Φάμελλος: Θα επιμείνουμε σε μια υποψηφιότητα που θα ενώσει τα προοδευτικά κόμματα της χώρας

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Ο Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, αναφέρθηκε σε τρέχοντα πολιτικά θέματα, τις θέσεις του κόμματος, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό FM 100 και στον δημοσιογράφο Κώστα Μπλιάτκα.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε σε τρέχοντα πολιτικά θέματα, τις θέσεις του κόμματος, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Σωκράτη Φάμελλου:

Σ. Φάμελλος: Καλημέρα κ. Μπλιάτκα, χρόνια πολλά, υγεία και ευτυχία σε εσάς, τους συνεργάτες του σταθμού, τους δικούς σας ανθρώπους, αλλά και τους φίλους και τις φίλες που μας ακούνε.

Κ. Μπλιάτκας: Οι οποίοι πραγματικά ενδιαφέρονται να ακούσουν από εσάς πράγματα τα οποία συνδέονται με την πολιτική επικαιρότητα. Ζούμε μέρες, σ' αυτό θα συμφωνήσετε κι εσείς, πυκνού πολιτικού χρόνου. Όλοι συζητούν με όλους.

Σ. Φάμελλος: Υπάρχει, πράγματι, στο εσωτερικό της χώρας μας πρώτα απ' όλα μία, αν θέλετε, σχετική ρευστότητα στις πολιτικές εξελίξεις, όσον αφορά τουλάχιστον την αντιστοίχιση της κοινωνικής διάθεσης και της οικονομικής λειτουργίας με την πολιτική. Αλλά και στο εξωτερικό υπάρχουν πολύ μεγάλες αλλαγές. Και στη λειτουργία της πολιτικής, αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές θα έλεγα. Οπότε έχει πολλά ερωτήματα και αβεβαιότητες το 2025 ξεκινώντας και άρα πολλές ευθύνες μεγάλες και για εμάς που υπηρετούμε σε θέσεις εκπροσώπησης.

Κ. Μπλιάτκας: Μια από αυτές επί του πρακτέου θα αντιμετωπίσετε αύριο. Έχετε την Πολιτική Γραμματεία. Θα είστε υποχρεωμένος να κάνετε μία εισήγηση, να τεκμηριώσετε αυτά τα οποία λέτε για κοινή υποψηφιότητα του προοδευτικού χώρου και σιγά σιγά να μπούμε και στην ονοματολογία. Και εν πάση περιπτώσει είναι πολύ δύσκολο και δεν είναι και κομψό να σας ρωτήσω κάτι τέτοιο.

Σ. Φάμελλος: Από την αρχή της συζήτησης, που άνοιξε με έναν άκομψο τρόπο θα έλεγα, για να μην ξεχνιόμαστε, υπήρξαν διαρροές και συζητήσεις στην κυβερνητική παράταξη γιατί υπήρχαν μάλλον εσωτερικά προβλήματα όσον αφορά την επιλογή του κ. Μητσοτάκη και αυτό είχε να κάνει πιθανά και με το πρόσωπο του προέδρου. Ήταν ένα λάθος της Νέας Δημοκρατίας που το έχουμε επισημάνει. Δεν το ακολουθήσαμε. Εμείς επιλέξαμε από την αρχή να βάλουμε μόνο τις αρχές μας. Οι αρχές ήταν να μην υπάρχει μια κομματική υποψηφιότητα, να εκφραστούμε με συναινετικό τρόπο, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, το πολιτικό σύστημα και εμείς βέβαια καταθέσαμε και μια πρόταση πολύ πιο διακριτή. Να υπάρχει ένας κοινός υποψήφιος των προοδευτικών κομμάτων, γιατί δεν είμαστε σε κενό πολιτικό χρόνο. Από τη μια μεριά έχουμε σοβαρά προβλήματα, διαπιστωμένα και από ευρωπαϊκούς πλέον φορείς, στην εφαρμογή του Συντάγματος και στο κράτος δικαίου της χώρας μας και ταυτόχρονα υπάρχει μια κυβερνητική πολιτική η οποία αξίζει - θα έλεγα οφείλουμε - και να κριθεί και να αντιμετωπιστεί. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανταπόκριση, απ' ό,τι βλέπω και εγώ, τουλάχιστον από τη μεριά του κ. Ανδρουλάκη, που φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη περιμένει τον κ. Μητσοτάκη και τις προτάσεις της κυβέρνησης. Εμείς θα αξιολογήσουμε και αύριο, και ίσως όχι μόνο αύριο, την εξέλιξη αυτή και θα επιμείνουμε. Οφείλω να σας το πω, ότι αυτή είναι και η δική μου διάθεση σε επίπεδο εισήγησης. Θα επιμείνουμε έτσι ώστε από τη μια μεριά να υπάρξει μια υποψηφιότητα που να ενώσει τα προοδευτικά κόμματα της χώρας και θα επιμείνουμε για να μπορεί αυτό να γίνει πολύ πιο συγκεκριμένο. Μέχρι στιγμής δεν βάλαμε κανένα όνομα, γιατί, ξέρετε, αν τυχόν υπήρχε μια πρωτοβουλία δική μας - και θέλω να είμαι ειλικρινής - με ένα όνομα, μπορεί και να επιδιώκαμε να πάρουμε εμείς κάποια οφέλη ενός εντυπωσιασμού, αλλά να μην υπήρχε αποτέλεσμα συνεννόησης. Γι' αυτό και εμείς με μεγάλη σοβαρότητα είπαμε να συζητήσουμε για τους όρους μιας κοινής υποψηφιότητας, να δούμε δηλαδή τις διαθέσεις, τις δυνατότητες. Και φάνηκε μέχρι στιγμής ότι από τη μεριά τουλάχιστον του κ. Ανδρουλάκη δεν υπάρχει μία διάθεση τέτοια. Εμείς θα επιμείνουμε πάντως, αυτό οφείλω να σας πω. Δεν θα κάνουμε κομματικό παιχνίδι γύρω από το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι μια επιλογή αρχής που έχουμε κάνει εδώ και αρκετό καιρό.

Κ. Μπλιάτκας: Αν μου επιτρέπετε μια επισήμανση, κ. Πρόεδρε. Τα τελευταία 30 χρόνια, Πρόεδροι της Δημοκρατίας εκλέγονται με πάρα πολύ εντυπωσιακές πλειοψηφίες. Ο Κωστής Στεφανόπουλος 181 ψήφοι, 269 στην δεύτερη, ο Κάρολος Παπούλιας 279 ψήφους, ο Προκόπης Παυλόπουλος 233 ψήφους, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου 261. Αυτά όλα κάτι σημαίνουν για τις τρεις δεκαετίες της μεταπολίτευσης, τις τρεις πιο πρόσφατες. Έτσι δεν είναι;

Σ. Φάμελλος: Υπήρχε και συνταγματική πρόβλεψη για κάτι τέτοιο. Για να είμαστε ειλικρινείς, τώρα το Σύνταγμα έχει αλλάξει και μπορεί να οδηγήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με πολύ χαμηλότερα νούμερα. Και υπάρχει και μια συγκεκριμένη πολιτική κατάσταση. Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο, γιατί αυτή η συζήτηση που μπορεί να ανοίξει αυτή τη βδομάδα με μεγάλη ένταση, μπορεί να δημιουργήσει κάποιες παρανοήσεις: Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών. Οι φίλοι και οι φίλες που μας ακούνε, και εσείς βέβαια υποθέτω, εγώ πάντως σίγουρα, ενδιαφέρομαι για μια πολιτική η οποία αλλάζει τη ζωή των πολιτών, την κάνει καλύτερη. Έχει καλύτερα νοσοκομεία, καλύτερα σχολεία, καλύτερους μισθούς, καλύτερες συντάξεις. Η συζήτηση αυτή είναι σημαντική, είναι θεσμική, είναι κρίσιμη, με τα όρια που έχει ως αρμοδιότητες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά να την οριοθετήσουμε στα πραγματικά της όρια. Αυτό θα ήθελα για να είμαστε θεσμικά σωστοί και ωφέλιμοι για την κοινωνία.

Κ. Μπλιάτκας: Πράγματι, οι αρμοδιότητες της Προέδρου ή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι και πάρα πολλές από την συνταγματική πρόβλεψη. Από την άλλη μεριά όμως συμβολίζει την ενότητα, δημιουργεί όλες αυτές τις προϋποθέσεις για τις ομαλές εξελίξεις. Και υπήρξαν πρόεδροι οι οποίοι έστω σε αυτό το πλαίσιο ανταπεξήλθαν, είδαν και άκουσαν μερικά πολύ ευμενή σχόλια για την συνολική τους παρουσία.

Σ. Φάμελλος: Και δεν είναι μόνο αυτό. Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω ότι δεν είναι μόνο οι συμβολισμοί. Η εκπροσώπηση της χώρας μας σε ανώτατο επίπεδο, και ιδιαίτερα σε διεθνή ζητήματα και θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικών συμφερόντων, απαιτεί μια προσωπικότητα. Και πράγματι υπήρξαν πολλές τέτοιες στιγμές στην μεταπολίτευση. Δεν είναι μόνο οι συμβολισμοί. Υπήρξαν και περιστατικά άσκησης και εκπροσώπησης της χώρας, άσκηση καθηκόντων. Μπορεί κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει στα θέματα συνταγματικής εφαρμογής. Ναι, είναι κρίσιμη η θέση. Απλά λέω ότι δεν αλλάζει τη ζωή των πολιτών. Αλλά θα σας αφήσω να κάνετε την ερώτηση.

Κ. Μπλιάτκας: Ναι, η ερώτησή μου τώρα είναι: Μιλώντας για τον προοδευτικό χώρο, είναι πολύ πυκνές οι αναφορές κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την ενότητα, για τις προοπτικές, για τη δυνατότητα να βρεθούν ανοικτοί δίαυλοι για τον προοδευτικό χώρο. Αλλά όταν πάμε να το κάνουμε λίγο σαφέστερο, αν μου επιτρέπετε κ. Πρόεδρε, τι εννοούμε; Επανασύνδεση με τη Νέα Αριστερά; Είναι σύντροφοί σας που πορευτήκατε μαζί στην πρώτη φορά κυβερνώσα αριστερά κ.τ.λ. Στο να γίνει μια προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ και με ποιες προϋποθέσεις; Με άλλους πολιτικούς όρους προσεγγίζει κανείς την Νέα Αριστερά, αν θελήσει η Νέα Αριστερά να γίνει αυτή η προσέγγιση, με άλλο η συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ. Αυτά δηλαδή θυμίζουν γόρδιο δεσμό. Ή όχι;

Σ. Φάμελλος: Όχι. Θα μου επιτρέψετε να έχω διαφορετική προσέγγιση. Γιατί η δική μας αφετηρία και η δική μου αφετηρία δεν έχει συσχέτιση με τις κομματικές αντιστοιχίσεις. Η δική μου ανάγνωση είναι λίγο διαφορετική. Εγώ είπα και πριν ότι στην πολιτική είμαστε για να δημιουργούμε καλύτερη ποιότητα ζωής και μια καλύτερη επόμενη μέρα για την κοινωνία. Σήμερα τα πράγματα με τον κ. Μητσοτάκη δεν πάνε καλά. Ούτε στο οικονομικό επίπεδο, ούτε στο επίπεδο του κοινωνικού κράτους, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και τα βλέπουμε καθημερινά. Η πρόσφατη περιοδεία μου σε Τρίκαλα και Καρδίτσα ανέδειξε σοβαρά προβλήματα, τα οποία αντιμετώπισα και με τα μάτια μου, τα είδα μπροστά μου. Σεισμόπληκτοι 4 χρόνια σε κοντέινερ και πλημμυροπαθείς που ακόμη περιμένουν τα βασικά. Την οδοποιία, δεν μιλάμε για τα φράγματα και αντιπλημμυρικά. Άρα χρειαζόμαστε μια άλλη πολιτική. Λέω ορισμένα παραδείγματα για να καταλάβετε το συμπέρασμά μου. Χρειάζεται λοιπόν στις επόμενες εκλογές να υπάρχει απέναντι στον κ. Μητσοτάκη ένα σχήμα, μία υποψηφιότητα, ένα ψηφοδέλτιο, πες το όπως θέλετε, που θα μπορεί όχι μόνο να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη, αλλά να εφαρμόσει μία προοδευτική πολιτική γιατί η Ελλάδα πρέπει να πάει καλύτερα. Πρέπει να πηγαίνει προς την πρόοδο. Δεν μπορούμε συνέχεια να μετράμε ήττες και τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στην αγοραστική δύναμη και πρώτες στην ακρίβεια, παραδείγματος χάρη, ή στα κέρδη του καρτέλ των τραπεζών. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε εμείς οι προοδευτικοί πολίτες και οι εκπρόσωποι των πολιτών για να υπάρχει ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο. Θα κάνουμε λοιπόν όλες τις προσπάθειες προς όλες τις πλευρές, είτε προς τη Νέα Αριστερά, είτε προς το ΠΑΣΟΚ, είτε προς τους προοδευτικούς πολίτες εν γένει και τους δημοκράτες πολίτες. Για να υπάρχει μία λύση. Εμείς ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πολύ δυνατό τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και έπρεπε εδώ και καιρό να επιστρέψει στη σοβαρότητα και στην αξιοπιστία. Και το κάνουμε αυτό. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και ο ίδιος πιο δυνατός και πιο σοβαρός, για να μπορεί να στηρίξει τους πολίτες, να ασκήσει πραγματικά τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην έκφραση λαϊκής κυριαρχίας στη χώρα μας. Το κόμμα που ψηφίστηκε να είναι αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει την κοινοβουλευτική δύναμη να ασκήσει τα καθήκοντα αυτά. Εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε στη λαϊκή εντολή και να λειτουργούμε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Άρα, και ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση, αλλά και πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα. Πρώτον, για όλους όσους διαφώνησαν, απομακρύνθηκαν, να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς ανταλλάγματα. Έχει κάνει ένα προσκλητήριο για όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μας, σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις χρονικές στιγμές που απομακρύνθηκαν. Είναι μία πρώτη πρόσκληση, αλλά και προς τους υπόλοιπους προοδευτικούς χώρους, γιατί αναφέρεστε και στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα παίρνουμε πρωτοβουλίες κοινής δράσης. Αν αρνείται ο κ. Ανδρουλάκης να χρεώνεται στον κ. Ανδρουλάκη, πάντως εμείς θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες, χωρίς κομματικούς εγωισμούς. Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει τους πολίτες ποιος θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Τους ενδιαφέρει αν θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση. Αυτό θεωρώ ότι είναι προτεραιότητα. Εμείς λοιπόν δουλεύουμε σε όλα τα πεδία, και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τα υπόλοιπα κόμματα. Και μέσα, δηλαδή να κάνουμε καλύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ, και προς τα έξω.

Κ. Μπλιάτκας: κ. Πρόεδρε, αναλάβατε σε μια εποχή που είναι δύσκολο για έναν ηγέτη να διαχειριστεί όλα αυτά μαζί: αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες, επώδυνες, εσωκομματικό τοπίο το οποίο μύριζε μπαρούτι, κακά τα ψέματα, και γι' αυτό έχουμε αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Κασσελάκης συνεχίζει χωριστά, με δικό του κόμμα. Πραγματικά στελέχη που πρόσφεραν και στην προσπάθεια να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, αλλά και μετά, στην κυβερνητική του θητεία, έφυγαν. Η συζήτηση για το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, λένε οι αντίπαλοί σας, αλλά και κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ που έφυγαν, λένε ότι δεν έγινε. Ούτε αυτοκριτική, ούτε σοβαρή συζήτηση, θεσμική, για το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς σαν πρόεδρος αισθάνεστε ότι έχετε τέτοιες εκκρεμότητες; Αυτοκριτική, το πώς κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τι ρόλο έπαιξε ο Τσίπρας κ.λπ.;

Σ. Φάμελλος: Θα κάνουμε ξανά αυτή την κουβέντα, αλλά νομίζω με έναν πολύ πιο θετικό τρόπο, στο τέλος Ιανουαρίου που συμπληρώνονται και τα δέκα χρόνια από την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας. Αλλά επειδή πολλές φορές αυτή η συζήτηση ανακυκλώνεται με εσωστρεφή χαρακτηριστικά, θέλω να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι έχουμε κάνει συζήτηση για το κυβερνητικό έργο. Υπάρχει και ντοκουμέντο, υπάρχει και γραπτό κείμενο. Συμμετείχαν τότε, θυμάμαι, ο Γιάννης Δραγασάκης, οι σύντροφοι Μπαλτάς και Δρίτσας, στη σύνταξη αυτού του κειμένου. Το συζητήσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου. Αλλά έχουμε και μια ιστορική καταγραφή. Η ιστορική καταγραφή λέει ότι αυτή τη χώρα τη χρεοκόπησαν οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και χρειάστηκε να έρθει ένα κόμμα από τα αριστερά χωρίς κυβερνητική εμπειρία για να μπορέσει να πετύχει μια αλλαγή που ακόμα και οι Ευρωπαίοι δεν το πίστευαν. Και αυτό το γράφει πλέον και η κ. Μέρκελ στα απομνημονεύματά της. Από «φίλους» και «εχθρούς», από συμμάχους και αντιπάλους ας πω καλύτερα, γιατί έτσι θέλω να διαβάζω την πολιτική, έχει καταγραφεί ότι στο τέλος της ημέρας η Ελλάδα βγήκε από την χρεοκοπία με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι ποια λάθη δικά μας μάς οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Το κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, με λάθη και με αδυναμίες προφανώς, το ξέρετε. Το λέμε πολύ συχνά στην Ελλάδα, ότι όταν δουλεύεις θα κάνεις λάθη. Όταν όμως χρεοκοπείς την πατρίδα σου, κάνεις μόνο λάθη. Κάποιοι λοιπόν κάνανε μόνο λάθη εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Συγχωρέστε με για αυτή την λίγο πιο ακραία διατύπωση, αλλά ζήσαμε τη χρεοκοπία της χώρας. Δεν μπορώ να την ξεχάσω. Ζήσαμε και τη φτώχεια, ζήσαμε και τη σμίκρυνση, αν θέλετε, την υποτίμηση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Δούλευα τότε, και το ξέρετε κι εσείς εδώ στη Θεσσαλονίκη, και στην αυτοδιοίκηση και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και ντρεπόμουν να εκπροσωπώ μια χώρα που μας έλεγαν μπαταχτσήδες. Λοιπόν, η Ελλάδα πια δεν είναι μια τέτοια χώρα και αυτό οφείλεται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε τώρα; Τώρα γιατί είμαστε στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά την οικονομική πολιτική; Και ταυτόχρονα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη δύναμη να σηκώσει ψηλά το ανάστημά του, να στηρίξει την κοινωνία να σηκώσει το ανάστημά της. Λοιπόν, αυτή την αλλαγή κάναμε στον ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος Νοεμβρίου. Αυτή την εντολή μας έχουν δώσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιστρέψει και στη σοβαρότητα και στην αξιοπιστία. Το θέμα πια δεν είναι τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα του, το θέμα είναι τι γίνεται μέσα στην ελληνική κοινωνία. Γιατί δεν πάμε καλά; Το θέμα πια είναι τα μεγάλα λάθη και, δυστυχώς, η αδιαφάνεια και η ακραία αδικία μιας κυβέρνησης η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να έχουν κέρδη τα καρτέλ των τραπεζών, τα καρτέλ του ρεύματος, αλλά δεν κάνει κάτι για να έχουν μέλλον τα παιδιά μας που πολλές φορές σκέφτονται ξανά να φύγουν στο εξωτερικό. Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα.

Κ. Μπλιάτκας: Ολοκληρώνοντας, κ. Πρόεδρε, αυτή την πρώτη συζήτηση και ελπίζουμε να υπάρξουν και άλλες με τα δεδομένα της κάθε συγκυρίας για να τις συζητήσουμε από αυτό το φιλόξενο βήμα, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς φαντάζεστε τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από ένα χρόνο; Με τι θα είστε ικανοποιημένος; Τι θα σας απογοητεύσει αν συμβεί;

Σ. Φάμελλος: Πάντα είναι ωραία μια τέτοια συζήτηση στην αρχή της χρονιάς. Είμαι πολύ διστακτικός στο να κάνω προβλέψεις και υποθέσεις στην πολιτική. Θα ήθελα να έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα, αλλά δεν θα με ενδιέφερε τόσο πολύ πού θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από ένα χρόνο, θα με ενδιέφερε περισσότερο που θα ήταν η ελληνική κοινωνία και η χώρα. Σε κάθε περίπτωση, εγώ θα ήθελα να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα αυτή τη χρονιά. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα είναι μια χρονιά σαν το '24 για το ΣΥΡΙΖΑ και θα είμαστε η θετική έκπληξη του 2025. Ήδη στο εσωτερικό του κόμματος μας υπάρχει μια ανακούφιση και έχει ξεκινήσει αυτή η επανεκκίνηση, το βλέπουμε και στις τοπικές οργανώσεις και στις συναντήσεις που κάνουμε. Προτιμώ να υποσχεθώ σκληρή δουλειά και συνέπεια, παρά να κάνω υποθέσεις. Θα ήθελα πάντως το τέλος του '25 να έχει φέρει πολύ πιο κοντά την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Σε αυτό πρέπει να συμβάλλουμε, και μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πλέον ο ισχυρός πυλώνας, να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Να έχουμε αποκαταστήσει δηλαδή αυτό το έλλειμμα και θα το διεκδικήσουμε, σας διαβεβαιώ, και με πολιτικούς όρους και με κοινοβουλευτικούς, αλλά νομίζω ότι καλό είναι να κλείσει με περισσότερη ειρήνη το 2025. Θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, που ξεχνάμε πολύ συχνά, είναι όλες αυτές οι εστίες πολέμου που έχουμε πλέον και κοντά μας. Τα σοβαρά προβλήματα ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, η γενοκτονία στη Γάζα, τα προβλήματα που συνεχίζονται στην Ουκρανία, η εκκρεμότητα η μεγάλη στη Συρία.

Κ. Μπλιάτκας: Έχετε πάρα πολύ δίκιο, κ. Πρόεδρε.

Σ. Φάμελλος: Θα ήθελα με αυτά να ασχοληθούμε κ. Μπλιάτκα.

Κ. Μπλιάτκας: Έχετε πάρα πολύ δίκιο, γιατί διαβάζοντας τις πιο έγκυρες γεωπολιτικές αναλύσεις, από κάθε πολιτική αφετηρία, όλοι κάνουν λόγο για ένα 2025 πιο πολεμικό από το 2024, και ο πόλεμος γίνεται μια «παράλογη κανονικότητα». Πράγματι, έχετε δίκιο που το επισημαίνετε.

Σ. Φάμελλος: Αν θέλετε να μιλήσουμε για παράλογη κανονικότητα, αν κοιτάξετε τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Τραμπ και του κ. Μασκ, θα καταλάβετε τι κίνδυνο έχουμε από παράλογους πλέον πολιτικούς και παράλογες πολιτικές, ας το πούμε έτσι, γιατί αυτό δεν είναι μια πολιτική κανονικότητα. Πρέπει να επιστρέψουμε στις αρχές του διεθνούς δικαίου, είναι απαραίτητο. Πρέπει να προστατεύσουμε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Νομίζω ότι πρέπει ξανά να μιλήσουμε για μια παγκόσμια κοινότητα δημοκρατίας και ειρήνης. Είναι απαραίτητο.

Κ. Μπλιάτκας: Να σας ευχαριστήσω θερμά, κύριε Πρόεδρε. Καλή δύναμη στο έργο σας.

Σ. Φάμελλος: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ κι εγώ.

#ΣΩΚΡΑΤΗΣ_ΦΑΜΕΛΛΟΣ #ΣΥΡΙΖΑ #ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/9ISDRpG
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη