Με κοινή απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθορίστηκαν οι 18 χρηματοδοτικοί και πιστωτικοί οργανισμοί που θα αναλάβουν τον ρόλο των βασικών διαπραγματευτών στην ελληνική αγορά ομολόγων για το 2025.
Οι τράπεζες που περιλαμβάνονται στην απόφαση είναι οι εξής: Alpha Bank SA, Barclays Bank Ireland PLC, BNP Paribas SA, BofA Securities Europe SA, Citigroup Global Markets Europe AG, Commerzbank AG, Deutsche Bank AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, Eurobank SA, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC Continental Europe, Intesa Sanpaolo S.p.A., JP Morgan SE, Morgan Stanley Europe SE, Nomura Financial Products Europe GmbH, Societe Generale, Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ και UBS Europe SE.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια εφαρμόζεται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ένα αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας για τους βασικούς διαπραγματευτές της αγοράς ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση της παρουσίας των διαπραγματευτών στην αγορά, υποχρεώνοντάς τους να διατηρούν ενεργές προσφορές για τα πλέον πρόσφατα ομόλογα αναφοράς κατά τη διάρκεια της ημέρας, με μέγιστο επιτρεπτό χρόνο αποχής τα 30 λεπτά. Οποιαδήποτε αδράνεια πέραν αυτού του ορίου καταγράφεται ως χρόνος αποχής.
Το νέο κανονιστικό πλαίσιο εισάγει επίσης ένα σύστημα βαθμολόγησης, βασισμένο στον μέσο ημερήσιο χρόνο αποχής κάθε διαπραγματευτή και το μέσο ποσοστό αποχής για την εξεταζόμενη περίοδο. Οι διαπραγματευτές κατατάσσονται σε αύξουσα σειρά, με τον πρώτο να λαμβάνει 15 βαθμούς και τους υπόλοιπους να κατατάσσονται αναλογικά.
Το σύστημα αυτό σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τη ρευστότητα και την εμπορευσιμότητα των ελληνικών κρατικών τίτλων, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/VXn1tDR
via IFTTT