Η CSG, το «κυνήγι» των Ρεπουμπλικάνων και η κοινοπραξία ΕΑΣ και MSM EXPORT, η Space Hellas και ο Saudi Greek Interconnection

Η CSG, το «κυνήγι» των Ρεπουμπλικάνων και η κοινοπραξία ΕΑΣ και MSM EXPORT, η Space Hellas και ο Saudi Greek Interconnection

Η CSG και η Kinetic

Μπορεί να πέρασε «δια πυρός και σιδήρου», ωστόσο η τσέχικη βιομηχανική και αμυντική εταιρεία CSG ολοκλήρωσε την εξαγορά της αμερικανικής Kinetic Group, έναντι 2,225 δισ. δολαρίων, λίγο πριν αναλάβουν οι Ρεπουμπλικάνοι τον Λευκό Οίκο, τη Γερουσία και τη Βουλή. Το αναφέρουμε αυτό διότι ο 32χρονος Michal Strnad, ο πρόεδρος της τσεχικής αμυντικής εταιρείας CSG, βρέθηκε στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής του να εξαγοράσει την Kinetic Group. Η συναλλαγή προκάλεσε ανησυχίες στις ΗΠΑ σχετικά με την ξένη ιδιοκτησία αμυντικών βιομηχανιών σε μία εποχή όπου οι παγκόσμιες ελλείψεις όπλων και πυρομαχικών βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από Αμερικανούς πολιτικούς, ιδιαίτερα Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι κατηγόρησαν την CSG για «βιομηχανική κατασκοπεία» και «δεσμούς με ξένους αντιπάλους». Ο Michal Strnad αρνήθηκε τα όσα του προσδίδουν. Κατά τον διεθνή Τύπο, η CSG έχει ιστορικό αμφιλεγόμενων συνεργασιών και εξαγορών. Ιδρύθηκε το 1995 από τον Jaroslav Strnad, πατέρα του Michal, , ο οποίος ξεκίνησε την εταιρεία ως έμπορος παλιοσίδερων, κυρίως όπλων που αποτελούσαν πλεονάζον στρατιωτικό υλικό από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Στο παρελθόν, η CSG έχει κατηγορηθεί για εξαγωγές όπλων σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο βρίσκεται υπό εθελοντικό εμπάργκο όπλων από τον ΟΑΣΕ. Παράλληλα, η εταιρεία έχει συνδεθεί με την υποστήριξη πολιτικών προσώπων όπως ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Milos Zeman, γνωστός για τις φιλορωσικές και φιλοκινεζικές του θέσεις. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το εάν η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα θέσει προσκόμματα στην CSG ή στην Kinetic Group, που πλέον είναι θυγατρική της.

Τα ΕΑΣ και η MSM EXPORT

Γιατί αναφερόμαστε στην τσέχικη CSG; Διότι χθες στα mail των δημοσιογράφων μαζί με την ανακοίνωση της εξαγοράς της αμερικανικής Kinetic Group, ήλθε και ένα non paper (;), το οποίο ανέφερε στην «προμετωπίδα» πως η CSG έχει προχωρήσει σε κοινοπραξία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Αν θέλουμε να ενθαρρύνουμε την ακρίβεια των λεγομένων, η σλοβακική εταιρεία MSM EXPORT, θυγατρική της CSG είναι αυτή που κατέχει το 49% της κοινοπραξίας Consortium HDS-MSM EXPORT S.R.O με το υπόλοιπο 51% να ανήκει στα ΕΑΣ. Το μέλλον δε της κοινοπραξίας αυτής δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, λόγω των προσφυγών που έχουν κατατεθεί στη Δικαιοσύνη, αλλά και των σφοδρών αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων στα ΕΑΣ που μιλούν για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας «από την πίσω πόρτα».

Βλέπετε οι ανησυχίες για το ποιος εισέρχεται στην εθνική αμυντική βιομηχανία μιας χώρας ως επενδυτής δεν είναι μόνον αμερικανικό προνόμιο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα θέλαμε να κάνουν στο μέλλον οι συντάκτες των non paper της CSG είναι να μας διαφωτίσουν για το ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Κύπριος Εμμανουήλ Δημητριάδης επικεφαλής της MIMA Global Armory Enterprises, στη συμφωνία των ΕΑΣ με την MSM EXPORT. Ώστε, εκτός από την ακρίβεια των λεγομένων να ενθαρρύνουμε και τη διαφάνεια…

Saudi Greek Interconnection

Η προοπτική του Saudi Greek Interconnection, της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, να ενταχθεί στα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της εμβάθυνσης της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Αραβικής Χερσονήσου. Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, στο πλαίσιο του 13ου Αραβο-Ελληνικού Οικονομικού Φόρουμ, το έργο αυτό δεν είναι απλώς τεχνολογικά φιλόδοξο αλλά και διπλωματικά κρίσιμο για την ενίσχυση της γεωπολιτικής σταθερότητας και της ενεργειακής αυτονομίας.

Η εν λόγω πρωτοβουλία, η οποία βρίσκεται ήδη σε φάση προκαταρκτικών μελετών, δεν αποτελεί μόνο έναν τεχνικό άξονα διασύνδεσης αλλά και έναν συμβολικό γέφυρα συνεργασίας μεταξύ δύο περιοχών με διακριτά γεωγραφικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Η πιθανή ένταξή του στα PCI της ΕΕ θα επιβεβαιώσει τον ρόλο της Ελλάδας ως κεντρικού ενεργειακού κόμβου, προσφέροντας ταυτόχρονα μια μοναδική ευκαιρία αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή.

Τα ελληνικά PCI και PMI

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντάξει στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) και έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PMI) επτά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος, τα οποία χαρακτηρίζονται ως κρίσιμα για την ενεργειακή μετάβαση και τη διασυνδεσιμότητα της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες. Πρώτος στη λίστα είναι ο Great Sea Interconnector, η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, που υλοποιείται από τον ΑΔΜΗΕ και στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξίσου σημαντικό είναι το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές στην Πτολεμαΐδα, που προορίζεται να υποστηρίξει την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το έργο GRECY International, που αφορά στη διασύνδεση μεταξύ Ad El Natroon στην Αίγυπτο και Μεσογείων/Αγίου Στεφάνου στην Ελλάδα, είναι σημαντικό διότι προάγει τη συνεργασία με την Αφρική στον τομέα της ενέργειας.

Παράλληλα, ο αγωγός διασύνδεσης υδρογόνου Ελλάδας-Βουλγαρίας αποτελεί πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τη μεταφορά καθαρής ενέργειας. Στον τομέα της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, προβλέπεται η αποθήκευση CO2 στο εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου, ενισχύοντας τις προσπάθειες για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σημαντικό έργο είναι επίσης ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, που σχεδιάζεται να συνδέσει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά.

Η Space Hellas

Η Space Hellas προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, διάρκειας έξι ετών, με συνολική ονομαστική αξία 7 εκατ. ευρώ. Ο ομολογιούχος δανειστής είναι η Attica Bank. Η χρηματοδότηση πρόκειται να αξιοποιηθεί από τη Space Hellas για την αποπληρωμή ισόποσου μακροπρόθεσμου δανείου που έχει λάβει ξανά από την Attica Bank, το οποίο λήγει το 2027. Το εν λόγω δάνειο είχε χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη επιχειρηματικών αναγκών της εταιρείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου 2024, το υπόλοιπο του συγκεκριμένου δανείου, περιλαμβανομένων των τόκων και των τοκοχρεολυτικών αποσβέσεων, ανέρχεται σε 5,25 εκατ. ευρώ. Η Space Hellas παρουσιάζει συνολικές μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ύψους 43,61 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 40,64 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Space Hellas για τη βελτίωση της διαχείρισης του χρέους, καθώς η αποπληρωμή του μακροπρόθεσμου δανείου ύψους 5,25 εκατ. ευρώ θα μειώσει πρόσκαιρα το συνολικό ύψος των δανειακών της υποχρεώσεων.

Η επιλογή προμηθευτών

Η Space Hellas, ως εταιρεία που δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο και καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις, καλείται να διατηρεί υψηλά πρότυπα στη συνεργασία της με προμηθευτές και επιχειρηματικούς εταίρους. Ο Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης και η ηγεσία της εταιρείας είναι σκόπιμο να διασφαλίσουν ότι οι επιλογές προμηθευτών γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε συσχέτιση με εταιρείες ή πρόσωπα που εμπλέκονται σε σοβαρές νομικές υποθέσεις. Η εξαιρετική φήμη της εισηγμένης δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο από σχέσεις με εταιρείες και πρόσωπα – προμηθευτές που εμπλέκονται σε δικογραφίες με βαρύνουσες κατηγορίες, ιδιαίτερα όταν αυτές συνοδεύονται από περιοριστικά μέτρα, όπως απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα. Άλλωστε σε έναν τόσο ανταγωνιστικό και απαιτητικό κλάδο, η προάσπιση της εταιρικής αξιοπιστίας και διαφάνειας αποτελεί κεφαλαιώδη προτεραιότητα.

#ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/D4zk6q9
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη