Η υπογειοποίηση του Κηφισού φέρεται να ξεκινά από τα σύνορα της Νέας Χαλκηδόνας με τον Δήμο Αθηναίων και να καταλήγει ύστερα από 7 χλμ στο ύψος του κόμβου Νίκαιας-Ρέντη.
Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι αποκαλύψεις για... τρεις λίμνες κάτω από τον μπαζωμένο Κηφισό, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου - ζητώντας άμεσα εμβάθυνση της κοίτης.
Όπως εξηγεί, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σπηλαιολόγος Γιώργος Καφαντάρης, μέλος της ομάδας που έκανε την σχέτικη ανακάλυψη, επί της ουσίας «μιλάμε για σπάσιμο της κοίτης σε αρκετά μεγάλο κομμάτι της 50-60 μέτρα μήκος και όλο το πλάτος του, δηλαδή γύρω στα 10-15 μέτρα».
Στα σημεία αυτά η κοίτη είναι κατεστραμμένη και «λιμνάζουν τα νερά που δεν ξέρουμε σε τι βάθος είναι. Μάλλον είναι πάνω από 2 μέτρα. Αλλά θα το δούμε».
Με δεδομένο μάλιστα πως η τελευταία φορά που καθαρίστηκε το υπόγειο ήταν το 2002, πριν τους Ολυμπιακούς, δεν αποκλείεται στα ανεξερεύνητα κομμάτια του Κηφισού να υπάρξουν και άλλες λίμνες.
«Έχουμε ακόμα 2 χιλιόμετρα. Θα κάνουμε μια προσπάθεια να πάμε με άλλον εξοπλισμό αυτή τη φορά γιατί και τις τρεις φορές που έχουμε δοκιμάσει έχουμε πάει από διαφορετική πλευρά του ποταμού. Και τις τρεις φορές πέσαμε πάνω σε μια λίμνη. Τώρα θα πάμε με άλλον εξοπλισμό και θα το περάσουμε και θα δούμε και το ανεξερεύνητο μέρος του».
Καμπανάκι για τη διάβρωση: Έχει φύγει το έδαφος κάτω από το μπετό
Από πλευράς του ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών στο Πολυτεχνείο, Παναγιώτης Καρύδης, τονίζει την ανάγκη περαιτέρω έρευνας.
«Μέσα από τα στοιχεία αυτά είδα διάφορα πράγματα. Είδα να αναβλύζει σαν πίδακας από κάτω νερό. Τι σημαίνει αυτό;
»Σημαίνει ότι υπάρχει υποπίεση από τα πιο ψηλά σημεία. Νερό το οποίο ρέει κάτω από την κανονική ροή του Κηφισού, δηλαδή κάτω από την πλάκα του μπετόν ρέει άλλο ποτάμι, ας το πούμε έτσι, το οποίο έρχεται και αναβλύζει όπου βρει κενό. Άρα λοιπόν έχουμε μία ροή κάτω από τη ροή και επιπλέον θεωρώ ότι υπάρχουν και ασαφή κομμάτια λιμνών, δηλαδή υποσκαφών που έχει φύγει το έδαφος κάτω από την κοίτη, την πραγματική κοίτη.
»Άρα έχουμε μία ανάγκη άμεσης έρευνας, με σύγχρονα μηχανήματα και τη βοήθεια σπηλαιολόγων, διότι θεωρώ ότι υπάρχουν και αφανή τμήματα αυτού του προβλήματος. Δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε, αλλά δεξιά και αριστερά μέχρι τα πρανή, δηλαδή μέχρι εκεί που είναι οι πάσσαλοι είναι σίγουρο ότι έχει φτάσει η διάβρωση, έχει φύγει το έδαφος κάτω από το μπετό. Μπορεί να μην έχει πέσει ακόμα κάτω, αλλά στηρίζεται ακόμα στα πλαϊνά.
Κρούεται ένα μεγάλο καμπανάκι, το οποίο το έχουμε πει από χρόνια τώρα. Χρειάζεται επιμελημένη συντήρηση και επίβλεψη των δημοσίων έργων και όχι μόνο των δημοσίων έργων».
Τι μπορούμε να κάνουμε;
«Πρώτον, η φύση δείχνει ότι απαιτεί μεγαλύτερη διατομή» δηλώνει ο καθηγητής. «Δηλαδή θέλει περισσότερο χώρο, εξού και τρώει και τα από κάτω για να μπορέσει να φύγει. Άρα λοιπόν το πρώτο είναι αμέσως να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε την κοίτη ώστε να διευρύνουμε την παροχετευτικότητα».
«Το δεύτερο, εκείνο που είδα και με τη βοήθεια των στοιχείων των σπηλαιολόγων είναι ότι υπάρχουν καταρράκτες. Οι καταρράκτες θεωρώ ότι είναι ένα κακό πράγμα για ένα οχετό τέτοιο, διότι δημιουργεί μία ανωμαλία στη ροή.
»Δημιουργεί ας το πούμε απλά ένα φάγωμα εκεί που πέφτει το νερό με δύναμη. Και διερωτώμαι: Από πάνω ο δρόμος, η οδός, η λεωφόρος είναι ευθεία, δεν έχει σκαλιά. Γιατί λοιπόν πρέπει να έχει σκαλιά και να δημιουργούνται καταρράκτες στην υπόγεια ροή;
Θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια που δαπανάται από την πτώση του νερού να τρέχει πιο ομαλά και πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερη παροχετευτικότητα και σε διατομή και σε ταχύτητα», καταλήγει.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/jUxayN1
via IFTTT