Ο Ρόναν Φάροου θίγει το ελληνικό σκάνδαλο υποκλοπών, το οποίο αποκάλυψε τη χρήση του λογισμικού Predator για την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων.
Ο Ρόναν Φάροου, γνωστός δημοσιογράφος και παραγωγός, αναφέρεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα σε άρθρο του στο The New Yorker, φωτίζοντας πτυχές της χρήσης κατασκοπευτικών λογισμικών και τους κινδύνους που αυτά συνεπάγονται για τη δημοκρατία διεθνώς. Ο Φάροου, γιος της Μία Φάροου και του Γούντι Άλεν, έχει καθιερωθεί ως κορυφαία μορφή της ερευνητικής δημοσιογραφίας, με το έργο του να περιλαμβάνει την αποκάλυψη του σκανδάλου Χάρβεϊ Γουάινστιν που πυροδότησε το κίνημα MeToo και του χάρισε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2018. Στο νέο του ντοκιμαντέρ με τίτλο Surveilled, που προβάλλεται από το HBO, εστιάζει στη βιομηχανία των κατασκοπευτικών τεχνολογιών.
Στο άρθρο του, ο Φάροου θίγει το ελληνικό σκάνδαλο υποκλοπών, το οποίο αποκάλυψε τη χρήση του λογισμικού Predator για την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων. Όπως αναφέρει, τον Αύγουστο, εισαγγελέας στην Ελλάδα αρνήθηκε να καταλογίσει ευθύνες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για την εκτεταμένη αυτή επιχείρηση παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε το Politico, ο Άρειος Πάγος επικύρωσε τις παρακολουθήσεις ως «παρεπόμενες» νόμιμων κρατικών επιχειρήσεων. Το Predator, προϊόν της εταιρείας Cytrox με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, είναι ικανό να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση σε μια συσκευή, περιλαμβάνοντας τη χρήση της κάμερας, του μικροφώνου και την ανάγνωση όλων των δεδομένων.
Όπως τονίζεται στο άρθρο, η υπόθεση ήρθε στο φως όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης, υπέβαλε τη συσκευή του σε έλεγχο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποκαλύπτοντας τη μόλυνσή της. Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης ήταν στόχος. Παρά τις διαψεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν είχε γνώση των παρακολουθήσεων, οι ευθύνες της κυβέρνησης παραμένουν υπό συζήτηση, δεδομένου ότι ο ίδιος επιβλέπει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.
«Η παραβίαση αποκαλύφθηκε όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός ενός από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας, έστειλε τη συσκευή του για έλεγχο σε εργαστήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Άρειος Πάγος εξέτασε συνολικά 116 περιπτώσεις καταγγελιών για κρατική παρακολούθηση και διαπίστωσε ότι ο Θανάσης Κουκάκης, ένας ερευνητικός δημοσιογράφος που ασχολείται με τις τράπεζες στην Ελλάδα, ήταν επίσης στόχος. (Ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, αν και τυπικά επιβλέπει τις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας)», αναφέρει συγκεκριμένα ο Φάροου.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/W8LOIAt
via IFTTT