«Ψυχικά άρρωστες» όσες γυναίκες στο Ιράν αρνούνται να συμμορφωθούν με τους ισλαμικούς κώδικες ενδυμασίας.
Οι Ιρανές γυναίκες που αρνούνται να φορέσουν χιτζάμπ (κάλυμμα κεφαλής) θα λαμβάνουν... θεραπεία σε ειδική κλινική ψυχικής υγείας στην Τεχεράνη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, η κλινική είναι ακόμη μία προσπάθεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας να καταστείλει τις κινητοποιήσεις γυναικών στη χώρα, που ξεκίνησαν το 2022, υπό το σύνθημα «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία».
Η Mehri Talebi Darestani, η οποία θα διευθύνει την κλινική, δήλωσε ότι αποστολή της «θα είναι η επιστημονική και ψυχολογική "θεραπεία" της άρνησης χρήσης του χιτζάμπ».
Η ίδια ανέφερε ότι το έργο της επικεντρώνεται στην προώθηση της «αξιοπρέπειας, της σεμνότητας, της αγνότητας και του χιτζάμπ» και υποστήριξε ότι η παρακολούθηση θα είναι «προαιρετική».
Η κλινική θα εποπτεύεται από το Αρχηγείο του Ιράν για την Επιβολή του Καλού και την Απαγόρευση του Κακού, το κυβερνητικό όργανο που είναι υπεύθυνο για την επιβολή αυστηρών θρησκευτικών προτύπων σε ολόκληρη την κοινωνία.
Η υπηρεσία τελεί υπό κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για βάναυσες τιμωρίες που επιβάλλει στις γυναίκες οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τους ισλαμικούς κώδικες ενδυμασίας του Ιράν.
Η υπηρεσία διευθύνεται από τον Mohammed Saleh Hashemi Golpayegani, ο οποίος διορίστηκε απευθείας από τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Η «ψυχικά άρρωστη» φοιτήτρια
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, συνελήφθη μια φοιτήτρια του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Αζάντ στην Τεχεράνη που έβγαλε τα ρούχα της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αυστηρό ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας ο οποίος επιβάλλεται στις γυναίκες στο Ιράν.
Στη συνέχεια, η φοιτήτρια χαρακτηρίστηκε «ψυχικά άρρωστη» και μεταφέρθηκε σε ειδική κλινική για να υποβληθεί σε... θεραπεία.
Το κίνημα κατά του χιτζάμπ γιγαντώθηκε μετά το θάνατο της Μάχσα Αμίνι, η οποία ξυλοκοπήθηκε θανάσιμα από τη λεγόμενη «Αστυνομία Ηθών» (Γαστ-Ε-Ερσάντ) του Ιράν το 2022. Η 22χρονη είχε συλληφθεί επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.
Έκτοτε η Τεχεράνη συνέχισε να καταπιέζει τις γυναίκες.
Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση στο Ιράν ως «απαρτχάιντ των φύλων».
Στον απόηχο των διαδηλώσεων του 2022, διασημότητες δημοσίευσαν εικόνες τους χωρίς χιτζάμπ και στη συνέχεια έλαβαν δικαστικές εντολές για εβδομαδιαίες επισκέψεις σε ψυχιατρικά κέντρα.
Ηθοποιοί όπως οι Afsaneh Bayegan, Azadeh Samadi και Leila Bolukat αναγκάστηκαν να προσκομίσουν πιστοποιητικά ψυχικής υγείας. Άλλες τιμωρίες περιλάμβαναν πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών και απαγόρευση ταξιδιών.
Συστηματική καταπίεση των γυναικών
Πέρυσι, τέσσερις ιρανικές ψυχιατρικές ενώσεις εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία καταδίκασαν τον συστηματικό στιγματισμό από την κυβέρνηση των γυναικών που δεν φορούν χιτζάμπ ως «ψυχικά ασθενείς».
«Η διάγνωση των ψυχικών διαταραχών εμπίπτει στην αρμοδιότητα ενός ψυχιάτρου και όχι ενός δικαστή, όπως ακριβώς η διάγνωση άλλων ασθενειών εμπίπτει στην αρμοδιότητα των γιατρών και όχι των δικαστών», έγραψαν οι ψυχίατροι σε επιστολή προς τον Gholamhossein Mohseni Ejei, τον ανώτατο δικαστή του Ιράν, η οποία δημοσιεύθηκε από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης τον Ιούλιο.
Τον Μάρτιο, η Διεθνής Αμνηστία, η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατηγόρησε την ιρανική κυβέρνηση για τη συστηματική καταπίεση των γυναικών.
Η Diana Eltahawy, διευθύντρια της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε: «Σε μια προσπάθεια να κάμψουν την αντίσταση των γυναικών στην υποχρεωτική χρήση χιτζάμπ, μετά και την εξέγερση "Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία", οι αρχές του Ιράν τις τρομοκρατούν, υποβάλλοντάς τες σε συνεχή παρακολούθηση και αστυνόμευση, διαταράσσοντας την καθημερινότητά τους και προκαλώντας τους τεράστια ψυχική οδύνη».
«Οι τακτικές τους εκτείνονται από το να σταματούν γυναίκες οδηγούς στον δρόμο και να τους κατάσχουν τα οχήματά τους μέχρι την επιβολή απάνθρωπων ποινών μαστίγωσης και φυλάκισης», πρόσθεσε.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/IPzC4DA
via IFTTT