Κινέζα επιστήμονας αναζωογονεί τους κοραλλιογενείς υφάλους στο Χονγκ Κονγκ με καινοτόμες τεχνικές αποκατάστασης, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει μια νέα γενιά διαχειριστών των ωκεανών μέσω της ακαδημίας της.
«Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και πολλοί από εσάς που βρίσκεστε μέσα στην αίθουσα, δεν έχουν καν ακούσει ποτέ ότι υπήρχαν κοράλλια στο λιμάνι και το κανάλι του Τολό, για αυτό και δεν τους νοιάζει αν χαθούν. Δεν ξέρουν όμως τι χάσαμε», μας λέει η Apple Chui Pui-yi ανεβαίνοντας στη σκηνή του Falling Walls Science House, στην οδό Karl-Marx-Allee 34, στο Βερολίνο για να παραλάβει το βραβείο της.
Είναι μια από τους επιστήμονες που συμμετείχαν τη χρονιά που πέρασε στο Falling Walls Summit 2024, στον ετήσιο θεσμό συνάντησης της επιστήμης με την κοινωνία στην Γερμανική πρωτεύουσα και η αποδέκτρια του βραβείου «Falling Walls Engage
Breakthrough of the Year» που επιδιώκει να διαδώσει τον επιστημονικό γραμματισμό, ανάμεσα σε 21 φιναλίστ μεταξύ 130 υποψηφίων από περισσότερες από 60 χώρες.
Γνωστή σε πολλούς ως «Coral Mum», η θαλάσσια βιολόγος, οικολόγος, εξπέρ στην υποβρύχια φωτογραφία, λάτρης των ωκεανών και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ηγείται της μοναδικής ερευνητικής ομάδας στην πόλη που είναι ικανή να αναπαράγει με επιτυχία μωρά κοράλλια σε ένα εργαστήριο πριν τα φυτέψει στη θάλασσα.
Η επιστήμονας κέρδισε πέρσι στο Βερολίνο το βραβείο για το Coral Nursery Education Programme, που ξεκίνησε η ίδια το 2020 σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, και το οποίο εμπλέκει τους μαθητές στην αποκατάσταση των κοραλλιών μετατρέποντας τα σχολεία σε «βρεφονηπιακούς σταθμούς» για μωρά κοράλλια.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην μετατροπή τοπικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σταθμούς καλλιέργειας κοραλλιών πριν από τη φύτευσή τους στον ωκεανό. Πάνω από 12 μήνες, οι μαθητές καλλιεργούν ζωντανά θραύσματα τοπικών κοραλλιών υπό την καθοδήγηση ειδικών, τα οποία αργότερα μεταφέρονται στη θάλασσα από επιστήμονες. Μάλιστα, η συνολική επιβίωση των κοραλλιών που εκτρέφονται και επιστρέφουν στο λιμάνι του Τολό και στο Κανάλι του Χονγκ Κονγκ είναι περίπου 90%. Η πρωτοβουλία είναι η πρώτη και μοναδική στο Χονγκ Κονγκ που εμπλέκει άμεσα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε προσπάθειες αποκατάστασης κοραλλιών και μέχρι στιγμής συμμετέχουν πάνω από 1000 μαθητές και καθηγητές σε 29 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα αυξάνει την ευαισθητοποίηση για τους κοραλλιογενείς υφάλους και την κλιματική αλλαγή, ενισχύει τις συνδέσεις με τα θαλάσσια περιβάλλοντα και προωθεί φιλοπεριβαλλοντικές στάσεις και συμπεριφορές στην κοινότητα. Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, στο πλαίσιο του προγράμματος υπάρχουν επίσης διάφορες δραστηριότητες για τη διατήρηση των κοραλλιών, συμπεριλαμβανομένων οικολογικών ξεναγήσεων, περιηγήσεων σε ενυδρεία και ανοικτές συνεδρίες για το κοινό.
Κίνητρο η βαθιά αγάπη για τον ωκεανό
Από τις παιδικές περιπέτειες ψαρέματος καβουριών με τους γονείς και τον μεγαλύτερο αδερφό της μέχρι τις καταδύσεις και τη διατήρηση της φύσης με την ερευνητική της ομάδα, η Dr Chui Pui-yi καθοδηγείται από μια βαθιά αγάπη για τον ωκεανό. Αφιερώνεται στη μελέτη της αποκατάστασης και της καλλιέργειας τοπικών κοραλλιών, με στόχο να αναβιώσει τα ζωντανά χρώματα του υποβρύχιου κόσμου του Χονγκ Κονγκ και είναι εκείνη που πέτυχε στο εργαστήριο την πρώτη τεχνητή σεξουαλική αναπαραγωγή κοραλλιών στο Χονγκ Κονγκ.
Η καθηγήτρια Apple Chui είναι επίσης εξερευνήτρια του National Geographic και έχει αποσπάσει το GGEF Women Eco Game Changer Award - Eco Star of China 2019. Η έρευνά της εξετάζει δύο βασικά ερωτήματα: πώς η προβλεπόμενη μελλοντική κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τα κοράλλια που υπάρχουν σήμερα σε περιθωριακά κοραλλιογενή περιβάλλοντα όπως το Χονγκ Κονγκ και πώς θα ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του πληθυσμού των κοραλλιών και θα αποκατασταθούν οι υποβαθμισμένοι οικότοποι σε οικολογικά σημαντικές κλίμακες.
Αφοσιωμένη στην επικοινωνία της επιστήμης η καθηγήτρια ίδρυσε το 2019 την Coral Academy που εδρεύει στο Simon F.S. Li Marine Science Laboratory στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, για να εκπαιδεύσει μαθητές στη διατήρηση των κοραλλιών και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει προσεγγίσει περισσότερα από 60 τοπικά σχολεία και πάνω από 30.000 μαθητές. Ανάμεσα στους συνεργάτες της περιλαμβάνονται διάφορα κυβερνητικά τμήματα, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το Coral Nursery Education Programme που παρουσίασε στο Falling Walls Summit 2024 προσφέρει μια ποικιλία δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων που διδάσκουν στους μαθητές πώς να φροντίζουν τα κοράλλια, καθώς και επισκέψεις στα νησιά του Χονγκ Κονγκ Tung Ping Chau και Hoi Ha Wan για να τα παρατηρήσουν από κοντά.
Στα σχολεία όπου «τρέχει» το πρόγραμμα υπάρχουν προηγμένες εγκαταστάσεις εκτροφής και καλλιέργειας κοραλλιών με το απαραίτητο ηλιακό φως, αλλά και τη σταθερή ροή και ποιότητα νερού για την ανάπτυξή τους. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι μαθητές έχουν καλλιεργήσει με επιτυχία κοράλλια, τα οποία έχουν μεταφερθεί στο λιμάνι του Τολού, συμβάλλοντας στις προσπάθειες οικολογικής διατήρησής του.«Μέχρι τώρα έχουμε μεταφέρει στο φυσικό περιβάλλον περίπου 500 κοράλλια, ενώ έχουμε στείλει το μήνυμά μας σε περισσότερους από 300.000 πολίτες, μέσω δημόσιων δραστηριοτήτων», λέει η Apple Chui Pui-yi.
Σοβαρή υποβάθμιση
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι του Χονγκ Κονγκ έχουν υποβαθμιστεί σοβαρά λόγω της ρύπανσης και της έντονης ανθρώπινης εκμετάλλευσης και ανάπτυξης, γεγονός που περιορίζει την ικανότητά τους να αναπαράγονται και να ανακάμπτουν.
Καθώς η υπερθέρμανση των ωκεανών καταστρέφει τα οικοσυστήματα των κοραλλιογενών υφάλων σε όλο τον κόσμο, οι περιοχές που είναι αυτή τη στιγμή πιο ψυχρές μπορεί να γίνουν όλο και πιο σημαντικές ως καταφύγια για είδη που επιδιώκουν να ξεφύγουν από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες. Η ακτή της Νότιας Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, είναι ένας δυνητικά σημαντικός βιότοπος για τα είδη των τροπικών κοραλλιών που μπορεί να μετατοπίσουν τις περιοχές τους πιο βόρεια. Τα κοράλλια που υπάρχουν τώρα στο Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Κίνα μπορεί επίσης να χρησιμεύσουν ως γενετική δεξαμενή για τη μελλοντική επέκταση των κοραλλιών λόγω της μεγαλύτερης ανοχής τους στις περιβαλλοντικές πιέσεις.
Οι καινοτόμες μέθοδοι της ιδρύτριας της Coral Academy, συμπεριλαμβανομένης της ασεξουαλικής και σεξουαλικής διάδοσης, συμβάλουν καθοριστικά στη διασφάλιση μιας βιώσιμης και κλιμακούμενης πηγής των μικροσκοπικών αυτών οργανισμών για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοτόπων γύρω από το λιμάνι και το κανάλι του Τολού, που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τη ρύπανση και την ανάπτυξη των ακτών.
Η ίδια, ως εκπαιδευτικός προκαλεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια των μαθητών, έτσι ώστε τα παιδιά όχι μόνο να μαθαίνουν, αλλά να συνδέονται συναισθηματικά και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη διατήρηση της φύσης. Η προσέγγισή της με επίκεντρο τον μαθητή τής έχει χαρίσει το Βραβείο University Education Award 2020, της φιναλίστ του UGC Teaching Award 2020, το Faculty Exemplary Teaching Award 2018, το Outstanding Teaching Performance for College General Education Course 2017-18 , το βραβείο της Υποδειγματικής Διδασκαλίας Αντιπρύτανη 2017 και το Βραβείο Υποδειγματικής Διδακτικής Γενικής Παιδείας 2017.
Τα τελευταία χρόνια η επιστήμονας έχει προσκληθεί περισσότερες από 80 φορές να μιλήσει δημόσια για τη διατήρηση της θάλασσας και των κοραλλιών από διάφορους τοπικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, κυβερνητικών τομέων, μουσείων επιστημών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών.
Το 2021, η Coral Academy και το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής του Χονγκ Κονγκ συνδιοργάνωσαν ένα Πρόγραμμα Επιστήμης των Πολιτών με τίτλο: «Coral Rescuer» με στόχο την παροχή σε πολίτες επιστήμονες βασικών γνώσεων σχετικά με τα κοράλλια και την αναγνώριση διαφορετικών ειδών, αλλά και ιδεών για τις τεχνικές αποκατάστασης των κοραλλιών. Μετά τις εκπαιδεύσεις, οι συμμετέχοντες πολίτες επιστήμονες εργάστηκαν μαζί με την ερευνητική ομάδα για τη διάσωση θραυσμάτων κοραλλιών που είχαν πέσει στη θάλασσα με φυσικό τρόπο και κατέγραφαν τακτικά την ανάπτυξη αυτών των διασωθέντων θραυσμάτων.
Ωστόσο η «Coral Mum» Apple Chui Pui-yi επικεντρώνεται στα παιδιά γιατί πιστεύει πως « τα παιδιά πως όχι μόνο μπορούν να είναι μέρος κάποιου μεγάλου έργου, αλλά μπορούν να γίνουν η αλλαγή!»
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/6BrAtPz
via IFTTT