Η πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης είναι σε στάση αναμονής, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα παρασχεθούν επιδοτήσεις, θέτοντας το όριο των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια.
Στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος του Ιανουαρίου, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας. Η πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης είναι σε στάση αναμονής, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα παρασχεθούν επιδοτήσεις, θέτοντας το όριο των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια. Παράλληλα, η πτώση της μέσης τιμής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο δείχνει πώς επίκειται ελαφρά μείωση των λιανικών τιμών του ρεύματος για τον Ιανουάριο, εφόσον οι πάροχοι, και κυρίως η ΔΕΗ, συνεχίσουν την ίδια πολιτική συγκράτησης του κόστους με μεγάλες εκπτώσεις.
Η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος τον Δεκέμβριο ήταν 129,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένη σε σχέση με τον Νοέμβριο, όταν ήταν 137,42 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα, η τιμή του φυσικού αερίου κυμάνθηκε στα 45 ευρώ/MWh και έκλεισε την τελευταία ημέρα της εβδομάδας στα 47,76 ευρώ/MWh. Η πτώση αυτή των χονδρεμπορικών τιμών δημιουργεί περιθώρια για σταθερότητα ή ακόμη και μείωση των λιανικών τιμών, με την προϋπόθεση ότι οι πάροχοι θα ακολουθήσουν τη στρατηγική που εφαρμόστηκε τον Δεκέμβριο. Ειδικά η ΔΕΗ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος στην αγορά, ενδέχεται να ακολουθήσει την ίδια πολιτική, διατηρώντας τις εκπτώσεις και τις προσφορές της για τον Ιανουάριο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, η ΔΕΗ προσέφερε έκπτωση 68% στα πράσινα τιμολόγια με αποτέλεσμα η τελική τιμή να διαμορφωθεί στα 15,5 λεπτά/KWh. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε επιδότηση 1,5 λεπτού/KWh, με σκοπό να διατηρηθούν οι τιμές κάτω από τα 15 λεπτά/KWh. Αν η ΔΕΗ ακολουθήσει την ίδια πολιτική και τον Ιανουάριο, είναι πολύ πιθανό οι τιμές να παραμείνουν σταθερές ή να μειωθούν, με την επιδότηση να είναι είτε αμελητέα είτε καθόλου απαραίτητη. Εφόσον η τάση αυτή συνεχιστεί, φαίνεται ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει αύξηση στις επιδοτήσεις, κάτι που θα ωφελήσει τους καταναλωτές και θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των τιμών στην αγορά ενέργειας.
Επιπλέον, η Protergia, ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στην ελληνική αγορά, ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει την τιμή των 15,9 λεπτών/KWh για τον Ιανουάριο, για έβδομο συνεχόμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή της στη στρατηγική της για σταθερότητα τιμών. Αυτή η απόφαση συνδέεται με τη στρατηγική της εταιρείας να απορροφήσει τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς και με τη μείωση των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας. Η απόφαση της Protergia δημιουργεί το πλαίσιο για τις αναμενόμενες ανακοινώσεις των υπόλοιπων παρόχων, με την αγορά να περιμένει κινήσεις και από τη ΔΕΗ και άλλες εταιρείες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2024 ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, φτάνοντας τα 125 ευρώ/MWh, έναντι των 78 ευρώ/MWh στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαφορά αυτή καταδεικνύει την ανάγκη για περισσότερη ανταγωνιστικότητα και προσαρμογή της αγοράς στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, καθώς και για στρατηγικές που θα βοηθήσουν τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική λιανική αγορά, οι τιμές συνεχίζουν να είναι ανταγωνιστικές, με τους παρόχους να στρέφονται στα «μπλε» σταθερά τιμολόγια, τα οποία από τις 17 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν διάρκεια 12 μηνών, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία. Η Protergia παρουσίασε νέο σταθερό προϊόν δωδεκάμηνης διάρκειας με τιμή 9,9 λεπτά/KWh, το οποίο αποτελεί το δεύτερο μπλε τιμολόγιο κάτω από 10 λεπτά, μετά την αντίστοιχη προσφορά της ZeniΘ στα 9,5 λεπτά/KWh. Αυτή η κίνηση αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά, καθώς άλλοι πάροχοι, όπως η ΔΕΗ, αναμένεται να ακολουθήσουν ανάλογες στρατηγικές.
Πηγή: ienergeia.gr
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/fZCvYGh
via IFTTT