Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας - Όχι σε μείωση του ΦΠΑ - Πρέπει να πείσει ο Ανδρουλάκης

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας - Όχι σε μείωση του ΦΠΑ - Πρέπει να πείσει ο Ανδρουλάκης

Δεν θα πάρει πρωτοβουλία η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο- Τι είπε για Σαμαρά, Καραμανλή, Τουρκία και οικονομία.

Από την «γλώσσα» του σώματος και μόνο φάνηκε το πόσο ενοχλημένος παραμένει ο πρωθυπουργός από την στάση του Αντώνη Σαμαρά που οδήγησε στην διαγραφή του. «Ήταν δυσάρεστη αλλά απαραίτητη» είπε στην πρώτη του συνέντευξη μετά την διαγραφή, στην εκπομπή του Alpha «Αυτοψία» με τον Αντώνη Σρόιτερ.

Για διαγραφή Σαμαρά

Τι ήταν όμως αυτό που τον έβγαλε εκτός εαυτού; H εκτίμηση του ότι όλη η κριτική του πρώην πρωθυπουργού είχε στόχο να πλήξει το κύρος του ίδιου ως πρωθυπουργού και να τον μειώσει στα μάτια των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

«Ήταν η φράση για τα χαριεντίσματα κατά τη συνάντηση με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Ταγίπ Ερντογάν σε μια άτυπη συνάντηση στη Βουδαπέστη...Υπονομεύουν το κύρος το δικό μου και του υπουργού Εξωτερικών» τόνισε και πρόσθεσε «Tέτοιες αναφορές που κατηγορούν εμένα και τον ΥΠΕΞ δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν ασκεί τη δική του ανεξάρτητη πολιτική . Εκφράζει και εμένα και ολόκληρη την κυβέρνηση. Δεν έχει γίνει τίποτα που να επιτρέπει σε κανέναν να αφήνει υπονοούμενα ότι η Ελλάδα αποκλίνει από τη σταθερή θέση της προς τη Τουρκία»

Ως προς τυχόν επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στο κόμμα ο πρωθυπουργός δεν άφησε πολλά περιθώρια «Με πάτε πολύ μακριά, δεν είμαι σε θέση να προβλέψω τι θα γίνει στο μέλλον. Δε νομίζω όμως ότι είναι ενδεχόμενο που βραχυπροθέσμα φαίνεται ορατό» είπε.

Χαμηλώνει ο πήχης για τα Ελληνοτουρκικά

Αποτέλεσμα και του εσωκομματικού ρήγματος στη Ν.Δ. ήταν ο πρωθυπουργός να κλείσει σχεδόν οριστικά το κεφάλαιο ελληνοτουρκικός διάλογος – τουλάχιστον ως προς τον πυρήνα της διαφοράς- προτού κλείσει και θεσμικά (σε λίγες ημέρες έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν)

«Η ελληνική κυβέρνηση αν μπορούσε, δεν υπάρχει περιθώριο αυτή τη στιγμή, αν έκανε μια συμφωνία θα την έκανε μόνο αν έκρινε ότι είναι ωφέλιμη για τα εθνικά συμφέροντα αλλά εγώ αυτή τη στιγμή τέτοιο περιθώριο ανοιχτό δεν το βλέπω» τόνισε ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε σε όσους τον κατηγορούν. «Το να παρουσιάζεται ότι υπάρχει μυστική διπλωματία ότι έχουμε κάποια συμφωνία που θα την σερβίρουμε στον ελληνικό λαό , ότι θα την περάσουμε ερήμην της βουλής ότι θα μοιράσουμε το Αιγαίο, όλα αυτά είναι ψεύτικα και ανυπόστατα. Αν οι συναντήσεις μου με τον Ερντογάν , αν το καλό κλίμα μεταξύ εμού και του Τούρκου Προέδρου και του του υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογο του κάποιοι το ερμήνευσαν ως ενδοτικότητα τότε το λάθος είναι δικό τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλούμε»

Δεν δίστασε να παραδεχθεί, ωστόσο, ότι ο ίδιος θα ήταν έτοιμος να αναλάβει το πολιτικό κόστος μιας πιθανής απόφασης αν σήμερα υπήρχε η δυνατότητα παραπομπής της μίας διαφοράς στη Χάγη .

«Και προφανώς όλοι καταλαβαίνουμε ότι αν φτάναμε σε αυτό το σημείο θα ήταν πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς μία απόφαση η οποία θα δικαίωνε όλες τις θέσεις της μίας πλευράς εις βάρος των θέσεων της άλλης. Αλλά δεν είμαστε εκεί» τόνισε.

Ως προς τη χάραξη των χωρικών υδάτων για τα οποία έχουν γραφτεί πολλά και διάφορα το τελευταίο διάστημα ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι « Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12. νμ» χαρακτηρίζοντας προσωπική άποψη του Αντώνη Σρόιτερ την επισήμανση ότι το «έως» αφήνει περιθώρια ελιγμών.

Διαφωνεί με Κ. Καραμανλή

Ενοχλημένος φάνηκε και με τον Κώστα Καραμανλή κυρίως επειδή διαφώνησε με τη διαγραφή Σαμαρά. Στην πραγματικότητα συμφώνησαν ότι διαφωνούν ..

«Διαφωνώ...με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα και το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης» είπε.

Ενοχλημένος εμφανίστηκε και με την πρόταση Σαμαρά να είναι ο Κ. Καραμανλής υποψήφιος για το αξίωμα του Π.τ.Δ. παρότι φρόντισε να διαχωρίσει την πρόταση από το πρόσωπο: «Δεν κρίνω το όνομα που προτάθηκε. Αυτό που με ενοχλεί είναι να ανοίγει η συζήτηση πριν από την ώρα της».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κ. Μητσοτάκης είδε πίσω από την πρόταση Σαμαρά άλλη μία ευθεία βολή εναντίον του αυτή τη φορά φέρνοντας τον αντιμέτωπο με το DNA του κόμματος, τον «Καραμανλισμό».

Πρόωρες εκλογές και εκλογικός νόμος

Πρόωρες εκλογές ο Κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί. Όχι με δική του ευθύνη στρώνοντας το επιχείρημα της αποσταθεροποίησης σε μία ταραγμένη διεθνή συγκυρία: «Οποιαδήποτε συζήτηση για αποσταθεροποίηση απορρίπτεται κάθετα και οριζόντια. Δεν υπάρχει περίπτωση να θέσω σε κίνδυνο τη σταθερότητα και να πειραματιστώ»

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο πρωθυπουργός έκλεισε το θέμα του εκλογικού νόμου κάπως περίεργα. Απέκλεισε να τον αλλάξει με δική του πρωτοβουλία αφήνοντας την μπάλα στο γήπεδο του .. ΠΑΣΟΚ ίσως εκτιμώντας ότι και το δεύτερο κόμμα θα βγει κερδισμένο από την πιθανή αύξηση του ορίου εισόδου στη βουλή από το 3% στο 5% και ως εκ τούτου θα πρέπει να πάρει και μέρος του πολιτικού κόστους..

«Πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν θα υπάρξει. Με αυτό το εκλογικό σύστημα θα πάμε στις εκλογές του 2027».

Όχι σε μείωση ΦΠΑ

Στα θέματα της οικονομίας ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι πολλοί πολίτες δεν βγάζουν πέρα τον μήνα λόγω της συσσωρευμένης ακρίβειας των τελευταίων ετών που ήρθε να προστεθεί στα ήδη «πληγωμένα» εισοδήματα της οικονομικής κρίσης αλλά δεν παρέκκλινε της πολιτικής του. Απέρριψε ως αναποτελεσματική και ιδιαίτερα αιματηρή (ως προς την απώλεια εσόδων) τη μείωση του ΦΠΑ και δαπάνησε πολύ ενέργεια στην προσπάθεια να αποδόμησή την πρόταση Ανδρουλάκη για μείωση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες.

«Έχουμε κάνει στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ. Οριζόντια μείωση ΦΠΑ κατά 1 μονάδα σημαίνει 1,5 δις. Κατά 2 μονάδες που προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης σημαίνει 3 δις για ένα αποτέλεσμα που ως προς τις τιμές είναι αμφίβολο».

Τουναντίον υπερασπίστηκε την πολιτική της στοχευμένης ενίσχυσης σε συνταξιούχους ή άλλες κοινωνικές ομάδες από τους «καρπούς» της πάταξης της φοροδιαφυγής και από τα νέα «αναμορφωμένα» επιδόματα που αφορούν νέες οικογένειες που αναζητούν στέγη ή νέους γονείς με μικρά παιδιά: «Έχουμε κάνει πολλά για χαμηλότερα εισοδήματα, θα κάνουμε και για την μεσαία τάξη» είπε.

Ο Ανδρουλάκης πρέπει να πείσει

Τον Νίκο Ανδρουλάκη παρότι τον θέλει ως θεσμικό αντίπαλο στο όνομα της αναστήλωσης του δικομματισμού , ο κ. Μητσοτάκης τον προκάλεσε να αποδείξει ότι μπορεί να τον διαδεχθεί

« Είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι επειδή έκανε κάτι ο ίδιος αλλά επειδή διαλύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί αν είναι έτοιμο να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Κάποιες φορές μου θυμίζει ένα Πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν περιμένω να ψηφίζει όλα τα νομοσχέδια αλλά το όχι σε όλα δεν χτίζει κύρος. Ούτε με ακοστολόγητες προτάσεις όπως αυτή του ΦΠΑ που είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Φιλοδοξεί να με διαδεχθεί. Θα πρέπει να πείσει ότι μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος από τη στιγμή που έγινε αξ. Αντιπολίτευση»

Για τον Κ. Μητσοτάκη η εκλογή του Σ. Φάμελλου στον ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με επιστροφή στην «κανονικότητα» όπως είπε ενώ μάλλον αδιάφορα αντιμετώπισε τη δημιουργία κόμματος από τον Στ. Κασσελάκη λέγοντας ξερά «ότι θα κριθεί και αυτός από τους πολίτες».

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΕΚΛΟΓΕΣ #ΝΙΚΟΣ_ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ #ΦΠΑ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/lLzWyXZ
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη