Τα εγκαίνια της Παναγίας των Παρισίων σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας εποχής για το εμβληματικό μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας.
H Γαλλία έζησε σήμερα μια ιστορική μέρα με τα θυρανοίξια της αναστηλωμένης, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, Παναγίας των Παρισίων. Σε μια εντυπωσιακή και μεγαλειώδη τελετή, παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο η Παναγία των Παρισίων επέστρεψε «ανανεωμένη», πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που άφησε πίσω της στάχτες και αποκαΐδια.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το χτύπημα της καμπάνας του εμβληματικού καθεδρικού ναού ενώ ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού χτύπησε την πύλη της εκκλησίας τρεις φορές. Την εντυπωσιακή τελετή «έντυσε» χορωδία που έψαλλε εκκλησιαστικούς ύμνους.
Ακολούθησε η προβολή του φιλμ «Notre Dame Reborn» που περιέγραψε πως έγινε η αναστήλωση ενώ στην εκκλησία μπήκαν και χειροκροτήθηκαν οι πυροσβέστες που είχαν λάβει μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς και τεχνίτες. Ενώ βρίσκονταν εντός της εκκλησίας, στην πρόσοψη εμφανίστηκε το μήνυμα «Merci» (ευχαριστώ) σε πολλές γλώσσες και στη συνέχεια ακολούθησε μουσική παράσταση με βιολί και τσέλο από τα αδέρφια Renaud και Gautier Capucon.
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον περίβολο του ναού όμως οι άσχημες καιρικές συνθήκες καθώς έβρεχε καταρρακτωδώς καθόλη τη διάρκεια της τελετής απέτρεψε από το να έρθουν πολλοί περισσότεροι όπως αναμενόταν.
Στην Παναγία των Παρισίων αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και ο Βολοντίρ Ζελένσκι. Παρόντες ήταν και δωρητές όπως ο CEO της LVMH Μπερνάρ Αρνό που δώρισε 200 εκατ. ευρώ. Ο Αρνό συνοδεύοταν από την κόρη του και τον συζύγό της. Στις εορταστικές εκδηλώσεις έδωσαν το παρών και ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρρυ, ο πρώη πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ, οι πρώην πρόεδροι της χώρας Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ καθώς επίσης και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ένας από τους πρώτους προσκεκλημένους που κατέφθασαν στην Παναγία των Παρισίων, ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Kering, ο Φρανσουά Ανρί Πινό, ο οποίος δώρισε 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση του εμβληματικού καθεδρικού ναού. «Χαίρομαι πολύ που δίνω λίγη χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους που έκλαιγαν καθώς έβλεπαν την Νοτρ Νταμ να γίνεται καπνός τον Απρίλιο του 2019» δήλωσε.
Μακρόν: «Ανακαλύψαμε ξανά τι μπορούν να κάνουν τα μεγάλα έθνη, να υλοποιήσουν το αδύνατο»
Την «ευγνωμοσύνη του γαλλικού έθνους» για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, εξέφρασε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της τελετής επαναλειτουργίας του καθεδρικού ναού.
«Ανακαλύψαμε ξανά τι μπορούν να κάνουν τα μεγάλα έθνη: να υλοποιήσουν το αδύνατο», χαιρέτισε ο Γάλλος πρόεδρος μέσα στον καθεδρικό ναό, που ξαναχτίστηκε μέσα σε πέντε χρόνια μετά την καταστροφή που υπέστη από πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019.
«Επιλέξαμε την ανάκτηση, τη βούληση, την πορεία της ελπίδας. Και για να καταστεί αυτό δυνατό, μια πρωτόγνωρη αδελφικότητα», πρόσθεσε.
«Θα πρέπει να κρατήσουμε σαν θησαυρό αυτό το μάθημα ευθραυστότητας, ταπεινότητας και θέλησης και να μην ξεχνάμε ποτέ πόσο μετράει ο καθένας και πόσο το μεγαλείο αυτού του καθεδρικού ναού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς όλων. Στέκομαι μπροστά σας για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του γαλλικού έθνους, την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσους έσωσαν, βοήθησαν και ανοικοδόμησαν τον καθεδρικό ναό», συνέχισε την ομιλία του και κατέληξε: «Απόψε μπορούμε μαζί να μοιραστούμε χαρά και περηφάνια. Ζήτω η Παναγία των Παρισίων, Ζήτω η Δημοκρατία, Ζήτω η Γαλλία».
Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε υποδεχθεί θερμά μπροστά από τον καθεδρικό ναό αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, εστεμμένους και εξέχουσες προσωπικότητες, για τα εγκαίνια του καθεδρικού ναού που έγιναν σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη για τη Γαλλία συγκυρία που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη οικονομική και πολιτική κρίση.
Τα εγκαίνια της Παναγίας των Παρισίων εκτιμάται ότι σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας εποχής για το εμβληματικό μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Ο Τραμπ στην Παναγία των Παρισίων
Η άφιξη Ζελένσκι και του Ουίλιαμ, Πρίγκιπα της Ουαλίας
Η Παναγία των Παρισίων υποδέχεται ξανά τους πιστούς
Χιλιάδες ειδικοί τεχνίτες, από ξυλουργούς και λιθοξόους μέχρι καλλιτέχνες των βιτρώ, εργάζονταν διαρκώς τα πέντε τελευταία χρόνια, χρησιμοποιώντας παλαιές μεθόδους για να αποκαταστήσουν, να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν ό,τι είχε καταστραφεί ή υποστεί ζημιές. «Η Παναγία των Παρισίων είναι κάτι περισσότερο από ένα παρισινό ή γαλλικό μνημείο. Είναι επίσης ένα παγκόσμιο μνημείο», λέει ο ιστορικός Νταμιάν Μπερν. «Είναι ένα ορόσημο, ένα έμβλημα, ένα σημείο αναφοράς που καθησυχάζει σ' ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο όπου τα πάντα εξελίσσονται διαρκώς», λέει ο Μπερν, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου για την αποκατάσταση της Νοτρ-Νταμ.
Ο θεμέλιος λίθος του καθεδρικού ναού τέθηκε το 1163 και η οικοδόμησή του συνεχίσθηκε τον επόμενο αιώνα, ενώ αποκαταστάθηκε και του έγιναν προσθήκες το 17ο και το 18ο αιώνα. Ο Βίκτωρ Ουγκό βοήθησε να γίνει ο καθεδρικός ναός ένα σύμβολο τόσο του Παρισιού όσο και της Γαλλίας, όταν τον χρησιμοποίησε το 1831 ως σκηνικό για το μυθιστόρημά του «Η Παναγία των Παρισίων». Ο Κουασιμόδος, ο κεντρικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος, έχει αποδοθεί σε ταινίες του Χόλιγουντ, μια ταινία κινουμένων σχεδίων του Ντίσνεϊ και σε μιούζικαλ. Τόσα χρήματα συγκεντρώθηκαν για την αποκατάστασή του απ' όλο τον κόσμο -περισσότερα από 840 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το γραφείο του Μακρόν- ώστε έχουν απομείνει κεφάλαια για να επενδυθούν περαιτέρω στο κτίριο.
Η Καθολική Εκκλησία περιμένει τώρα ότι ο καθεδρικός ναός θα υποδέχεται περίπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Αν είναι κανείς τυχερός, θα μπορέσει να τον επισκεφθεί αύριο το βράδυ από τις 5:30 μ.μ. ως τις 8 μ.μ., όμως το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξουν τεράστιες ουρές επισκεπτών. Από τον καθεδρικό ναό ανακοινώθηκε ότι από σήμερα οι επισκέπτες θα μπορούν να κλείσουν ένα δωρεάν εισιτήριο στο Ίντερνετ, στον ιστότοπό του, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε μια εφαρμογή που έχει γίνει για το σκοπό αυτό, ώστε να μπουν στο κτίριο την ίδια ημέρα ή μία ή δύο ημέρες αφού κλείσουν το εισιτήριο. Θα υπάρξει επίσης μια ουρά επιτόπου γι' αυτούς που θα θελήσουν να μπουν χωρίς να έχουν κάνει κράτηση. Γκρουπ θα γίνονται δεκτά από την ερχόμενη χρονιά -από την 1η Φεβρουαρίου για προσκυνητές από θρησκευτικές οργανώσεις και από τις 9 Ιουνίου για τουρίστες με ξεναγούς.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/UcbnCVB
via IFTTT