Από Μητσοτάκη σε Μητσοτάκη
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα μεταξύ 1990 και 2022. Η υπό εξέταση περίοδος των 30 ετών εκκινεί με την πρωθυπουργία Κωσταντίνου Μητσοτάκη και ολοκληρώνεται με την διακυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα στοιχεία δεν προσφέρονται για συγκρίσεις, καθώς μεσολάβησε το ιστορικό γεγονός της χρεοκοπίας της χώρας. Αλλά προσφέρονται σίγουρα για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, η Ελλάδα έχει υποστεί έναν βαθύ μετασχηματισμό στη δομή των φορολογικών της εσόδων, με τα συνολικά φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ να αυξάνονται σημαντικά από το 25,2% το 1990 στο 41,2% το 2022.
Το 1990, τα φορολογικά έσοδα από τους άμεσους φόρους ήταν περιορισμένα, με τους φόρους στο εισόδημα, τα κέρδη και τα κεφαλαιακά κέρδη να συνεισφέρουν το 5% του ΑΕΠ. Μέχρι το 2022, η κατηγορία αυτή αυξήθηκε στο 8,5%. Οι φόροι στα φυσικά πρόσωπα αυξήθηκαν από 3,6% σε 5,6% του ΑΕΠ, ενώ οι εταιρικοί φόροι αυξήθηκαν πιο μετριοπαθώς, από 1,4% σε 2,5% του ΑΕΠ. Οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης έγιναν βασικό στοιχείο των φορολογικών εσόδων, αυξανόμενες από 7,6% του ΑΕΠ το 1990 σε 12,2% το 2022. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις υψηλότερες εισφορές από τους εργαζομένους (3,8% σε 6,6%) και τους εργοδότες (3,8% σε 5,6%). Οι φόροι στην κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις, από το 11,2% του ΑΕΠ το 1990 στο 17,8% το 2022.
Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), βασικός μοχλός αυτής της αύξησης, ανήλθε από 6,2% σε 9% του ΑΕΠ, κάτι που αποκαλύπτει την μεγάλη εξάρτηση του κράτους από τους φόρους στην κατανάλωση. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε συγκεκριμένα αγαθά όπως τα καύσιμα και το αλκοόλ, επίσης σημείωσαν άνοδο από 3% στο 3,8%. Τέλος, τις τρεις δεκαετίες που μεσολάβησαν η φορολόγηση των ακινήτων έγινε πιο σημαντικό στοιχείο της φορολογικής πολιτικής της Ελλάδας, αυξανόμενη από μόλις 1,2% του ΑΕΠ το 1990 σε 2,7% το 2022.
Τα VLTs του ΟΠΑΠ
Στη σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα των εσόδων του ΟΠΑΠ από τα VLTs (Video Lottery Terminals) στάθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ Jan Karas στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών. Ειδικότερα, το τρίτο τρίμηνο του 2024 τα καθαρά έσοδα προ εισφορών από τα VLTs ανήλθαν σε 83 εκατ. ευρώ, από 80 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ το μέσο ημερήσιο έσοδο ανά VLTs διαμορφώθηκε στα 37,6 ευρώ, από 36,5 ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο 2024. Σύμφωνα με τον Jan Karas συνεχίστηκε η ανανέωση των VLTs με νέα σύγχρονα παιγνιομηχανήματα, ενώ εισήχθησαν και νέα παιχνίδια, που συνέβαλαν στις αυξημένες επιδόσεις των παιχνιδιών PLAY. Μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024, πάνω από 11.900 νέα μηχανήματα VLTs είχαν αντικατασταθεί. Επιπλέον, τα τζάκποτ σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 6,2 φορές σε σχέση με πέρυσι, με περισσότερους από 28.000 νικητές να απολαμβάνουν τα κέρδη τους, αριθμός που είναι 3,6 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι επιτυχίες σε τζάκποτ ξεπέρασαν τις 69.000. Όπως αναφέρθηκε, σήμερα οι παίκτες των VLTs του ΟΠΑΠ έχουν στη διάθεσή τους 218 διαφορετικά παιχνίδια, όταν στο τέλος του 2023 είχαν 179 παιχνίδια.
Η Motor Oil Hellas
Στους στόχους πενταετίας της Motor Oil Hellas στην πράσινη ενέργεια και στην κυκλική οικονομία εστίασε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Πέτρος Τζ. Τζαννετάκης κατά την χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών. Όπως αναφέρθηκε η Motor Oil έχει ήδη φτάσει σε εγκατεστημένη ισχύ 839 MW από αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα. Ο στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει την ισχύ της στα 2 GW έως το 2030, ενισχύοντας την παρουσία της στην πράσινη ενέργεια με νέες επενδύσεις, όπως συστήματα αποθήκευσης μπαταριών και υπεράκτια αιολικά πάρκα σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η MOH έχει δεσμεύσει 1,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024-2027. Με την ολοκλήρωση των έργων, η εταιρεία αναμένει ετήσια κέρδη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία επενδύει επίσης στη βελτίωση της αποδοτικότητας της ηλεκτροπαραγωγής με το έργο Komotini CCGT, μια νέα μονάδα φυσικού αερίου που θα είναι η πιο αποδοτική στην Ελλάδα. Η μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2025, με ισχύ 877 MW. Σύμφωνα με τον κ. Τζαννετάκη, η Motor Oil προωθεί δυναμικά και την κυκλική οικονομία, διαχειριζόμενη ετησίως 300.000 τόνους στερεών αποβλήτων και επεξεργαζόμενη 43.000 τόνους λιπαντικών. Η πρόσφατη εξαγορά της Ηλέκτωρ, κορυφαίας εταιρείας στη διαχείριση αποβλήτων, αναμένεται να ενισχύσει τις δραστηριότητές της, με προβλεπόμενα έσοδα 100 εκατ. ευρώ για το 2024. Παράλληλα, όπως τονίσθηκε, η Motor Oil Hellas επενδύει σε καινοτομίες, όπως η παραγωγή βιοαερίου και η αξιοποίηση μαγειρικών ελαίων.
Η ElvalHalcor
Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της ElvalHalcor επικεντρώθηκαν στη στρατηγική ενίσχυση της χρηματοοικονομικής της βάσης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, η οποία επιτεύχθηκε μέσω της σημαντικής μείωσης του καθαρού χρέους και της βελτιστοποίησης της αποδοτικότητας στη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης. Στο επίκεντρο βρέθηκε η σημαντική μείωση του καθαρού χρέους της εταιρείας, το οποίο υποχώρησε κατά 19,8% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 691 εκατ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, από 862 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η επίτευξη αυτή αποδίδεται στην ενίσχυση των ταμειακών ροών και στη συνετή διαχείριση επενδύσεων. Παράλληλα, η ElvalHalcor διατηρεί ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο χρέους, με το 43% αυτού να είναι σε σταθερά επιτόκια, το 19% να αντισταθμίζεται μέσω συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων και το υπόλοιπο 38% να είναι σε κυμαινόμενα επιτόκια.
Επιπλέον, η στρατηγική της εταιρείας για τη διατήρηση μακροπρόθεσμου χρέους ενισχύει την ικανότητά της να υποστηρίζει τις λειτουργίες της και να επενδύει στη μελλοντική ανάπτυξη, αποφεύγοντας πιέσεις από βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Παράλληλα, βελτίωση κατέγραψε και η διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης. Συγκεκριμένα, ως ποσοστό των πωλήσεων, το κεφάλαιο κίνησης μειώθηκε από περίπου 19% στο τρίτο τρίμηνο του 2023 σε περίπου 17% την ίδια περίοδο το 2024. Η μείωση αυτή αποδίδεται σε αυξημένη λειτουργική αποδοτικότητα και αυστηρότερη διαχείριση αποθεμάτων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων, αντικατοπτρίζοντας τη στρατηγική προσέγγιση της ElvalHalcor για τη βελτίωση της επιχειρησιακής της απόδοσης.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/6Xlw7YN
via IFTTT