Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ πιθανότατα δεν θέλει να αναλάβει καθήκοντα έχοντας να αντιμετωπίσει μια ρωσική κλιμάκωση στον πόλεμο με την Ουκρανία: Τι ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ από τον Πούτιν στην πρώτη τους συνομιλία μετά την θριαμβευτική εκλογή του.
Την πρώτη του επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν - μετά τον θρίαμβο της 5ης Νοέμβρη - είχε την Κυριακή ο Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στην Washington Post, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους κλήσης, την οποία ο Τραμπ πραγματοποίησε από το θέρετρό του στη Φλόριντα, συμβούλεψε τον Ρώσο πρόεδρο να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ του υπενθύμισε την σημαντική στρατιωτική παρουσία της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν τον στόχο της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τον Τραμπ να δηλώνει την προθυμία του για νέες συνομιλίες με στόχο «τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία».
Υπενθυμίζεται πως στην προεκλογική του εκστρατεία ο Τραμπ είχε διακηρύξει πως θα «τελείωνε» τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και χωρίς ποτέ να εξηγήσει το πώς σκόπευε να το κάνει.
Έχει επανειλημμένα ωστόσο δηλώσει ανοιχτός σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε στη Ρωσία να κρατήσει κάποια από τα εδάφη που έχει καταλάβει. Μάλιστα, πρόσωπα - που δηλώνουν πως έχουν γνώση του περιεχομένου της συζήτησης των δύο προέδρων - ανέφεραν πως στο τηλεφωνήμα τέθηκε εν συντομία το ζήτημα αυτών των εδαφών.
Το τηλεφώνημα έρχεται εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας για το πώς ο Τραμπ θα επαναπροσδιορίσει, μετά την εκλογή του, τη θέση των ΗΠΑ στη διπλωματική σκακιέρα.
Ο Τραμπ δήλωσε στο NBC την Πέμπτη ότι έχει μιλήσει με περίπου 70 παγκόσμιους ηγέτες μετά τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι - μια κλήση στην οποία συμμετείχε και ο Έλον Μασκ.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ενημερώθηκε για το τηλεφώνημα στον Πούτιν και δεν εξέφρασε αντίρρηση για τη διεξαγωγή της συνομιλίας, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν από καιρό κατανοήσει ότι ο Τραμπ θα συνεργαστεί με τον Πούτιν για μια διπλωματική λύση για την Ουκρανία, ισχυρίστηκαν
Σημειώνεται πως οι πρώτες αυτές κλήσεις του Τραμπ με παγκόσμιους ηγέτες δεν πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των διερμηνέων της αμερικανικής κυβέρνησης. Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ δεν έχει ακόμη υπογράψει συμφωνία με τη Διοίκηση Γενικών Υπηρεσιών, ενώ ο Τραμπ και οι βοηθοί του παραμένουν δύσπιστοι απέναντι στους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.
Η Μόσχα αντέδρασε αρχικά μάλλον «ψυχρά» στη νίκη του Τραμπ, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι ο Πούτιν δεν είχε σκοπό να καλέσει τον νέο πρόεδρο «μιας μη φιλικής χώρας που εμπλέκεται άμεσα και έμμεσα σε πολεμική σύρραξη εναντίον του κράτους μας».
Την Πέμπτη, ωστόσο, ο Πούτιν συνεχάρη δημοσίως τον Τραμπ για τη νίκη του, επαινώντας την «αντρική» αντίδρασή του στην απόπειρα δολοφονίας του στην Πενσυλβάνια, και δήλωσε ότι είναι «έτοιμος» να συνομιλήσει μαζί του.
Νωρίτερα σήμερα, ένας δημοσιογράφος του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού καναλιού Rossiya, δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον Πεσκόφ στην οποία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε υπάρχουν «θετικές» ενδείξεις για βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας υπό την προεδρία του Τραμπ.
«Τουλάχιστον μιλάει για την ειρήνη, όχι για την αντιπαράθεση και την επιθυμία να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Ενώ η στρατηγική του Μπάιντεν και της Χάρις σε σχέση με την Ουκρανία ήταν προβλέψιμη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πρόσθεσε ότι «ο Τραμπ είναι λιγότερο προβλέψιμος, και επίσης [είναι] λιγότερο προβλέψιμο σε ποιο βαθμό ο Τραμπ θα επιμείνει στις θέσεις που εξέφρασε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ας περιμένουμε να δούμε».
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/U2Bh7xn
via IFTTT