Συνταγή για ζουμερό χοιρινό με δαμάσκηνα που θα πρωταγωνιστήσει στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι εκτός από την γαλοπούλα πρωταγωνιστεί και το χοιρινό. Το παραδοσιακά χριστουγεννιάτικο χοιρινό,που γίνεται ζουμερό και μυρωδάτο μαγειρεύεται σε μια απίθανα γλυκοπικάντικη σάλτσα με ξερά δαμάσκηνα και μυρωδικά που του δίνουν μια εκλεπτυσμένη γεύση. Να θυμάστε, όσο πιο πολύ μείνει στη μαρινάδα το χοιρινό, τόσο πιο μαλακό και μυρωδάτο θα είναι.Το πλούσιο άρωμα του δαμάσκηνου με την πλήρη αρμονία των μπαχαρικών αφήνουν στον ουρανίσκο μια γλυκόξινη επίγευση που θα ικανοποιήσει τους καλεσμένους σας.
Υλικά
2 κιλά χοιρινό μπούτι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
350 γρ. δαμάσκηνα
300 ml κρασί μαυροδάφνη
200 ml ζωμό λαχανικών
100 ml κονιάκ
6 κόκκους μπαχάρι
3 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 ξύλα κανέλας
2 φύλλα δάφνης
2 σκ. σκόρδο, κομμένες σε φέτες
1 κ.γ. γαρύφαλλο, ολόκληρο
1 κιλό κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το χοιρινό σε δόσεις και το θωρακίζουμε καλά από όλες τις πλευρές. Μόλις πάρει σκούρο χρώμα, το τοποθετούμε σε ένα μπολ ή σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ξανά, τα κρεμμύδια και τα καραμελώνουμε για 5 λεπτά.Στη συνέχεια, αδειάζουμε σε μία γάστρα το χοιρινό, τα κρεμμύδια που καραμελώσαμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ελαφρώς, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 2 ώρες και 30 λεπτά.Τέλος, μόλις είναι έτοιμο, σερβίρουμε το χοιρινό ζεστό.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/wlEJIho
via IFTTT