«Μέγιστη κοροϊδια» καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί τα όσα διαδραματίζονται με τους αναπληρωτές εκτός λίστας ΑΣΕΠ.
Ο τρίτος μήνας μαθημάτων για τη φετινή σχολική χρονιά είναι γεγονός αλλά τα κενά στα σχολεία καλά κρατούν. Γονείς και μαθητές καταγγέλλουν χαμένες χιλιάδες διδακτικές ώρες χαμένες ενώ βαδίζουμε με γοργούς ρυθμούς προς τα Χριστούγεννα. Μεγάλο είναι επίσης το πρόβλημα που υπάρχει στην Ειδική Αγωγή καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στα σχολεία. Χειρότερη είναι η κατάσταση και στα τμήματα υποδοχής (ΖΕΠ) καθώς υπάρχουν αρκετά τμήματα που έχουν μείνει κενά, χωρίς καθηγητές.
Το Υπουργείο Παιδείας παρά τις αλλεπάλληλες προσλήψεις αναπληρωτών σε μια προσπάθεια να περικοπούν οι χαμένες ώρες μαθημάτων επέλεξε να εφαρμόσει τη δυνατότητα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών εκτός πινάκων ΑΣΕΠ, ακόμη και συνταξιούχων μετά από γενική και ειδική προκήρυξη θέσεων, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν με πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τους τελικούς αξιολογικούς πίνακες κατάταξης του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) λόγω εξάντλησης των υποψηφίων. Η επίμαχη τροπολογία προκάλεσε αντιδράσεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό όμως το Υπουργείο προχωρά στην απόφασή του για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος μαθημάτων και να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις γονέων και μαθητών.
Σήμερα δημοσιεύτηκαν οι προσκλήσεις τοπικής πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ70 σε σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής αρμοδιότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής για το διδακτικό έτος 2024- 2025». Αντίστοιχη πρόσκληση εκδόθηκε και για την Κρήτη.
Αναφορά στη Βουλή για τα κενά στα σχολεία του Νομού Πρέβεζας
Στη Βουλή φέρνει τα κενά των σχολείων του Νομού Πρέβεζας, με Αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, με αφορμή την Ανακοίνωση της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Πρέβεζας (ΕΛΜΕ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, μετά την τρίτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών στις 3 Δεκεμβρίου 2024, το ποσοστό κάλυψης των κενών ήταν μόλις 20% στη Γενική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, 0% στην Ειδική Αγωγή και 65% στο Μουσικό Σχολείο. Ανάλογα χαμηλά ήταν τα ποσοστά και στις δύο προηγούμενες φάσεις προσλήψεων, στις 30 Αυγούστου και στις 7 Οκτωβρίου 2024. Αυτή τη στιγμή, παραμένουν ακάλυπτα 12 κενά εκπαιδευτικών Γενικής Παιδείας, 7 θέσεις εκπαιδευτικού, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού Ειδικής Αγωγής, καθώς και πάνω από 100 ώρες διδασκαλίας Μουσικών Ειδικεύσεων στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.
Η ΕΛΜΕ Πρέβεζας εκφράζει έντονη αγανάκτηση για την κατάσταση, κάνοντας λόγο για «ουσιαστική αδιαφορία» του Υπουργείου Παιδείας προς τη δημόσια εκπαίδευση. Επισημαίνει ότι τα κενά αυτά υπονομεύουν τη λειτουργία των σχολείων και στερούν από τους μαθητές το δικαίωμά τους στη μόρφωση. Τονίζει πως η κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς, καθώς και η έγκαιρη πρόσληψη αναπληρωτών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αποτελούν πάγια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, ώστε να μην χάνονται διδακτικές ώρες. Παράλληλα, επικρίνει το Υπουργείο για την προτεραιότητα που δίνει στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, μεταθέτοντας σε αυτούς την ευθύνη για τα προβλήματα της εκπαίδευσης, χωρίς να μεριμνά για την επαρκή στελέχωση των σχολείων.
Στην Αναφορά του, ο Κώστας Μπάρκας ζητά από τον Υπουργό Παιδείας την άμεση εξέταση της ανακοίνωσης της ΕΛΜΕ και ενημέρωση για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν για την κάλυψη των κενών στα σχολεία του Νομού Πρέβεζας.
ΕΛΜΕ Πειραιά«Καλύπτουν τα κενά στα σχολεία με συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, όνειδος και κοροϊδία!»
Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Πειραιά καταγγέλλει ότι το υπουργείο Παιδείας «παραδέχεται ότι επικρατεί επιτελικό μπάχαλο και δεν μπορεί ακόμα και σήμερα να φτιαχτεί κανονικό πρόγραμμα» εξαιτίας των χιλιάδων κενών στα σχολεία. «Με την τροπολογία αυτή εισάγεται και μια άλλη «μεγάλη» καινοτομία για πρώτη φορά στην ιστορία. Αν δεν υπάρχουν αναπληρωτές εν ενεργεία τότε δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε συνταξιούχους (!) να καλύψουν τα εκπαιδευτικά κενά. Πρόκειται για εμπαιγμό και απαξίωση του εκπαιδευτικού κλάδου!» υπογραμμίζει η ΕΛΜΕ σε ανακοίνωσή της.
«Ταυτόχρονα καταργεί την προϋπηρεσία όσων αναπληρωτών δουλέψουν με αυτή την ειδική πρόσκληση, προκαλώντας τεράστια αγανάκτηση στους συναδέλφους» προσθέτει. «Με αυτή την τροπολογία, η Κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις συνέπειες της πολιτικής της, επεκτείνοντας τον Νόμο Γαβρόγλου και το προσοντολόγιο. Επιχειρεί να εδραιώσει το μοντέλο του «αυτόνομου σχολείου της αγοράς», ανοίγει το δρόμο κατάργησης του ενιαίου τρόπου προσλήψεων των εκπαιδευτικών γενικεύοντας τις τοπικές προσκλήσεις διορισμού σε επίπεδο Διευθύνσεων, υιοθετώντας κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ» τονίζουν οι εκπαιδευτικοί.
Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά
Να αποσυρθεί άμεσα η προκλητική τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την τοπική πρόσκληση αναπληρωτών εκπαιδευτικών! Με την τροπολογία που κατατέθηκε στις 25/11 σε άσχετο νομοσχέδιο, το Υπουργείο Παιδείας παραδέχεται αυτό που η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ καταγγέλλουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς: ότι στα σχολεία, ενώ μπαίνουμε στον Δεκέμβριο, υπάρχουν χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες και χιλιάδες κενά, ότι επικρατεί επιτελικό μπάχαλο και δεν μπορεί ακόμα και σήμερα να φτιαχτεί κανονικό πρόγραμμα.
Με την τροπολογία αυτή εισάγεται και μια άλλη «μεγάλη» καινοτομία για πρώτη φορά στην ιστορία. Αν δεν υπάρχουν αναπληρωτές εν ενεργεία τότε δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε συνταξιούχους (!) να καλύψουν τα εκπαιδευτικά κενά. Πρόκειται για εμπαιγμό και απαξίωση του εκπαιδευτικού κλάδου!
Ταυτόχρονα καταργεί την προϋπηρεσία όσων αναπληρωτών δουλέψουν με αυτή την ειδική πρόσκληση, προκαλώντας τεράστια αγανάκτηση στους συναδέλφους.
Παρά τις συγχωνεύσεις, τις περικοπές και το κλείσιμο τμημάτων στο όνομα της «εξοικονόμησης» πόρων, η κατάσταση στα σχολεία έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Η πολιτική υποβάθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων και οι μισθοί εξαθλίωσης έχει οδηγήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς να παραιτούνται, καθώς οι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα ούτε καν να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα. Φέτος και μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 1.000 αρνήσεις και παραιτήσεις εκπαιδευτικών.
Το ΥΠΑΙΘ, μετά τη τις προσλήψεις στο Ψηφιακό Φροντιστήριο, όπου μετρήθηκε η προϋπηρεσία από τα ιδιωτικά φροντιστήρια μαζί με κριτήρια όπως η «προσωπικότητα» και οι «επικοινωνιακές δεξιότητες», συνεχίζουν το χτύπημα δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Αφού κρατούν τους πίνακες κλειδωμένους για 2 και 3 χρόνια, αφού συνέχισαν το προσοντολόγιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -και τώρα δηλώνουν ότι θα το επεκτείνουν με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ- ήρθαν τώρα να «χρυσώσουν» δήθεν το χάπι για ένα πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν και συντήρησαν.
Με αυτή την τροπολογία, η Κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις συνέπειες της πολιτικής της, επεκτείνοντας τον Νόμο Γαβρόγλου και το προσοντολόγιο. Επιχειρεί να εδραιώσει το μοντέλο του «αυτόνομου σχολείου της αγοράς», ανοίγει το δρόμο κατάργησης του ενιαίου τρόπου προσλήψεων των εκπαιδευτικών γενικεύοντας τις τοπικές προσκλήσεις διορισμού σε επίπεδο Διευθύνσεων, υιοθετώντας κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Η τροπολογία αυτή αποτελεί όνειδος και μέγιστη κοροϊδία!
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/5LCz0OH
via IFTTT