Το θέμα αποτελεί ανοιχτό ζήτημα πολιτικής διαχείρισης, καθώς οι συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά και νομικές, εφόσον τα funds ενδέχεται να αντιδράσουν, προσβάλλοντας την όποια σχετική απόφαση.
Συνεχίζονται οι εντατικές διεργασίες στο κυβερνητικό επιτελείο για το ζήτημα των παρεμβάσεων στις τράπεζες, με τα σενάρια να περιλαμβάνουν ακόμη και διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή των τραπεζών αλλά και των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων που έχουν ιδρυθεί από τα funds στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων.
Ιδιαίτερη ευαισθησία προκαλεί το γεγονός ότι τα funds έχουν θέσει ως προϋπόθεση τη χορήγηση συγκεκριμένων διευκολύνσεων για να προχωρήσει η διάθεση αυτών των ακινήτων στην αγορά. Μεταξύ αυτών, ζητούν απαλλαγή από την υποχρέωση να τακτοποιούν τις αυθαιρεσίες που εντοπίζονται στα ακίνητα, κάτι που επί του παρόντος αποτελεί βασικό εμπόδιο στην εμπορική αξιοποίησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ακίνητα που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία ανέρχονται περίπου σε 17.000, εκ των οποίων περίπου 9.000 ανήκουν στις τράπεζες και άλλα 8.000 στις εταιρείες διαχείρισης των funds. Τα περισσότερα από αυτά παραμένουν αδιάθετα, καθώς απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες τακτοποίησης πριν μπορέσουν να διατεθούν στην αγορά.
Η κυβέρνηση καλείται να βρει τη χρυσή τομή που θα επιτρέψει την επίλυση του ζητήματος, χωρίς να προκληθούν μεγαλύτερα προβλήματα στην τραπεζική αγορά ή στις σχέσεις με τους θεσμικούς επενδυτές, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει να προστατεύσει τα δημόσια έσοδα από έναν πιθανό διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Κυριακή και εκτιμάται πως θα επηρεάσουν τόσο την αγορά ακινήτων όσο και τις σχέσεις κράτους και τραπεζικού συστήματος.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/QuT41FI
via IFTTT