Η μάχη για τους τενεκέδες με το λάδι που ξέσπασε τα τελευταία 24ωρα έχει προκαλέσει μια αναστάτωση κυρίως στην κυβέρνηση.
Το θέμα με τη διακίνηση του χύμα λαδιού σε τενεκέδες είναι διαχρονικό και αυτό που ισχύει και ίσχυε πάντα είναι ότι όταν πωλείται υπάρχει πρόστιμο.
Όταν κάποιος πάρει έναν τενεκέ λάδι να τον πάει στο παιδί του, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα... Αν όμως ο παραγωγός φορτώσει 20 τενεκέδες για να τους πουλήσει χωρίς παραστατικά τότε προφανώς υπάρχει ζήτημα.
Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, τον υφυπουργό Οικονομικών Χρίστο Δήμα και τoν διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ, Νίκο Ρωμανό.
Ο λόγος είναι τα likes, τα views και οι κοινοποιήσεις στο Tik Tok... Και πιο συγκεκριμένα το Tik Tok της Αφροδίτης Λατινοπούλου για τον τενεκέ λάδι. Το συγκεκριμένο βίντεο ανέβηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο και μάζεψε 130.000 likes, σχεδόν 6.000 σχόλια, πάνω από 31.000 προωθήσεις - κοινοποιήσεις και σχεδόν 8.000 αποθηκεύσεις...
Μόλις ο κυβερνητικός μηχανισμός κατάλαβε τι συμβαίνει με το λάδι και τον τενεκέ αποφάσισε να δράσει σε όλα τα επίπεδα.
Πρώτος ο Χρίστος Δήμας, ακολούθησε ο Παύλος Μαρινάκης και τέλος ο Νίκος Ρωμανός που το έκανε μέσω Tik Tok, μαζεύονται σχεδόν 300 like.
Τι είπε η κυβέρνηση για τον τενεκέ λάδι
Απαντήσεις για τη μεταφορά ελαιολάδου σε τενεκέδες και όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες περί προστίμων δίνει η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο.
Μετά την έντονη φημολογία για την παραδοσιακή διακίνηση ελαιολάδου σε τενεκέδες μεταξύ συγγενών και φίλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αλλά και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας τόνισαν πως συνεχίζει να ισχύει ό,τι ίσχυε από το 2017.
Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση βάζουν στο στόχαστρο κυκλώματα φοροδιαφυγής και νοθείας του ελαιολάδου και όχι τους τενεκέδες των 15, 16 και 17 λίτρων που διακινούνται μεταξύ συγγενών και φίλων.
Είναι μία προσπάθεια να προστατευθεί το εθνικό προϊόν, ώστε να μη συμβαίνει το συχνό φαινόμενο να εξάγεται το λάδι, να τυποποιείται και στη συνέχεια να ονομάζεται «τοπικό προϊόν» της χώρας στην οποία τυποποιήθηκε.
Η υπάρχουσα νομοθεσία αναφέρει πως η τυποποίηση και διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες άνω των 5 λίτρων δεν επιτρέπεται. Ωστόσο, αν και απαγορεύεται η πώλησή του στον τενεκέ, δεν ισχύει το ίδιο όταν αποθηκεύεται για προσωπική χρήση και επαγγελματική διακίνηση, ή όταν γίνεται πώληση απευθείας από τον παραγωγό, αρκεί να υπάρχουν τα ανάλογα, ακριβή παραστατικά.
Χρίστος Δήμας: Δεν μπαίνει στο στόχαστρο η παραδοσιακή διακίνηση ελαιολάδου μεταξύ συγγενών και φίλων
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστο Δήμα, «η μεταφορά μικρών ποσοτήτων συμβαίνει άτυπα στην ελληνική πραγματικότητα. Δεν έχουμε σχεδιάσει κάποια αλλαγή στη μεταφορά ελαιολάδου με τενεκέδες. Όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες δεν ισχύουν. Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017».
Ο κ. Δήμας διευκρίνισε ότι «η μεταφορά μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου μεταξύ φίλων και συγγενών συνεχίζεται άτυπα, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραβάσεων. Αυτό το θέμα πήρε μεγαλύτερη διάσταση απ' ό,τι έπρεπε. Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες: δεν προχωράμε σε αλλαγές».
Μαρινάκης: Ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους και όχι τους παραγωγούς που αυτοκαταναλώνουν ή δωρίζουν
Για τις φήμες που ακούγονται αναφορικά με τη διακίνηση ελαιολάδου απάντησε σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθαρίζοντας πως «ο έλεγχος παραστατικών διακίνησης ελαιολάδου αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους και όχι τους παραγωγούς που αυτοκαταναλώνουν ελαιόλαδο ή δωρίζουν ελαιόλαδο σε συγγενείς και φίλους για ίδια κατανάλωση».
Αναλυτικά η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το ελαιόλαδο:
«Δύο πράγματα τα οποία είναι ξεκάθαρα, αλλά ο λαϊκισμός, ο οποίος μάλιστα ανθεί περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνει ότι δεν τα βλέπει. Το ένα είναι ότι δεν πρόκειται να πάρει την οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση, δηλαδή θα συνεχίσει να ισχύει το νομικό καθεστώς το οποίο ίσχυε πολλά χρόνια πριν την εκλογή της κυβέρνησης αυτής, πριν δηλαδή το 2019, και το δεύτερο είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση δεν αφορά τους παραγωγούς οι οποίοι αυτοκαταναλώνουν το λάδι, δηλαδή καταναλώνουν οι ίδιοι το λάδι τους ή το δωρίζουν σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα. Άρα, αυτό που λέμε ότι ο τενεκές λάδι που πηγαίνει από τη γιαγιά στα εγγόνια ή στα παιδιά ή από τον έναν αδερφό στον άλλον αδερφό ή από τον φίλο σε έναν άλλον φίλο, δεν έχει να κάνει με αυτή τη συζήτηση. Είναι δεδομένο, γιατί μιλάμε για μία δωρεά. Είναι κάτι, νομίζω, που όσοι προσπάθησαν να μπουν στο κάδρο της δημοσιότητας των τελευταίων ημερών, με αφορμή αυτήν τη συζήτηση, ήξεραν, νομίζω, ότι απλά, συνειδητά, εξαπατούν τους πολίτες.
Είναι, λοιπόν, δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιος στόχος της κυβέρνησης ή σκοπός ή εξαγγελία πουθενά καταγεγραμμένη ν' αλλάξει αυτό το οποίο ισχύει, αλλά είναι προφανές ότι σε επίπεδο εμπορίας λαδιού και όχι δωρεάν διάθεσής του θέλουν οι ελεγκτικές αρχές να εφαρμόσουν το νόμο, να κάνουν ελέγχους, να προστατεύσουν τους παραγωγούς ελαιολάδου, να προστατεύσουν τους καταναλωτές, γιατί υπάρχει κι ένα ζήτημα όπως αντιλαμβάνεσθε της ποιότητας του προϊόντος. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες διατάξεις οι οποίες ισχύουν και μάλιστα ρητώς αναφέρεται ότι δεν έχει να κάνει αυτό με την αυτοκατανάλωση, τις οποίες μπορώ να σας τις διαβάσω:
''Επί όλων των παραστατικών εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων αναγράφονται, πέρα από τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία και ονομασία του είδους του ελαιολάδου, δηλαδή ποικιλία και κατηγορία, όπως ορίζεται από το νόμο'' -επαναλαμβάνω, ο νόμος πολλά χρόνια πριν το 2019- ''επιτρέπεται η πώληση χύμα ελαιολάδου από παραγωγούς σε τυποποιητές με βυτία ή κατάλληλους περιέκτες, αντίθετα δεν επιτρέπεται η πώληση χύμα ελαιολάδου στους καταναλωτές και επιχειρήσεις εστίασης.
Το ελαιόλαδο διατίθεται στους καταναλωτές σε τυποποιημένες συσκευές έως πέντε λίτρων, μπορεί να διατίθεται σε επιχειρήσεις εστίασης και σε μεγαλύτερες συσκευασίες από δέκα έως 50 λίτρα. Το ελαιόλαδο διατίθεται από τα καταστήματα εστίασης στους καταναλωτές σε δοχεία χωρητικότητας έως 500 ml, μη επαναγεμιζόμενα, και ως 100 ml για ατομική χρήση. Δεν επιτρέπεται η διάθεση χύμα ελαιολάδου για επιτραπέζια χρήση. Το ύψος των προστίμων είναι από 500 έως 2.000 ευρώ''.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι ο έλεγχος παραστατικών διακίνησης ελαιολάδου αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους και όχι τους παραγωγούς που αυτοκαταναλώνουν ελαιόλαδο ή δωρίζουν ελαιόλαδο σε συγγενείς και φίλους για ίδια κατανάλωση.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/H6sFukX
via IFTTT