Δεν θα πιστεύετε πόσα βακτήρια «κρύβονται» στις πετσέτες: Πόσο συχνά πρέπει να τις πλένουμε

Δεν θα πιστεύετε πόσα βακτήρια «κρύβονται» στις πετσέτες: Πόσο συχνά πρέπει να τις πλένουμε

Οι φρεσκοπλυμένες πετσέτες «φιλοξενούν» 190.000 βακτήρια - τα οποία αυξάνονται σε 17 εκατομμύρια μετά από μία μόνο ημέρα χρήσης και εκτοξεύονται σε 94 εκατομμύρια μετά από μία εβδομάδα.

Πόσο καθαρή ήταν η πετσέτα με την οποία σκουπίσατε το πρόσωπό σας σήμερα το πρωί;

Οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν πως οι πετσέτες πρέπει να πλένονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Ωστόσο μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τρίτο τις αλλάζει μόλις μία φορά το μήνα, ενώ πιο σοκαριστικά είναι τα ευρήματα έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο που αποκαλύπτει πως το 3% των πολιτών παραδέχονται πως τις αλλάζουν... μόνο μια φορά το χρόνο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ακόμη και αν οι χνουδωτές ίνες δεν παρουσιάζουν σημάδια βρωμιάς, αποτελούν την κατεξοχήν εστία αναπαραγωγής για εκατομμύρια μικρόβια.

michiel-van-kaam-fRZTgGnGuN0-unsplash_539f5.jpg

Το μεγάλο λάθος που κάνουμε στο μπάνιο

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πετσέτες μπορούν γρήγορα να μολυνθούν με βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στο ανθρώπινο δέρμα, αλλά και στο έντερό μας.

Ακόμη και μετά το πλύσιμο το σώμα μας εξακολουθεί να είναι καλυμμένο με μικρόβια. Αυτό σημαίνει πως όταν σκουπιζόμαστε, κάποια από αυτά μεταφέρονται στην πετσέτα μας.

Όμως τα μικρόβια που ζουν στις πετσέτες μας προέρχονται και από άλλες πηγές - μύκητες και βακτήρια που μεταφέρονται με τον αέρα και μπορούν να βρεθούν στις ίνες της πετσέτας όταν αυτή είναι κρεμασμένη. Κάποια από τα βακτήρια προέρχονται μάλιστα ακόμη κι από το νερό που χρησιμοποιούμε για να πλύνουμε τις πετσέτες.

Και επειδή οι περισσότεροι από εμάς αφήνουμε τις πετσέτες να στεγνώνουν στο ίδιο δωμάτιο με την τουαλέτα, υπάρχουν μερικά μάλλον αηδιαστικά νέα:

Κάθε φορά που τραβάτε το καζανάκι, πιθανόν να «ψεκάζετε» τις πετσέτες με βακτήρια από την τουαλέτα σας.

Με την πάροδο του χρόνου αυτά τα μικρόβια μπορεί να αρχίσουν να σχηματίζουν βιομεμβράνες στις πετσέτες, οι οποίες προοδευτικά αλλοιώνουν την εμφάνισή τους. Μετά από δύο μήνες, ακόμη και με τακτικό πλύσιμο, τα βακτήρια που ζουν στις ίνες της βαμβακερής πετσέτας αρχίζουν να θαμπώνουν την εμφάνιση του υφάσματος.

rinku-shemar-m8wsQ_8cd2M-unsplash_9f596.jpg

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες

Οι ειδικοί προτείνουν να πλένετε τις πετσέτες μία φορά την εβδομάδα.

Ωστόσο, η σύσταση αυτή δεν αποτελεί σταθερό κανόνα: Προφανώς αν κάποιος είναι άρρωστος, υποφέρει από εμετό ή διάρροια, πρέπει να έχει τη δική του πετσέτα και αυτές οι πετσέτες να πλένονται σε καθημερινή βάση.

Τα απορρυπαντικά παίζουν, παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των βακτηρίων και στη αδρανοποίηση ορισμένων ιών.

Οι πετσέτες απαιτούν πιο ζεστό νερό (40-60C), αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας πλύση από τα περισσότερα οικιακά υφάσματα. Για πλύσεις σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, η προσθήκη ενζύμων ή λευκαντικού μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μικροβίων στις πετσέτες.

Μια μελέτη απέδειξε παράλληλα πως η πλύση με απορρυπαντικό με απολυμαντικό αλλά και το ξέπλυμα και το στέγνωμα των πετσετών στον ήλιο, ήταν ο πιο αποτελεσματικός στη μείωση του βακτηριακού και μυκητιασικού φορτίου στις πετσέτες.

Πηγή: BBC

#ΠΕΤΣΕΤΕΣ #ΜΙΚΡΟΒΙΑ #ΒΑΚΤΗΡΙΑ #ΠΛΥΣΙΜΟ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/BejY9Vr
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη