αποκτώντας τον πρώτο της απεσταλμένο το 2023.
Όπως γνωρίζουμε οι κανόνες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ορίζουν πως μια επίθεση εναντίον οποιουδήποτε μέλους της θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επίθεση εναντίον όλων.
Εκτός από τη Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά, ο Τραμπ έχει «αστειευτεί» ακόμη για τη μετατροπή του Καναδά σε 51η πολιτεία των ΗΠΑ και έχει καλέσει σε αλλαγή του ονόματος του Κόλπου του Μεξικού σε... Κόλπο της Αμερικής.
Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να αναλάβουν τον έλεγχο οποιασδήποτε από αυτές τις περιοχές, σημειώνει η Kayla Epstein στο BBC. Όμως οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν πως το περιβόητο «America First» του Τραμπ επιτάσσει την εξάπλωση της υπερδύναμης πέρα από τα σύνορά της με σκοπό την προάσπιση των εμπορικών συμφερόντων και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Από τον απομονωτισμό στις απειλές για χρήση στρατιωτικής βίας
Την Κυριακή, ο Τραμπ δήλωσε σε συνέδριο των Συντηρητικών στην Αριζόνα πως ο Παναμάς χρεώνει στα αμερικανικά πλοία «γελοία, άκρως άδικα» τέλη για να χρησιμοποιούν το κανάλι.
Υπενθυμίζεται πως αφού ανέλαβαν την κατασκευή της διώρυγας στις αρχές του 20ού αιώνα, οι ΗΠΑ παρέδωσαν τον πλήρη έλεγχο στον Παναμά τη δεκαετία του 1970. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε ότι αν δεν σταματήσει η «αρπαγή», θα απαιτήσει να επιστραφεί η διώρυγα στις ΗΠΑ - χωρίς βέβαια να διευκρινίσει τον τρόπο.
Ο αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε πως δεν ήθελε η Διώρυγα του Παναμά «να πέσει σε λάθος χέρια» - δείχνοντας την Κίνα, η οποία όχι μόνο κάνει εξαιρετικά συχνή χρήση του καναλιού, αλλά έχει επενδύσει και μεγάλα ποσά στην χώρα. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2017 ο Παναμάς διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν - αναγνωρίζοντας την ως μέρος της Κίνας - κάτι που αποτέλεσε σημαντική νίκη για το Πεκίνο.
«Η διώρυγα του Παναμά έχει κρίσιμη σημασία για τη χώρα μας. Τη διαχειρίζεται η Κίνα. Δώσαμε τη διώρυγα του Παναμά στον Παναμά, δεν τη δώσαμε στην Κίνα», τόνισε χθες ο Τραμπ.
Την ίδια ώρα, επέμεινε πως οι ΗΠΑ «χρειάζονται» την Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφάλειας και «παγκόσμιας ελευθερίας».
Οι ΗΠΑ διατηρούν τη διαστημική βάση Pituffik στη Γροιλανδία, ενώ το νησί έχει ένα υπέδαφος πλούσιο σε φυσικούς πόρους και κατέχει στρατηγική θέση για το εμπόριο. Όσο οι πάγοι στον Αρκτικό Κύκλο λιώνουν, ανοίγουν νέοι ναυτιλιακοί δρόμοι στον Βόρειο Ατλαντικό, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της Ρωσίας και της Κίνας.
«Οι άνθρωποι δεν ξέρουν καν αν η Δανία έχει νόμιμα δικαιώματα στη Γροιλανδία. Αλλά αν έχουν, θα πρέπει να παραιτηθούν από αυτά, γιατί τη χρειαζόμαστε για την εθνική ασφάλεια».
Οι απειλές κατά της εθνικής κυριαρχίας άλλων κρατών έρχεται σε σύγκρουση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ να τερματίσει τους πολέμους και ιδιώς την αμερικανική παρεμβατικότητα. Από την πρώτη του θητεία, ωστόσο, έχει αποδείξει πως το δόγμα «America First» αποκλίνει από τους διπλωματικούς κανόνες και φέρει το «θρασύ» εθνικιστικό του στίγμα.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/CiKNAac
via IFTTT