Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2025, οι εισπράξεις από πρόστιμα, ποινές και καταλογισμούς αναμένεται να φτάσουν το 1,1 δισ. ευρώ. Το βάρος πέφτει στο καθολικό myDATA και στο ψηφιακό τιμολόγιο.
Η σύσταση νέων μονάδων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με αντικείμενο την παρακολούθηση και είσπραξη οφειλών, εκτιμάται πως θα αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα στο κοντινό μέλλον. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2025, οι εισπράξεις από πρόστιμα, ποινές και καταλογισμούς αναμένεται να φτάσουν το 1,1 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εσόδων προέρχεται από φορολογικές παραβάσεις, που αποτελούν περίπου το 70% του συνολικού ποσού.
Στα χρόνια των Μνημονίων η τρόικα αμφισβητούσε πάντα τους στόχους για είσπραξη των εσόδων μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Πλέον, ακόμη και το ΔΝΤ στις εκθέσεις του αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει αυξήσει τα δημόσια έσοδα, αντιμετωπίζοντας την «μαύρη οικονομία».
Η κατάσταση αυτή αναμένεται να βελτιωθεί με τη δημιουργία των Δυνάμεων Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ), μιας ειδικής μονάδας εφοριακών και τελωνειακών, που θα επικεντρωθεί αποκλειστικά σε θέματα λαθρεμπορίου. Το νέο σχέδιο δράσης της Αρχής συνοδεύεται από αναβαθμίσεις σε ηλεκτρονικά εργαλεία και εφαρμογές, με στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση και διαφάνεια των οικονομικών συναλλαγών.
Η καθολική δήλωση εσόδων και εξόδων στο σύστημα myDATA θα καταστεί υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου 2025, ενώ πριν από το τέλος του 2024 θα είναι διαθέσιμη η νέα εφαρμογή myDATAapp. Η εφαρμογή αυτή θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά, όπως τιμολόγια και αποδείξεις, απευθείας στην πλατφόρμα μέσω κινητών συσκευών.
Παράλληλα, από τον Ιανουάριο του 2025 ενεργοποιείται το Ψηφιακό Πελατολόγιο, μια καινοτόμος εφαρμογή που θα λειτουργεί ως ψηφιακό βιβλίο πελατών. Αρχικά, το σύστημα θα εφαρμοστεί σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως συνεργεία αυτοκινήτων, φανοποιεία και χώρους στάθμευσης, με σκοπό να επεκταθεί και σε άλλους τομείς εντός του έτους. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα παρέχει τη δυνατότητα διασταυρώσεων σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στις αρχές να εντοπίζουν τυχόν ασυμφωνίες.
Στις αρχές του 2025 προβλέπεται επίσης η υλοποίηση του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής, το οποίο θα καθιστά υποχρεωτική την ψηφιακή καταγραφή και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης στην πλατφόρμα myDATA. Μέσω αυτού του μέτρου, οι φορολογικές αρχές θα αποκτήσουν πλήρη εικόνα για τα προϊόντα σε όλα τα στάδια διακίνησης, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.
Τέλος, από το δεύτερο εξάμηνο του 2025, το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, ολοκληρώνοντας τη μετάβαση σε ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης των συναλλαγών. Με τα νέα αυτά εργαλεία, η ΑΑΔΕ φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον μεγαλύτερης διαφάνειας και φορολογικής δικαιοσύνης.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/c2zLVIX
via IFTTT