Κοινή επιστολή για την επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας απέστειλαν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη ζαχαροπλάστες και αρτοποιοί.
Δυσαρέσκεια από τους αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες μετά την πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως και 35KwA.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος τον Δεκέμβριο.
Στόχος, όπως αναφέρει το ienergeia.gr, είναι οι χρεώσεις που θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου είναι να είναι κοντά στις χρεώσεις του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης αναζητείται ένας απλούστερος τρόπος από τη γνωστή πλατφόρμα στην οποία οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν δεν υπερβαίνουν τα όρια του de minimis, σε ότι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, δηλαδή τα 200.000 ευρώ για μια τριετία.
«Θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι που να έχει λιγότερη γραφειοκρατία από την κλασική μορφή του κανόνα de minimis. Μέχρι να το διαπιστώσουμε δεν θα κάνουμε ανακοινώσεις» τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι οι επιχειρήσεις θα λάβουν επιδότηση με στόχο να πληρώσουν σχεδόν ότι πλήρωναν και τον Νοέμβριο.
Πάντως το ζήτημα της επιδότησης των επιχειρήσεων δεν είναι απλή υπόθεση αν θυμηθούμε τι είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της ενεργειακούς κρίσης ότι οι επιδοτήσεις δόθηκαν από τους προμηθευτές οι οποίοι στη συνέχεια δεν μπορούσαν να πάρουν πίσω τα χρήματα τους.
Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι εκκλήσεις των επαγγελματικών φορέων για τη την επιδότηση. Όπως είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του σχολιάζοντας το αυξημένο ενεργειακό κόστος είναι απαραίτητη η στήριξη των επιχειρήσεων και με τη μορφή επιδοτήσεων όπως στα νοικοκυριά.
«Δεν μπορεί να μην υπάρξει επιδότηση. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά οι ενεργοβόρες, δεν μπορούν να αντέξουν την τόσο μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ την αντίδραση των αρτοποιών και των ζαχαροπλαστών έχει προκαλέσει η πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 35KwA.
Σε κοινή επιστολή για την επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας απέστειλαν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος (ΕΟΑ) και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (ΟΕΖΕ) υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα ένταξης των επιχειρήσεων αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής στο πρόγραμμα επιδοτήσεων, ανεξαρτήτως συμφωνημένης ισχύος.
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε υπουργέ, προ ολίγων ημερών ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα για την πρόθεση του υπουργείου του οποίου ηγείστε να δοθεί επιδότηση ρεύματος σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 35 KwA.
Ωστόσο και σε συνέχεια της από 15.11.2024 επιστολής μας (αρ. Πρωτ: 45230) με θέμα: Επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας στα αρτοποιεία, επανερχόμαστε με την παρούσα προκειμένου, αφενός να ζητήσουμε εκ νέου τη στήριξή σας για τη χορήγηση επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των επιχειρήσεων αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής, αφετέρου να επισημάνουμε ότι οι αρτοποιοί- ζαχαροπλάστες (σε ποσοστό άνω του 70%) χρησιμοποιούν παροχές με ισχύ άνω των 35 kWΑ.
Περαιτέρω δε, κάνουμε μία ενδεικτική αναφορά για το τι θα χρεωθεί μια επιχείρηση του κλάδου με παροχή Γ22 με συμφωνημένη ισχύ από 35KVA έως 250 KVA και με πάροχο την ΔΕΗ για κατανάλωση Δεκεμβρίου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν άλλωστε οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου της Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής (με ποσοστό άνω του 70% επί του συνόλου των επιχειρήσεων): Η τιμή που θα χρεωθεί είναι 0,2533 ευρώ ανά κιλοβατώρα + την χρέωση ισχύος (ανάλογα με την κατανάλωση και τις ώρες που έγινε) = Τελική τιμή περίπου 0,27 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Προκύπτει λοιπόν από τα ανωτέρω ότι η επιδότηση που κρίνεται αναγκαία ώστε να καλύψει το κόστος αυτό, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ ανά MWH, έτσι ώστε να έχουμε μια τιμή κοντά στα 0,17 ευρώ.
Κατόπιν των ανωτέρω, εκτιμούμε πως κρίνεται αναγκαία η ένταξη των επιχειρήσεων αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής στο πρόγραμμα των επιδοτήσεων ανεξαρτήτως συμφωνημένης ισχύος (KWA).
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας και για τη στήριξή σας σε αυτό το σημαντικό θέμα. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση».
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/WPGorgf
via IFTTT