Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και οι ώρες της ημέρας μικραίνουν, οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν επιρρεπείς στην εποχική κατάθλιψη.
Η εποχική κατάθλιψη, είναι ένα συναίσθημα πανικού, φόβου, άγχους και τρόμου, όλα αυτά μαζί. Εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εποχική συναισθηματική διαταραχή ή SAD. Οι στρατηγικές αντιμετώπισής της περιλαμβάνουν γιόγκα, περπάτημα ή και φαρμακευτική αγωγή.
Τα άτομα με SAD έχουν συνήθως επεισόδια κατάθλιψης που ξεκινούν το φθινόπωρο και υποχωρούν την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Μια πιο ήπια μορφή, το υποσυνδρομικό SAD, αναγνωρίζεται επίσης από ειδικούς γιατρούς. Το 1984, μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Norman Rosenthal, τότε ερευνητή στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, περιέγραψε για πρώτη φορά το SAD και επινόησε τον όρο. «Πιστεύω ότι επειδή είναι εύκολο να το θυμόμαστε, η έννοια μας είναι πλέον γνώριμη», ανέφερε ο ίδιος.
Τι προκαλεί την εποχική συναισθηματική διαταραχή
Οι επιστήμονες μαθαίνουν πώς εξειδικευμένα κύτταρα στα μάτια μας μετατρέπουν το μπλε μήκος κύματος του φάσματος του φωτός σε νευρικά σήματα που επηρεάζουν τη διάθεση και την εγρήγορση. Το ηλιακό φως είναι πλούσιο σε μπλε φως, οπότε όταν τα κύτταρα το απορροφούν, ενεργοποιούνται τα κέντρα εγρήγορσης του εγκεφάλου μας, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο ξύπνιοι και πιθανώς ακόμα και πιο χαρούμενοι.
Η ερευνήτρια Kathryn Roecklein στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, έκανε δοκιμές σε άτομα με και χωρίς Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (SAD) για να δει πώς αντιδρούν τα μάτια τους στο μπλε φως. Ως ομάδα, τα άτομα με SAD ήταν λιγότερο ευαίσθητα στο μπλε φως σε σύγκριση με άλλα, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό υποδηλώνει μια πιθανή αιτία της χειμερινής κατάθλιψης.
«Το χειμώνα, όταν τα επίπεδα φωτός πέφτουν σε συνδυασμό με τη μειωμένη ευαισθησία, οδηγεί ορισμένα άτομα στην εποχική κατάθλιψη», επισήμανε. Η Miriam Cherry, μια γυναίκα 50 ετών, από το Larchmont της Νέας Υόρκης, ανέφερε ότι πέρασε το καλοκαίρι σχεδιάζοντας πώς θα αντιμετωπίσει τη χειμερινή της κατάθλιψη. «Είναι σαν ρολόι», ανέφερε η Cherry. «Το ηλιακό φως είναι χαμηλό. Η ημέρα τελειώνει στις 4:45, και ξαφνικά η διάθεσή μου είναι φρικτή», πρόσθεσε.
Βοηθάει η φωτοθεραπεία;
Πολλοί άνθρωποι με SAD ανταποκρίνονται στη θεραπεία με φως, είπε ο Δρ. Paul Desan της Κλινικής Έρευνας για τη Χειμερινή Κατάθλιψη του Πανεπιστημίου του Yale. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσεις είναι το φως», δήλωσε ο Δρ. Desan. «Όταν εκθέτουμε τους ασθενείς σε έντονο φως για περίπου μισή ώρα κάθε πρωί, η κατάστασή τους βελτιώνεται σημαντικά. Δεν χρειαζόμαστε καν φάρμακα». Η θεραπεία περιλαμβάνει συσκευές που εκπέμπουν φως περίπου 20 φορές πιο φωτεινό από το κανονικό φως εσωτερικού χώρου.
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι μια θεραπεία για το SAD, μαζί με τη θεραπεία με φως. Οι γιατροί συνιστούν επίσης να τηρείτε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου και να περπατάτε έξω, ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες. Τα οφέλη της φωτοθεραπείας μπορεί να εξασθενίσουν όταν οι άνθρωποι σταματήσουν να τη χρησιμοποιούν. Ένας τύπος θεραπείας ομιλίας, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ή CBT, έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι έχει πιο ανθεκτικά αποτελέσματα. Αυτή, περιλαμβάνει τη συνεργασία με έναν θεραπευτή για τον εντοπισμό και την αποβολή αρνητικών σκέψεων.
Πηγή healthstat.gr
from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/r8jdZ4W
via IFTTT