Πόσα μπορούμε να μάθουμε πραγματικά για τις αμερικανικές εκλογές από τις δημοσκοπήσεις; Έχουν πράγματι λόγο να πανηγυρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι; New York Times και Washington Post εξηγούν τις τελευταίες δημοσκοπικές τάσεις λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση.
Ένας χείμαρρος δημοσκοπήσεων τις τελευταίες λίγες εβδομάδες αποτυπώνει την ιδιομορφία της εκλογικής αναμέτρησης της 5η Νοεμβρίου - μιας εξαιρετικά αμφίρροπης μάχης στήθος με στήθος.
Ανάμεσα στις εκατοντάδες που «έδειχναν» αδιέξοδο στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, εκείνες που ξεχώρισαν μιλούσαν για «καθαρή» νίκη του Τραμπ. Είχαν όμως κάτι κοινό: Ήταν δημοσκοπήσεις που διεξήγαγαν ομάδες με δεξιό προσανατολισμό και πιο συγκεκριμένα φίλα προσκείμενες στους Ρεπουμπλικανούς.
Οι έρευνες αυτές είχαν στην - καλύτερη περίπτωση - οριακό αντίκτυπο στους μέσους όρους των έγκυρων δημοσκοπήσεων, που είτε δεν περιλαμβάνουν κομματικές μετρήσεις είτε τους δίνουν μικρή βαρύτητα.
Όπως γράφουν στους New York Times οι Ken Bensinger και Kaleigh Rogers, ο πραγματικός σκοπός των κομματικών δημοσκοπήσεων, μαζί με άλλες μετρήσεις που καθορίζουν τις προσδοκίες - όπως οι αποδόσεις των στοιχηματικών - είναι να οικοδομήσουν ένα αφήγημα περί παντοδυναμίας του Τραμπ.
Οι κομματικές δημοσκοπήσεις φαίνεται να επικεντρώνονται στην ανύψωση του ηθικού των Ρεπουμπλικανών πριν τις κάλπες και - ίσως το πιο σημαντικό - στην εδραίωση της ιδέας ότι ο μόνος τρόπος να χάσει ο Τραμπ είναι μέσα από στημένες εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις που υπόσχονται μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με αυτή την θεωρία, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως απόδειξη νοθείας εάν η νίκη αυτή διαψευστεί.
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον πως ενώ τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο όγκος των κομματικών δημοσκοπήσεων, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με εκείνες που διεξάγονται για λογαριασμό μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών και μπορούν να υποσχεθούν μια κάποια... αμεροληψία.
Από τις μη κομματικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες της φετινής εκστρατείας, περίπου οι μισές έδειχναν προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ.
Η παντοδυναμία Τραμπ καλλιεργείται όμως και μέσω στοιχηματικών - όπως η Polymarket και η Kalshi που επιτρέπουν στους ανθρώπους να στοιχηματίζουν για τα αποτελέσματα των εκλογών. Και σε αυτή την περίπτωση καταγράφεται μια ενίσχυση της δυναμικής του Τραμπ τον τελευταίο μήνα, η οποία όμως δεν συμβαδίζει με τη συνολική κατάσταση της κούρσας, όπως αποτυπώνεται από αξιόπιστες εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Την άνοδο φαίνεται να έχει προκαλέσει ένας πολύ μικρός αριθμός στοιχημάτων υψηλής αξίας από μόλις τέσσερις λογαριασμούς που συνδέονται με έναν Γάλλο υπήκοο. Αυτοί οι λογαριασμοί τοποθέτησαν συνολικά 30 εκατομμύρια δολάρια στη νίκη του Τραμπ αυτόν τον μήνα.
Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένου του Έλον Μασκ, ποντάρουν πολύ στις αγορές στοιχημάτων - παρότι είναι αδιαφανείς, δεν ελέγχονται και δεν χρησιμοποιούν επιστημονικούς τρόπους μέτρησης.
Σχολιάζοντας πρόσφατα τις εκτιμήσεις της Polymarket σε προεκλογική ομιλία του, ο Τραμπ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω τι στο διάολο σημαίνει, αλλά σίγουρα πως τα πάμε αρκετά καλά».
Οι early voters ψηφίζουν Καμάλα Χάρις
Τα τελευταία 24ωρα το ενδιαφέρον στην άλλη μεριά του Ατλαντικού συγκεντρώνεται στους early voters, δηλαδή στα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην πρόωρη ψηφοφορία.
Το ρεκόρ ψήφων πριν από την ημέρα των εκλογών έφερε ενθουσιασμό στους Ρεπουμπλικανούς, καθώς οι ψηφοφόροι τους έχουν «αγκαλιάσει» τη διαδικασία πολύ περισσότερο από ό,τι το 2020. Ο Έλον Μασκ έφτασε στο σημείο να προβλέψει ότι οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν... νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Washington Post, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην το πανηγυρίζει κανέις στο στρατόπεδο του GOP.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν σε όσους συμμετείχαν στην πρόωρη ψηφοφορία, η Καμάλα Χάρις φαίνεται να συγκεντρώνει ένα σημαντικό προβάδισμα ενόψει της ημέρας των εκλογών, ενδεχομένως μεγαλύτερο από εκείνο της Χίλαρι Κλίντον το 2016.
Πιο συγκεκριμένα, τελευταίες δημοσκοπήσεις των ABC News-Ipsos, New York Times-Siena College και CNN δείχνουν ότι η Καμάλα Χάρις έχει προβάδισμα 19 έως 29 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι έχουν ήδη ψηφίσει. Τα περιθώρια αυτά, μάλιστα, κυμαίνονται από 59 - 40 στη δημοσκόπηση των Times-Siena έως 62 - 33 στη δημοσκόπηση των ABC-Ipsos.
Όλες τους απέχουν πολύ από τα περιθώρια του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις στα τέλη του 2020, αλλά είναι καλύτερα από τα ποσοστά της Κλίντον σε μια αναμφισβήτητα πιο συγκρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, εκείνη του 2016.
Τότε, οι όψιμες δημοσκοπήσεις των Washington Post-ABC News και McClatchy-Marist College έδειχναν ότι η Κλίντον προηγούνταν με διαφορά μεταξύ οκτώ και 16 μονάδων μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι είχαν ψηφίσει νωρίς.
Οι εκλογές, βέβαια, κρίνονται στις αμφίρροπες πολιτείες (swing states). Εκεί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και η Χάρις συγκεντρώνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Οι δημοσκοπήσεις των Marist, CNN, Fox News και USA Today-Suffolk University δείχνουν ότι το προβάδισμά της μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι έχουν ήδη ψηφίσει έχει ως εξής:
- Αριζόνα: 9-12 μονάδες
- Τζόρτζια: 7-10 μονάδες
- Μίσιγκαν: 26-39 μονάδες
- Βόρεια Καρολίνα: 2-6 μονάδες
- Πενσυλβάνια: 17-35 μονάδες
- Ουισκόνσιν: 22-60 μονάδες
Η μόνη πολιτεία όπου μια μεγάλη, υψηλής ποιότητας δημοσκόπηση έδειξε ότι η Χάρις όντως υστερεί μεταξύ εκείνων που έχουν ήδη ψηφίσει είναι η δημοσκόπηση του CNN στη Νεβάδα, η οποία δείχνει ότι ο Τραμπ προηγείται με έξι μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτά τα ποσοστά ωχριούν μπροστά στπ προβάδισμα του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις των ίδιων πολιτειών στα τέλη του 2020. Αλλά και πάλι, είναι πολύ πιο κοντά στο 2016. Η Χίλαρι Κλίντον είχε - για παράδειγμα - μόνο ένα μικρό προβάδισμα μεταξύ των early voters στην Αριζόνα και τη Νεβάδα.
Είναι αρκετά αυτά τα στοιχεία για να πανηγυρίζει η Χάρις; Ασφαλώς όχι. Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να διαψευστούν, όπως ακριβώς και όλες οι υπόλοιπες δημοσκοπήσεις.
Ίσως το μόνο που μπορούμε να κρατήσουμε είναι πως η Καμάλα Χάρις θα πάει στην ημέρα των εκλογών με ένα σημαντικό προβάδισμα. Είναι καλό για τους Ρεπουμπλικάνους ότι η διαφορά αυτή δεν φαίνεται να είναι τόσο μεγάλη όσο το 2020, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό προβάδισμα που θα πρέπει να καλύψουν.
Το έκαναν το 2016, όταν πολλοί στοιχημάτιζαν ότι η πρόωρη ψήφος σήμαινε νίκη της Χίλαρι Κλίντον.
from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/5FBfD2d
via IFTTT