Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή τις προτάσεις των κομμάτων για την προεδρία των κομμάτων, κυρίως όμως για την επιλογή της ΝΔ να «χρήσει» υποψήφιο, τον Κωνσταντίνο Τασούλα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, έκανε λόγο για στενά κομματική επιλογή, αντίθετη με το πνεύμα του Συντάγματος «που αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι δέσμιος των κομματικών του προβλημάτων που τον υποχρέωσαν να υποτάξει σε αυτά την επιλογή υποψηφίου».
Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε πως η πρόταση αποτελεί αποτέλεσμα των εσωκομματικών προβλημάτων της ΝΔ και «η επιλογή είχε ως βασικό του μέλημα να θωρακίσει τις διαρροές προς τα δεξιά του και να κλείσει το μάτι στο ακροδεξιό κοινό του εντός και εκτός της ΝΔ», επικαλούμενος προς επιβεβαίωση των όσων είπε, την ανακοίνωση των Σπαρτιατών πως θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Τασούλα.
Αντίθετα όπως είπε, η Λούκα Κατσέλη που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι μία υποψηφιότητα που μπορεί να ενώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες υπερβαίνοντας κομματικά όρια και δημιουργώντας συνθέσεις», ενώ σχολιάζοντας την πρόταση Γιαννίτση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως «δεν είναι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας το έδαφος για κομματικούς ανταγωνισμούς στον προοδευτικό χώρο».
Απάντηση στον Σωκράτη Φάμελλο έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτικό ρατσισμό», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Συγγνώμη, είναι κακό και δεν μπορείς να ενώσεις τους Έλληνες εάν είσαι στέλεχος και πιστεύεις τις ιδέες της ΝΔ; Αυτό είναι πολιτικός ρατσισμός. Αυτές είναι διαχωριστικές γραμμές και ιδεοληψίες που έχει αφήσει χρόνια πίσω του ο λαός. Όδο δικαίωμα έχετε εσείς να προτείνετε πρόσωπο από την παράτάξή σας, άλλο τόσο δικαίωμα έχει και αυτή η παράταξη να στηρίζει τα στελέχη της».
Υπογράμμισε δε υπερασπιζόμενος τον Κωνσταντίνο Τασούλα, πως «θα πρέπει κάποιοι να προσέχουν τι λένε, όταν αναφέρονται στον Πρόεδρο της Βουλής που εκλέχθηκε με τις ψήφους της συντριπτικής πλειονότητα, σε ένα πρόσωπο αυτοδημιούργητου πολιτικού, συνεπούς στις ιδέες του που υπηρέτησε την πατρίδα με πολύ υψηλό αίσθημα κοινοβουλευτικής ευθύνης».
Στην κόντρα πήρε μέρος και ο Νίκος Παππάς. «Έαν τελεσφορήσει η υποψηφιότητα Τασούλα, θα έχει εκλεγεί με τις λιγότερες ψήφους από ποτέ. Κανένας πολιτικός ρατσισμός. Υπήρχε συνταγματική πρόνοια αυξημένης πλειοψηφίας και η δική σας παράταξη την κατήργησε για να βγάλετε από πάνω σας μελλοντική υποχρέωση να αναζητήσετε συνθέσεις», είπε αρχικά.
«Εμείς δεν έχουμε άξια στελέχη; Ήρθαμε όμως με συνθετική πρόταση. Είναι λαθροχειρία να πάτε την κουβέντα στην προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα. Έχουμε για πρώτη φορά προτεινόμενο από την κυβερνητική παράταξη. Πρόκειται για ολίσθημα που δείχνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά σε ακόμα ένα βήμα συγκέντρωσης εξουσιών. Σε αυτό στεκόμαστε απέναντι και καλούμε όλες τις δυνάμεις να ψηφίσουν Κατσέλη», συμπλήρωσε.
«Η Κ.Ο. της ΝΔ δεν θα λάβει μαθήματα θεσμικότητας από το κόμμα που εργαλειοποίησε τον ΠτΔ για να πάμε σε εκλογές. Το 2015 ποια ήταν η συναινετική λύση Τσίπρα; Ήθελε να πάει η χώρα σε εκλογές. Πολύ σωστά άλλαξε το Σύνταγμα», απάντησε ο Θάνος Πλεύρης παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά.
«Θα σας πως εγώ πως αντιλαμβάνονται ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ την συναίνεση. Έκαναν πρόταση χωρίς να αναζητήσουν συναινετική διαδικασία. Και το ΠΑΣΟΚ είπε θα ψηφίσουμε πρόσωπο από τον δικό μας χώρο. Αυτό είναι εκβιασμός της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Εμεί λέμε προσωπικότητα συνεκτική και βρήκαμε τον Πρόεδρο της Βουλής που ψηφίσατε όλοι σας 3 φορές. Προσωπικότητες που πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι ΠτΔ δεν προέρχονται μόνο από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά μπορούν να προέρχονται και από την κεντροδεξιά», πρόσθεσε.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/fJaDMkI
via IFTTT