Με τον νέο υπολογισμό για το ελάχιστο καθαρό εισόδημα, πλέον οι αποδοχές του υψηλότερα αμειβομένου εργαζομένου και οι υπόλοιπες αμοιβές δεν αθροίζονται υποχρεωτικά.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που οδεύει στη Βουλή, εισάγονται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που υπολογίζεται το ελάχιστο εισόδημα από ατομικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και φορολογικές διευκολύνσεις για επαγγελματίες σε μικρές κοινότητες.
Αρχικά, με τον νέο υπολογισμό για το ελάχιστο καθαρό εισόδημα, πλέον οι αποδοχές του υψηλότερα αμειβομένου εργαζομένου και οι υπόλοιπες αμοιβές δεν αθροίζονται υποχρεωτικά. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος επιχειρηματίας έχει έναν υπάλληλο με υψηλότερες αποδοχές, δεν χρειάζεται να συνυπολογίσει όλες τις υπόλοιπες αμοιβές, κάτι που μπορεί να μειώσει τη συνολική φορολογική του επιβάρυνση. Επιπλέον, για να προστατευτούν και να ενισχυθούν οι μικρές επιχειρήσεις στις απομακρυσμένες περιοχές, το νομοσχέδιο εισάγει εκπτώσεις στο ελάχιστο εισόδημα που υπολογίζεται, ειδικά για κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 1.500 κατοίκων. Ωστόσο, εξαιρούνται από αυτόν τον κανόνα οι δημοτικές κοινότητες στην Περιφέρεια Αττικής και στη Θεσσαλονίκη.
Παραδείγματα
1. Ένας επιχειρηματίας με πέντε υπαλλήλους, εκ των οποίων ο ένας έχει υψηλότερες αποδοχές από τους άλλους, πλέον μπορεί να επιλέξει να μην υπολογίσει συνολικά τις αμοιβές. Έτσι, το τελικό ποσό φορολογητέου εισοδήματος μειώνεται.
2. Μία μικρή επιχείρηση με ετήσιο κύκλο εργασιών 20.000 ευρώ, που είναι κάτω από τον μέσο όρο του συγκεκριμένου κλάδου, μπορεί να μην επιβαρυνθεί με την επιπλέον προσαύξηση που προβλέπει το νομοσχέδιο.
3. Ένας μικρός επαγγελματίας σε νησί με 2.500 κατοίκους δικαιούται τη μείωση του ελάχιστου εισοδήματος στο μισό, κάτι που τον βοηθά να ανταποκριθεί καλύτερα στις φορολογικές του υποχρεώσεις, μειώνοντας την τελική του επιβάρυνση.
4. Ένας επαγγελματίας σε χωριό 1.200 κατοίκων θα δει μείωση στο ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που πρέπει να δηλώνει, εφόσον ανήκει σε περιοχή που επιτρέπεται αυτή η έκπτωση. Αυτό μπορεί να μειώσει τον φόρο που πληρώνει σημαντικά.
5. Ένας επαγγελματίας που πληρώνει ετήσιο μισθό σε έναν εργαζόμενο, πλέον μπορεί να υπολογίσει ένα μικρότερο ποσό για το τεκμαρτό του εισόδημα, με βάση το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας. Αυτό σημαίνει ότι αν το κόστος είναι 10.000 ευρώ, θα συνυπολογίσει μόνο 1.000 ευρώ στο τεκμαρτό εισόδημα.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/fj2bhey
via IFTTT