Η ατζέντα του Χάρη Δούκα επιβεβαιώνεται

Η ατζέντα του Χάρη Δούκα επιβεβαιώνεται

Οι ρεαλιστικές προτάσεις του για την ενέργεια και τις τράπεζες.

Τις τελευταίες ημέρες, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, έχει φουντώσει η συζήτηση για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος. Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά, που περιμένουν με αγωνία τους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου.

Τους προηγούμενους μήνες, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας είχε καταθέσει μια συγκεκριμένη και άκρως ρεαλιστική πρόταση, γι' αυτό πρόβλημα. Το διετές σταθερό τιμολόγιο με χαμηλή τιμή.

Όλοι γνωρίζουμε ότι στην αγορά ηλεκτρισμού, τα χρωματιστά τιμολόγια και οι μεγάλες διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα του πράσινου τιμολογίου, προκαλούν άγχος και σημαντική επιβάρυνση στους καταναλωτές. Γι' αυτό και ο Δήμαρχος Αθηναίων πρότεινε τα πράσινα τιμολόγια να τα διαδεχτεί ένα σταθερό τιμολόγιο με διετή διάρκεια.

Ήδη, πολλοί καταναλωτές προχωρούν από μόνοι τους σε μια τέτοια επιλογή. Ωστόσο, η πλειοψηφία για διάφορους λόγους, δεν το έχει κάνει ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια παρέμβαση από την Πολιτεία. Σε συνεννόηση με τους προμηθευτές και τις Ενώσεις καταναλωτών, έτσι ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί μια πιο συστηματική αλλαγή.

Ειδικά η Δ.Ε.Η., έχει στη διάθεσή της όλα τα απαραίτητα εργαλεία οικονομικής αντιστάθμισης, έτσι ώστε να φτιάξει και να διαθέσει στους πελάτες της ένα οικιακό σταθερό τιμολόγιο με ελκυστική τιμή. Είναι υποχρέωση της Δ.Ε.Η. όσο και της κυβέρνησης, αφού το Δημόσιο συνεχίζει να είναι ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας και μάλιστα με ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας.

Μια δεύτερη πρόταση του Δημάρχου Αθηναίων, που προκάλεσε αίσθηση, αφορά το πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες, ενώ έχουν αυξήσει κατά πολύ τα κέρδη τους, συνεχίζουν τη χρέωση των τραπεζικών υπηρεσιών και συναλλαγών (εμβάσματα, πληρωμές μέσω e-banking), αυξάνοντας τις ανελαστικές δαπάνες των νοικοκυριών, ενώ ταυτόχρονα μοιράζουν σημαντικά μερίσματα στους μετόχους τους.

Προ διμήνου ο Χάρης Δούκας είχε τονίσει ότι από τη στιγμή που οι τράπεζες εμφανίζουν τόσο μεγάλη κερδοφορία, έχει έρθει η ώρα να αποκτήσουν και καλύτερη ποιότητα ιδίων κεφαλαίων. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, αποτελεί ζητούμενο και για τον ίδιο τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Για να επιτευχθεί αυτό, είχε προτείνει τη γρηγορότερη αντικατάσταση του αναβαλλόμενου φόρου από κέρδη που θα παραμένουν ως ίδια κεφάλαια της κάθε τράπεζας. Η άμεση θέσπιση και υλοποίηση αυτού του μέτρου, επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του. Αποτελεί, μάλιστα, θετική εξέλιξη καθώς, αντί για το έτος 2041, ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών θα αποσβεστεί από 7 έως 9 χρόνια νωρίτερα.

Αυτό που οφείλει να γίνει στο εξής, και αποτελεί μεγάλη πρόκληση, είναι να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί εκείνο το πλαίσιο που θα κάνει την ελληνική οικονομία λιγότερο τραπεζοκεντρική, αναπτύσσοντας και άλλες μορφές χρηματοδότησης. Από πιο παραδοσιακές. όπως τα ομόλογα και το χρηματιστήριο, έως και περισσότερο νεωτερικές όπως οι Angel Investors, τα Venture Capitals και τα Private Equity Funds, κάτι που τονίζει και ο Μάριο Ντράγκι στην πρόσφατη έκθεσή του.

Αποτελεί, άλλωστε και αυτή μία ρεαλιστική και αποτελεσματική πρόταση του Χάρη Δούκα την οποία οι θεσμικοί φορείς και οι ίδιοι οι παράγοντες της οικονομίας οφείλουν να ακολουθήσουν και να υιοθετήσουν.

(Ο Χαρλαύτης Παναγιώτης-Πάρης είναι Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αθηναίων)

#ΧΑΡΗΣ_ΔΟΥΚΑΣ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/dNMpH9v
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη