Η έριδα των δύο πόλεων Λαμίας και Υπάτης για τα σύνορά τους



ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΜΕΞΙΑΤΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΓΡΑΦΗΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΜΕΞΙΑΤΕΣ ΤΟ 1855

   Η επιγραφή βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού μουσείου Λαμίας.                         
   
ΕΠΟΧΗ 2 ΑΙΩΝΑ Μ.Χ

   Αναφερόμαστε στην εποχή  των αρχών του 2 αιώνα μχ .  Στη γεωγραφική περιοχή   επικρατούσαν δύο πόλεις κράτη , η Λαμία πρωτεύουσα των Μαλιαίων και η Υπάτη πρωτεύουσα των Αινιάνων

   Οι δύο πόλεις είχαν έρθει πολλές φορές σε έριδα για το θέμα των ορίων , με κορυφαία αυτή που συνέβη επί αυτοκράτορος Ανδριανού 117 - 138 μχ. Απ' ότι φαίνεται η έριδα ήταν τόσο σοβαρή που ο ίδιος ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή να μεταβεί επιτόπου ο ανθύπατος της Μακεδονίας Κόϊντος Γέλλιος Σέντιος Αυγουρίνος για να διαλύσει την έριδα που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο πόλεις.



   Το κείμενο της απόφασης το οποίο βρέθηκε σε σπασμένη πλάκα το 1855 στις Μεξιάτες με λατινικούς χαρακτήρες αναφέρει τα εξής.

   Κατά τον μήνα Μάρτιο αναγνώστηκε διάταγμα του ανθύπατου Καόϊντου Γέλιου Σέντιου Αυγουρίνου το οποίο προκύπτει από επιστολή αυτού.

[Επειδή ο άριστος και μέγιστος αυτοκράτωρ Τραϊανός Αδριανός Αύγουστος μου έγραψε να πάρω γεωμέτρας και να κρίνω τη διαμάχη μεταξύ Λαμιέων και Υπαταίων, και να βάλω εγώ τα όρια και επειδή εγώ βρέθηκα επί τόπου πολλές φορές και για πολλές μέρες και έκρινα με τους συνηγόρους και των δύο πόλεων παρόντες , όρισα τον Ιούλιο Βίκτορα ως ανάκλητον γεωμέτρη του Αυγούστου και καταλήγω στις εξής αποφάσεις.

Αρχή των ορίων να είναι από αυτόν τον τόπο για τον οποίον έμαθα ότι υπήρξε σίδη η οποία είναι πιο κάτω από τον περίβολο που έχει καθιερωθεί για τον Ποσειδώνα και από εκεί κατεβαίνουν για να τηρείται ευθεία γραμμή μέχρι την πηγή Δέρκινα, η οποία είναι πέρα από τον Σπερχειό ποταμό έτσι ώστε να οδηγεί από τα αμφίσπορα των Λαμιαίων και Υπαταίων η ευθεία γραμμή στην πηγή Δέρκυνα που έχουμε αναφέρει και από εκεί στο λόφο Πήλιο μέσα από τον ρού του Σπερχειού , και από εκεί στο μνημείο του Εύρυτου το οποίο βρίσκεται μεταξύ των συνόρων των Λαμιαίων ,των Ευρυκανίων και τωνΠροερνίων.]

Ας αναλύσουμε λίγο αυτό το κείμενο.

   Από το κείμενο αντιλαμβανόμαστε ότι  ο Ρωμαίος ανθύπατος ήταν στην βόρεια πλευρά της κοιλάδας του Σπερχειού . Αυτό σημαίνει ότι   η σίδη ,το τέμενος του Ποσειδώνος και η πυγή Δέρκυνα ήταν (πέρα) στην δεξιά πλευρά του Σπερχειού ποταμού , και τα όρια που καθόρισε ανάμεσα στις δυο πόλεις ξεκινούσαν από τον νότο δηλαδή στην περιοχή των Μεξιατων. Σιδη στην αρχαία εποχή ονομάζανε τις ροδιές. Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να διαβάσουμε τι έχει γραφτεί για την ιστορία των Μεξιατών από μια μελέτη που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΜΕΞΙΑΤΩΝ

   Η πηγή Δερκυνα κατά πάσα πιθανότητα  είναι το σημερινό κεφαλόβρυσο των Μεξιατων γιατί είναι η ποιο μεγάλη πηγή της περιοχής.

   Μπορούμε όμως να θεωρήσουμε ότι ενδέχεται να είναι και κάποια άλλη πηγή του χωριού εφόσον διαθέτει τις ποιο πολλές της περιοχής.

   (από εκεί, γραφει το κειμενο, στο μνημείο του Εύρυτου το οποίο βρίσκεται μεταξύ των συνόρων των Λαμιαίων ,των Ευρυκανίων και των Προερνίων.)

   Ο Στράβωνας έγραφε ( 434) ότι η πόλης Πρόερνα τοποθετείται στην περιοχή ανάμεσα στα Φάρσαλα και στον Δομοκό με την ιδία άποψη συμφωνεί και ο Λίβιος .

Σήμερα πλέων γνωρίζουμε ότι η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποδείξει ότι η αρχαία Πρόερνα ήταν κτισμένη στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

   Από το διάταγμα μαθαίνουμε ότι στην εποχή του αυτοκράτορος Ανδριανού τα φυλετικά ονόματα είχαν καταργηθεί και οι κάτοικοι αναφέρονται με τα ονόματα των πόλεων τους .

Τα όρια για την αρχαία Πρόερνα προς τον νότο απ' ότι φαίνεται ήταν ασαφή σε σχέση με τους Μαλιείς και τους Αινιάνες. Οι Προέρνοιοι είχαν υπό την κυριαρχία τους τον ορεινό όγκο της Όθρυς από την κοιλάδα του Δομοκού έως την κοιλάδα του Σπερχειού.



ΑΛΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

   Η σπουδαιότερη πόλη των Υπαταίων σύμφωνα με τον Στεϊλιν ήταν η Ερυθρές (-αί).

Αυτή η πόλη συνόρευε με την Υπάτη φιλονικούσε μάλιστα μαζί της για ένα βουνό ( Πεν.....) μια χαράδρα (Χαα......) και μια ράχη βουνού . Για να λυθεί η έριδα ανάμεσα στις δυο πόλεις κλήθηκαν δικαστές από τη πόλη Οιχαλία. Τελικά οι δικαστές αποφάσισαν ότι οι αμφισβητούμενες περιοχές ανήκουν στην Υπάτη και δόθηκαν σε αυτήν.

Ο Στεϊλιν γραφεί ότι η πόλη ήταν κτισμένη σε περιοχή που υπήρχε κοκκινόχωμα (γι' αυτό Κόκκινη πόλη ).

Στις Μεξιατες υπάρχει περιοχή πάνω στις ράχες και ανατολικά  με το όνομα κοκινιές , λόγω του ότι όλη η περιοχή έχει κοκκινόχωμα. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων μέσα στα χωράφια εύρισκαν κομμάτια απο σπασμένα κεραμύδια όπως τα λενε. Οι κρίσεις δικές σας.   Τυχαίο ???   Μπορεί ...;

πηγή: molospolitistiko.blogspot.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη