Φοροαφαίμαξη και νέοι «κόφτες» στις λαϊκές ανάγκες προ των πυλών

Φοροαφαίμαξη και νέοι «κόφτες» στις λαϊκές ανάγκες προ των πυλών

Οικονομική-δημοσιονομική πολιτική 2025: Μια συνοπτική ματιά σε βασικά δεδομένα και μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή με τον νέο χρόνο.

Μια λεπτομερή ανάλυση για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική τη νέα χρονιά δημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης» του Σαββατοκύριακου, με την υπογραφή του συναδέλφου Κ(υριάκου) Πασ(ακυριάκου). Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» αναδημοσιεύουν:

Νέος χρόνος με κλιμάκωση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα και ένταση της εκμετάλλευσης περιμένει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά. Ο προϋπολογισμός για το 2025 προμηνύεται βαρύς για την τσέπη μας, σε συνδυασμό με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2025 - 2028.

Ο κρατικός προϋπολογισμός συγκροτήθηκε υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, η οποία είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη - μέλη, με την Κομισιόν να καθορίζει τους στόχους για κάθε κράτος - μέλος.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός είναι προσανατολισμένος στην πολεμική οικονομία σύμφωνα και με τις γενικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ.

Με βάση τα παραπάνω, το πρωτογενές πλεόνασμα, που κατευθύνεται εξολοκλήρου στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, ορίζεται στο 2,5% - 2,4% του ΑΕΠ, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω αύξηση το 2025.

Αντίστροφα, οι κρατικές δαπάνες, αν και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 3% μεσοσταθμικά κάθε χρόνο σε σχέση με τον προηγούμενο (3 - 3,5 δισ. ευρώ), κατευθύνονται στοχευμένα στα εξοπλιστικά προγράμματα, στα λειτουργικά έξοδα και στην αύξηση της κρατικής δαπάνης λόγω ωρίμανσης των συντάξεων, χωρίς να περισσεύει φράγκο για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Πολιτισμό ή για τις άλλες λαϊκές ανάγκες.

Τα βασικά οικονομικά δεδομένα για το 2025

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ: Συνολικά για την εξυπηρέτησή του θα διατεθούν το 2025 περίπου 13,5 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά τα ποσά ισοδυναμούν με όσα προβλέπεται να δοθούν όλο το 2025 για την Υγεία και την Παιδεία, χωρίς να ανταποκρίνονται βέβαια στις πραγματικές ανάγκες και στις διεκδικήσεις υγειονομικών, εκπαιδευτικών και λαϊκών στρωμάτων!

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ: Προβλέπονται για το 2025 στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 95% θα το πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ μόλις ένα 5% οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Είναι μάλιστα δεδομένο ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τον στόχο, αφού η ακρίβεια που εκτοξεύει τους έμμεσους φόρους θα παραμείνει και θα ενταθεί. Αλλωστε, για το 2024 προβλέπονταν φορολογικά έσοδα 63 δισ. ευρώ και τελικά θα φτάσουν τα 67 δισ. Την ίδια στιγμή, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες απολαμβάνουν φορολογική ασυλία, είτε με τη λεγόμενη «εθελοντική φορολογία» είτε με τον αναβαλλόμενο φόρο, που ισχύει από το 2021!

ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ: Θα αυξηθεί δραματικά, επιβεβαιώνοντας ότι η μισθολογική ωρίμανση και οι όποιες μισθολογικές αυξήσεις, χωρίς αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες, βάζουν σε άλλη κατηγορία χιλιάδες χαμηλόμισθους, με αποτέλεσμα η πενιχρή αύξηση που δίνεται στους μισθούς, να τρώγεται από τη φορολογία. Αντίθετα, τα κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Ανωνύμων Εταιρειών το 2023 ήταν 21 δισ. ευρώ, όταν το 2008 ήταν 17 δισ. ευρώ. Με τις φοροαπαλλαγές που έχουν δοθεί και τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2025 σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν το 2008! Επίσης, οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, το 2023, είχαν μεικτά κέρδη 24,4 δισ. και καθαρά κέρδη 17,3 δισ. ευρώ.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΕΦΑ): Αφορά στη φορολογία ακινήτων μεγάλων επιχειρήσεων. Στον προϋπολογισμό του 2025 καταγράφεται ένα συνολικό ποσό 6 δισ. ευρώ, που όμως δεν το εισπράττει καμία κυβέρνηση εδώ και χρόνια... Αντιστοιχεί σε 11.932 ΑΦΜ, στη συντριπτική πλειοψηφία ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους μεγάλες επιχειρήσεις ή και off shore. Αναλογούν 512.000 ευρώ σε καθεμία από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στον προϋπολογισμό αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «δεν πιστοποιήθηκαν φορολογικά έσοδα» από τον ΕΦΑ... Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, αρκεί να αναφέρουμε ότι τα 6 δισ. που δεν πληρώνουν οι όμιλοι και οι off shore αντιστοιχούν σε ΕΝΦΙΑ 2,5 χρόνων (2,4 δισ. τον χρόνο τα έσοδα) που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Κι αν δεν πληρώσουν, μπορεί να χάσουν ακόμα και περιουσιακά τους στοιχεία.

ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ: Υπάρχουν πάνω από 50 συνταγματικά κατοχυρωμένες φοροαπαλλαγές για το εφοπλιστικό κεφάλαιο! Φορολογικοί παράδεισοι, off shore εταιρείες, τριγωνικές συναλλαγές, «ελευθερία κίνησης κεφαλαίων», τραπεζικά απόρρητα, είναι όλα «νόμιμα» εργαλεία φοροαπαλλαγής και φοροαποφυγής στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Για τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους συνταξιούχους και γενικά τα λαϊκά στρώματα, όχι μόνο δεν υπάρχουν φοροαπαλλαγές, αλλά υπάρχει αύξηση των έμμεσων φόρων για το 2025 κατά 1,332 δισ. ευρώ έναντι του 2024, που θα φτάσουν συνολικά τα 26,673 δισ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με τα 14 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί, δεν προβλέπει παρά ελάχιστα για υποδομές που αφορούν στην προστασία του λαού (αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά και αντισεισμικά έργα και υποδομές). Αντίθετα, σχεδόν το σύνολό του αφορά σε υποδομές που εξυπηρετούν τους επενδυτικούς σχεδιασμούς και τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Το ΠΔΕ περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τη στρατηγική της «πράσινης» και «ψηφιακής μετάβασης» και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Δηλαδή, «ζεστό» χρήμα στα «αρπακτικά» της Ενέργειας για να πλουτίζουν σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

Τα παραμύθια της κυβέρνησης

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα μπαράζ παραπλανητικής προπαγάνδας, που επιχειρεί να πείσει ότι το 2025 θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών και ότι όλα είναι ...«ζάχαρη» στη χώρα μας για τους εργαζόμενους.

Πλέον χαρακτηριστική σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η δήλωση του πρωθυπουργού ότι το 2025 θα υπάρξουν 12 μειώσεις φόρων και 12 αυξήσεις αποδοχών. Το ψέμα δεν είναι καινούργιο. Το σίγουρο είναι όμως ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό προσαρμοσμένο στις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της πολεμικής οικονομίας και γι' αυτό βαθιά αντιλαϊκό, «λαιμητόμο» για τις λαϊκές ανάγκες.

Ας δούμε ορισμένους από τους μύθους που διοχετεύει η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει και να χειραγωγήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, αξιοποιώντας τη βολική αντιπολίτευση, αν όχι τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων.

ΜΥΘΟΣ 1ος: «Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από 1/1/2025 θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων»

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η σωρευτική μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από το 2019 ανέρχεται σε 5,4 ποσοστιαίες μονάδες (από 40,56% σε 35,16%) και ότι η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% θα οδηγήσει σε αύξηση του μισθού των εργαζομένων.

Στην πραγματικότητα, αυτό το μέτρο εξασφαλίζει πρώτα απ' όλα τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» για τις μεγάλες επιχειρήσεις κατά 440 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και προστίθεται σε προηγούμενες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 επιπλέον μονάδες την προηγούμενη πενταετία, που τους δίνει με το «καλημέρα» μια μεγάλη «αβάντα» κερδοφορίας, απαλλάσσοντάς τες από ένα μεγάλο «βάρος» στους μισθούς.

Το «όφελος» για τους εργαζόμενους είναι 5 ευρώ τον μήνα για έναν μισθό των 1.000 ευρώ, που εξαφανίζονται βέβαια πριν φτάσουν στην τσέπη λόγω της μεγάλης ακρίβειας. Ακόμα περισσότερο, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στερεί πόρους από τα Ταμεία και αργά ή γρήγορα η «μαύρη τρύπα», που μεγαλώνει, θα φορτωθεί ξανά στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους, με τα γνωστά προσχήματα περί «ελλειμμάτων».

Και μια τελευταία παράμετρος: Ακόμα και για εκείνους που θα δουν μερικά ευρώ αύξηση στις πενιχρές αποδοχές τους, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν πολύ περισσότερα από την άλλη τσέπη. Για παράδειγμα, αλλάζοντας οριακά μισθολογική κλίμακα, αυτομάτως μειώνεται το επίδομα παιδιού από τα 42 στα 28 ευρώ. Η μείωση αυτή μπορεί να είναι μεγαλύτερη και από την αύξηση που είδε κάποιος στον μισθό του, με αποτέλεσμα στο τέλος της μέρας ο λογαριασμός στο εισόδημα να είναι «μείον». Ολα υπολογισμένα για να κερδίζει το κεφάλαιο και να χάνει ο λαός.

ΜΥΘΟΣ 2ος: «Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από 1/1/2025 στους ελεύθερους επαγγελματίες θα αυξήσει το εισόδημά τους»

Η κυβέρνηση δεν θα έκανε ούτε αυτήν την ελάχιστη αλλαγή αν δεν υπήρχε η μαζική, οργανωμένη αντίδραση των χιλιάδων βιοπαλαιστών ΕΒΕ και αγροτών, που είδαν τους φόρους να εκτοξεύονται ακόμα και για εισόδημα που δεν έχουν! Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έστησε στο φορολογικό «απόσπασμα» των τεκμηρίων πάνω από 400.000 μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το 56,2% των αυτοαπασχολούμενων (401.078 φορολογούμενοι) θα πληρώσουν μέσο φόρο εισοδήματος 1.733 ευρώ και μαζί με το τέλος επιτηδεύματος των 325 ευρώ, το συνολικό χαράτσι που τους επιβλήθηκε ανέρχεται σε 2.058 ευρώ. Ετσι, σε σύγκριση με πέρυσι καλούνται να πληρώσουν φόρο αυξημένο κατά 813 ευρώ (από τα 1.245 ευρώ) ή 65,3%!

Τα υποτιθέμενα μέτρα «ελάφρυνσης» που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δηλαδή η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, η μείωση του τεκμαρτού για πόλεις μέχρι 1.500 κατοίκους και η μείωση εργοδοτικών εισφορών, αποδεικνύονται κοροϊδία, διότι:

Πρώτον, τα έσοδα του τέλους επιτηδεύματος έχουν «προβλεφθεί» στις γιγαντιαίες αυξήσεις του νέου νόμου, αποκτώντας έτσι μόνιμο χαρακτήρα.

Δεύτερον, η μείωση του τεκμαρτού στη φορολόγηση αφορά ελάχιστους. Δεν προβλέπεται καμία μείωση, καμία «διόρθωση» για τους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες στην Αττική.

Τρίτον, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που παρουσιάζεται επίσης ως μέτρο ελάφρυνσης, αφορά μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με δεκάδες εργαζόμενους. Η πλειοψηφία των βιοπαλαιστών ΕΒΕ και των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων ωφελούνται ελάχιστα.

ΜΥΘΟΣ 3ος: «Η επέκταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2025 θα ανακουφίσει τους φτωχούς αγρότες»

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, που κερδήθηκε μέσα από τους σκληρούς αγώνες και τα μπλόκα των τελευταίων χρόνων, δεν μπορεί να καλύψει την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και είναι πολύ μικρότερη από τα χρήματα που δίνονταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου το 2016, με πολύ χαμηλότερη τη μέση τιμή του ντίζελ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, δίνει μόνιμα πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες...

Παράλληλα, εδώ και δυόμισι χρόνια, χιλιάδες αγρότες - όπως και ο υπόλοιπος λαός - πληρώνουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα, αντιμετωπίζουν το κυνήγι των εισπρακτικών εταιρειών εξαιτίας των οφειλών τους και διεκδικούν πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα. Ενα στοιχείο του προϋπολογισμού είναι ενδεικτικό: Τα συνολικά έσοδα από τον ΕΦΚ θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 7,239 δισ., ενώ το 2023 ήταν 7,018 δισ. και 7,192 δισ. ευρώ το 2024.

ΜΥΘΟΣ 4ος: «Αυξάνονται οι συντάξεις»

Η «αύξηση» των κύριων συντάξεων αντιστοιχεί στο ποσό - ψίχουλο των 17 - 20 ευρώ στη μέση κύρια σύνταξη των 817 ευρώ. Δηλαδή αύξηση 0,56 ή 0,66 ευρώ τη μέρα! Και όχι μόνο αυτό: Οσες από τις πενιχρές συντάξεις ξεπεράσουν έστω και λίγο το αφορολόγητο όριο των 9.200 ευρώ τον χρόνο με αυτές τις αυξήσεις, αμέσως θα φορολογηθούν και οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν περισσότερα από την αύξηση που θα λάβουν!

Θα δουν δηλαδή μείωση αντί για αύξηση στα ...φιλοδωρήματα που η κυβέρνηση ονομάζει συντάξεις. Ο ορισμός τού «ένα σου δίνω, δέκα σου παίρνω»!

Αλλά και αύξηση να έχουν, αυτή σε κάθε περίπτωση κοιτάζει «με το κιάλι» ακόμα και τον πληθωρισμό και, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας. Μόνο οι υπέρογκες ανατιμήσεις δεκάδων φαρμάκων ακόμα και μέχρι 448%, στις οποίες προχώρησε πρόσφατα η κυβέρνηση, οδηγούν σε απόγνωση και αφαιρούν άλλα 30 εκατ. ευρώ από την τσέπη των ασφαλισμένων, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι συνταξιούχοι.

Βέβαια, η επίθεση στους συνταξιούχους εκφράζεται και με τη συνεχιζόμενη αφαίμαξη των συντάξεών τους από το χαράτσι της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τον ΑΚΑΓΕ, που το 2025 θα ανέλθει στα 886 εκατ. ευρώ, όσα και φέτος. Συγκεκριμένα, στις κύριες συντάξεις, το χαράτσι ανέρχεται στα 766 εκατ. ευρώ και στις επικουρικές στα 120 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μόνο μέσα σε δύο χρόνια από την τσέπη των συνταξιούχων αφαιρούνται 1,772 δισ. ευρώ.

ΜΥΘΟΣ 5ος: «Η αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα θα αυξήσει το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων»

Οι «αυξήσεις» στον κατώτατο μισθό και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων - γιατί περί αυτού πρόκειται - εξανεμίζονται από την ακρίβεια πριν καν φτάσουν στην τσέπη των εργαζομένων και δεν ανακόπτουν την τάση μείωσης του πραγματικού εισοδήματος: Ο σημερινός μέσος μισθός είναι μειωμένος κατά 14,81% σε σχέση με το 2011.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια πάνω από το 40% των αποδοχών τους. Οι αυξήσεις που τάζει η κυβέρνηση από την άνοιξη του 2025 έως το 2027 θα φτάσουν μέχρι τα 100 ευρώ, μέσω της εξίσωσης του εισαγωγικού μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι αν τον Απρίλη του 2025 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξηθεί από 830 σε 870 ευρώ, οι αυξήσεις στο Δημόσιο για το 2025 δεν θα ξεπερνούν ούτε τα 20 ευρώ μεικτά!

Ακόμα κι αν υλοποιηθούν αυτές οι εξαγγελίες, θα φέρουν τον μέσο μισθό το 2027 εκεί που βρισκόταν 15 χρόνια πριν, χωρίς να υπολογίζονται η τεράστια ακρίβεια, τα νέα χαράτσια στο νερό, τα «ματωμένα» πλεονάσματα από την άγρια φορολόγηση και, βέβαια, οι πολεμικές δαπάνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιβόητη «οριζόντια αύξηση μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους» «κοστίζει» στο κράτος όσο η παραμονή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα για 6 μήνες!

ΜΥΘΟΣ 6ος: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα»

Ο κατώτατος μισθός θα προσαρμοστεί από τα 830 ευρώ μεικτά φέτος σε 950 ευρώ το 2027, με στόχο ο μέσος μισθός να είναι στα 1.500 ευρώ το ίδιο έτος. Με δεδομένη την ακρίβεια, οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα συνεχίσουν να φυτοζωούν και να μην καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες, ενώ περίπου 600.000 που είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

Οσο για τον μέσο μισθό, αυτός φέτος συνεχίζει να είναι μικρότερος από το 2011 κατά 14,8%, όπως προαναφέραμε, ενώ το 2027 θα βρίσκεται λίγο πάνω από τον ονομαστικό μισθό του 2011 (!), με την αγοραστική αξία βέβαια να είναι σαφώς πολύ μικρότερη, λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας. Ολα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση ενσωματώνει την ευρωενωσιακή Οδηγία που «δένει» πιο σφιχτά τον κατώτατο μισθό με την «παραγωγικότητα», μονιμοποιώντας όλες τις μνημονιακές περικοπές των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

ΜΥΘΟΣ 7ος: «Η αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων το 2025 ανακουφίζει ευπαθείς ομάδες»

Το κόστος διαβίωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά έχει εκτιναχθεί, καθιστώντας τα όποια επιδόματα έτσι κι αλλιώς ...παρηγοριά στον άρρωστο. Για παράδειγμα, η εξαγγελία για αύξηση του επιδόματος παιδιού και χορήγηση μιας έκτακτης δόσης τον Δεκέμβρη, δεν μπορεί να δώσει καμία σπουδαία ανάσα στους γονείς. Το ποσό της αναμενόμενης αύξησης περιορίζεται στο ποσό των 17 ευρώ (από 28 σε 45 ευρώ) και αφορά μία μόνο εισοδηματική κατηγορία δικαιούχων.

Για να δοθούν μάλιστα κι αυτά τα λεφτά στους πιο φτωχούς, χιλιάδες οικογένειες χάνουν εντελώς το επίδομα, είτε επειδή πήραν μια μικρή αύξηση στον μισθό τους και βγήκαν εκτός εισοδηματικών κριτηρίων, είτε επειδή ήταν ΕΒΕ και φορολογήθηκαν με το νέο σύστημα των τεκμαρτών - εικονικών εισοδημάτων.

Επιπλέον, δηλωμένος στόχος της κυβέρνησης είναι καταρχάς η μείωση του επιδόματος σε κατηγορίες ανέργων, όπως αυτοί που δουλεύουν με μερική απασχόληση ή εποχικά στον Τουρισμό - Επισιτισμό. Με το νέο σύστημα που εφαρμόζουν ήδη πιλοτικά, ακόμα κι αυτό το γλίσχρο επίδομα που δίνεται - και πάντως όχι πάνω από 12 μήνες - θα βαίνει μειούμενο, θα δίνεται κλιμακωτά και θα κόβεται οριστικά αν ο άνεργος δεν αποδεχτεί κάποια δουλειά που του προτείνει η ΔΥΠΑ.

ΜΥΘΟΣ 8ος: «Τα μέτρα του 2025 για τη στέγη είναι ανάσα για τους νέους ανθρώπους, ειδικά τα ζευγάρια»

Η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, που είναι οι ...νεκροθάφτες της λαϊκής στέγης, έχουν το θράσος να παρουσιάζονται ως «σωτήρες» της! Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες έχουν θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο τα «κοράκια» των funds και των τραπεζών πετάνε τον κόσμο έξω από τα σπίτια του. Ηδη για το β' εξάμηνο του χρόνου προβλέπονται πάνω από 10.234 πλειστηριασμοί ακινήτων, πολλά από τα οποία αφορούν σε περιουσία χρεωμένων, φτωχών λαϊκών ανθρώπων, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δάνεια.

Η κατάσταση σήμερα είναι η εξής: Το 71,9% των νέων 18 - 34 ετών διαμένουν στο «παιδικό τους δωμάτιο», από 58,4% το 2008. Ταυτόχρονα, το 74,2% των ενοικιαστών δαπανούν άνω του 40% του εισοδήματός τους για τη στέγαση και σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά (45,5%) καθυστερεί να πληρώσει στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς.

Τα προγράμματα της κυβέρνησης αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, περιλαμβάνοντας μόλις 20.000 δικαιούχους για αγορά πρώτης κατοικίας και 2.500 για παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο και δικαίωμα αγοράς. Ακόμα, επιβάλλουν τον τραπεζικό δανεισμό των «ωφελούμενων» για την απόκτηση κατοικίας ή την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου. Οι εργαζόμενοι παραμένουν «ενοικιαστές» του σπιτιού τους, όμηροι της επόμενης γενιάς πλειστηριασμών. Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι; Οι κατασκευαστικοί όμιλοι και οι εταιρείες «real estate», που θα υποδεχτούν το «ζεστό» κρατικό χρήμα...

ΜΥΘΟΣ 9ος: «Το 2025 θα μειωθούν κι άλλο οι φόροι»

Ο προϋπολογισμός του 2025, που υλοποιεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προβλέπει έως και ...πλεονάσματα των ματωμένων πλεονασμάτων της τάξης των 7 δισ. σε 4 χρόνια! Μόνο το πρώτο οκτάμηνο του 2024 τα νοικοκυριά είχαν πληρώσει σε κάθε λογής φόρους ένα υπέρογκο ποσό, που ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ. Μόνο τα έσοδα από τον ΦΠΑ άγγιξαν τα 17 δισ. ευρώ. Η φοροαφαίμαξη συνεχίζεται και κλιμακώνεται «κανονικά και με τον νόμο».

Τα στοιχεία για την πορεία των φόρων μιλούν από μόνα τους: Μέσα σε μια τετραετία (2020 - 2023) ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά 41% (!), εντελώς αντίθετα με την κατρακύλα του λαϊκού εισοδήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση των φόρων είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την υποτιθέμενη αύξηση του μεικτού εισοδήματος (περίπου 11%), την οποία παρουσιάζει η κυβέρνηση για την ίδια περίοδο, με πολλές στατιστικές αλχημείες και μαγειρέματα.

Ως αποτέλεσμα, μόνο το πρώτο 5μηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών έχουν ξεπεράσει τα 3,053 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Πάνω από τον μισό πληθυσμό και συγκεκριμένα 4.253.031 φορολογούμενοι έχουν οφειλές προς την εφορία, σε 2.134.014 ανθρώπους κρέμεται από πάνω τους η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων και σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο (1.525.162) από αυτούς έχουν επιβληθεί τέτοια μέτρα.

#ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ #ΛΑΟΣ #ΑΝΑΓΚΕΣ #ΕΛΛΗΝΙΚΗ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/12OId8h
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη