Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τοξική τελετουργία διάσπασης σε ζωντανή μετάδοση

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τοξική τελετουργία διάσπασης σε ζωντανή μετάδοση

Από χτες το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και επισήμως διασπασμένος. Όσα συνέβησαν λοιπόν χτες στο Gazi live στην Ιερά Οδό ήταν ντροπιαστικά. Και δεν ήταν ντροπιαστικά μόνο για τον «χώρο ΣΥΡΙΖΑ». Κάθε αριστερός-ή που παρακολούθησε τα χτεσινά δρώμενα δεν μπορεί να μην ένοιωσε ντροπή.

Γράφοντας για την πρώτη μέρα του εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταθούμε στη μεγάλη εικόνα, την οποία πολλές φορές προσπερνάμε για να εστιάσουμε στα παρασκήνια και τις εκτιμήσεις για τις μελλοντικές εξελίξεις. Όσα συνέβησαν λοιπόν χτες στο Gazi live στην Ιερά Οδό ήταν ντροπιαστικά. Και δεν ήταν ντροπιαστικά μόνο για τον «χώρο ΣΥΡΙΖΑ». Κάθε αριστερός-ή που παρακολούθησε τα χτεσινά δρώμενα δεν μπορεί να μην ένοιωσε ντροπή.

Αυτά τα αδιανόητα πράγματα (θλιβερά και ταυτοχρόνως φαιδρά) δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά των αγώνων και της πίστης στην κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή η τοξική ζούγκλα που είδαμε χτες, δεν έχει καμία σχέση με το αίτημα των προοδευτικών πολιτών για ανατροπή της Δεξιάς. Τα χτεσινά γεγονότα δυσφημούν την Αριστερά και δίνουν πάτημα στην προπαγάνδα της Δεξιάς. Θα αποτελούν στίγμα για όλους όσοι ενεπλάκησαν σε αυτά.

Η νέα διάσπαση…

Από χτες το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και επισήμως διασπασμένος. Ο Στέφανος Κασσελάκης σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στα γραφεία του στον Ταύρο ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη τρεις βουλευτές (Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Ραλλία Χρηστίδου) ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους. Λογικά θα τους ακολουθήσουν πολλά μέλη του κόμματος και μάλλον κάποιοι ακόμα βουλευτές, κάτι που αν συμβεί, θα έχει ως συνέπεια να εκπέσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς όφελος του ΠΑΣΟΚ.

Είναι η δεύτερη διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να καταδείξει τις καταστροφικές συνέπειες της εκλογής Κασσελάκη. Όμως η απαξίωση που προκάλεσε στο «χώρο ΣΥΡΙΖΑ» η σαπουνόπερα Κασσελάκη, είναι πιο σημαντική από τις διασπάσεις και την κοινοβουλευτική απίσχναση. Η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στον ίδιο αλλά και σε όσους τον στήριξαν και τον ανέχτηκαν δια της δράσης ή δια της σιωπής τους.

….και η τελετουργία της

Αυτό που είδαμε χτες ήταν πολύ περισσότερο μια τελετουργία διάσπασης παρά κανονικό κομματικόσυνέδριο. Ήταν μια μάχη εντυπώσεων από δύο μέρη που είχαν ήδη αποφασίσει ότι η έναρξη του συνεδρίου θα σηματοδοτήσει επισήμως τη διάσπαση του κόμματος.

Οι κασσελίστας εξέφραζαν την οργή των ανθρώπων που αισθάνονταν ότι αδικούνται καθώς και το μίσος για τον (εσωτερικό) εχθρό που είναι οι (πρώην) σύντροφοί τους. Γι' αυτό χτες είχαμε φωνές, βρισιές, προπηλακισμούς ακόμα και σπρωξίματα. Ωστόσο, δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο για να εισβάλουν οι Κασσελίστας στο χώρο και να διεκδικήσουν έμπρακτα αυτό που θεωρούσαν ότι δικαιούνται. Στο Gazi live δεν συνέβη το «Καπιτώλιο» του Κασσελάκη αλλά μια σειρά επεισοδίων που αποσκοπούσαν στο να καταδείξουν ότι το συνέδριο ήταν νόθο. Είχε κάτι το οπερετικό η όλη κατάσταση, κάπως σαν τον ντου και το κεφαλοκλείδωμα του Αντώναρου.

Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία της ΚΕ δεν οργάνωσε τη διαδικασία με κύριο μέλημα να κυλήσει με τον πιο ομαλό τρόπο. Βασικός στόχος της ήταν να μην περάσουν στο χώρο οι κασσελίστας που κατά την επιτροπή δεοντολογίας δεν δικαιούνταν να συμμετέχουν στο συνέδριο. Γι' αυτό είδαμε τον κόσμο να περιμένει με τις ώρες για να πάρει τις κάρτες του και τις εργασίες του συνεδρίου να ξεκινάνε ενώ συνεχιζόταν η διαπίστευση των συνέδρων.

Οι κομμένοι και οι συσχετισμοί

Μεγάλα ερωτήματα της χτεσινής ημέρας ήταν πόσοι σύνεδροι κόπηκαν και ποιοι ακριβώς ήταν τελικά οι συσχετισμοί στο σώμα των συνέδρων. Οι κασσελίστας καταγγέλλουν ότι τουλάχιστον 500 σύνεδροι τους κόπηκαν αναιτιολόγητα από την επιτροπή δεοντολογίας. Η πλειοψηφία της ΚΕ λέει ότι αυτός ο αριθμός δεν υπερβαίνει τους 120 και όλες οι ακυρώσεις συνέδρων οφείλονται σε σοβαρές παρατυπίες κατά τη διάρκεια των εκλογών. Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι δυνατό να διασταυρωθούν με αμερόληπτο τρόπο.

Σε ό,τι αφορά το συσχετισμό των συνέδρων, οι κασσελίστας κατέθεσαν ένα στικάκι με 1934 δηλώσεις συνέδρων υπέρ της συμμετοχής του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές. Επομένως, υποστήριξαν ότι είχαν την πλειοψηφία.

Από την άλλη πλευρά τα αποτελέσματα του συνεδρίου για την έγκριση των 4 υποψηφίων (Φάμελλος, Πολάκης, Φαραντούρης. Γκλέτσος) είχαν ως εξής:
Ψήφισαν: 3072, Υπέρ: 2784, Κατά: 276, Λευκά: 12, Αποτέλεσμα 90,6% (είχαν ήδη αποχωρήσει οι περισσότεροι κασσκελίστας). Κύκλοι των 87 ανέφεραν ότι αν λάβει κανείς υπόψη τους αρχικούς συνολικά 4.200 συνέδρους, «είχαμε πλειοψηφία στο 66% του συνόλου των συνέδρων».

Από τη στιγμή που έγινε η διάσπαση, μοιάζει οι αριθμοί να έχουν μικρή σημασία. Ωστόσο, θα αποτελέσουν τη βάση των πολιτικών αφηγημάτων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των κασσελίστας για την επόμενη μέρα.

Η επόμενη μέρα

Παρόλο που και οι δύο πλευρές εξέφραζαν χτες την ανακούφιση τους για τη διάσπαση, η επόμενη μέρα δεν είναι ρόδινη για κανέναν. Συνολικά ο «χώρος ΣΥΡΙΖΑ» έχει δεχτεί ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία και τη σοβαρότητα του. Το ήδη περιορισμένο δημοσκοπικό ποσοστό του θα μοιραστεί ανάμεσα στον υφιστάμενο ΣΥΡΙΖΑ και το νέο κόμμα Κασσελάκη -χωρίς να ξέρουμε προς το παρόν τις αναλογίες.

Με την ολοκλήρωση της σημερινής δεύτερης και τελευταίας μέρας του εκτάκτου συνεδρίου του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στην τελική ευθεία για την εκλογή του νέου προέδρου του που θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου και την 1 Δεκεμβρίου. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο το ποιος θα εκλεγεί, αλλά και το πόσο μεγάλη θα είναι η συμμετοχή μετά την αποχώρηση των κασσελίστας. Επιπλέον, μετά την ανεξαρτητοποίηση των 3 βουλευτών (Αυλωνίτης, Παππάς, Χρηστίδου) μόλις μία έδρα χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ (32 έναντι 31). Δεδομένου ότι ο Θεοδώρα Τζάκρη δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ανάσα πριν την έκπτωσή του από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με το καλημέρα, ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε τις προθέσεις του. Όχι μόνο ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου κόμματος, αλλά έδωσε και πολιτικό στίγμα, λέγοντας ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πια τη διαφορά μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Όμως όσο επικοινωνιακό ταλέντο και αν έχει κανείς και όση στήριξη και να πάρει, η δημιουργία ενός νέου κόμματος αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Πόσο μάλλον που το κόμμα αυτό δεν θα έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΣΥΝΕΔΡΙΟ #ΣΤΕΦΑΝΟΣ_ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/XD7sEiG
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη