Αν και ο εκτιμώμενος φόρος ακυρώνεται όταν ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμη δήλωση, αυτή συνοδεύεται από προσαυξήσεις και αυστηρά πρόστιμα.
Αυστηρότερες κυρώσεις περιμένουν τους φορολογούμενους που δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση, όπως ορίζει διάταξη που προστέθηκε στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, μετά την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Ιουλίου, όσοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση θα λαμβάνουν εκκαθαριστικό με εκτιμώμενο φόρο, ο οποίος θα υπολογίζεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ. Ο υπολογισμός αυτός θα βασίζεται σε στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση, όπως το επίπεδο διαβίωσης, η επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα και γενικότερα τα εισοδήματα του φορολογούμενου.
Αν και ο εκτιμώμενος φόρος ακυρώνεται όταν ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμη δήλωση, αυτή συνοδεύεται από προσαυξήσεις και αυστηρά πρόστιμα. Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα χωρίς βιβλία, 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία.
Η νέα διαδικασία δίνει τη δυνατότητα στην εφορία να εκδίδει εκκαθαριστικά ακόμη και μία ημέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Επιπλέον, εφαρμόζεται το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων, όπου η ΑΑΔΕ συμπληρώνει αυτόματα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. Ο φορολογούμενος καλείται να ελέγξει και να διορθώσει τυχόν λάθη, ενώ, αν δεν αντιταχθεί στο περιεχόμενο της δήλωσης εντός 30 ημερών από την έναρξη της περιόδου υποβολής (15 Μαρτίου), η δήλωση οριστικοποιείται αυτόματα.
Η περίοδος υποβολής των δηλώσεων ξεκινά κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου και λήγει στις 15 Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε οκτώ ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ οι επόμενες δόσεις εξοφλούνται κάθε μήνα μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων επτά μηνών.
Οι νέες διατάξεις εισάγουν και αυστηρά πρόστιμα για οργανισμούς και υπεύθυνους που καθυστερούν να στείλουν απαραίτητα στοιχεία στην ΑΑΔΕ για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Για παράδειγμα, οι υπεύθυνοι μισθοδοσίας και οι αρμόδιοι οργανισμοί μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που ξεκινούν από 2.500 ευρώ και φτάνουν έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.
Τέλος, η νέα νομοθεσία ορίζει ότι οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση από το έτος σύναψης του γάμου και για τα εισοδήματα του ίδιου έτους. Παρότι η δήλωση είναι κοινή, τα εισοδήματα και οι φόροι κάθε συζύγου υπολογίζονται χωριστά, και ο καθένας ευθύνεται για την καταβολή των φόρων που του αναλογούν.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/8v4EQRZ
via IFTTT