Τεράστιο σκάνδαλο hacking ταλανίζει την Ιταλία - και όχι μόνο. Συνεργασία του Βατικανού με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες «δείχνουν» αρχεία που διέρρευσαν, σύμφωνα με το Politico.
Ένα τεράστιο σκάνδαλο hacking που έχει ξεσπάσει την Ιταλία, φαίνεται ότι ξεφεύγει από τα σύνορά της, εμπλέκοντας το Ισραήλ, το Βατικανό, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Λιθουανία. Σύμφωνα με το Politico, ύστερα από στοιχεία που συγκέντρωσε η ιταλική αστυνομία προκύπτει ότι ξένες δυνάμεις προσπάθησαν μέσω εταιρείας ιδιωτικών ερευνών με έδρα το Μιλάνο να αποκτήσουν πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων κρατικής ασφάλειας με σκοπό να αντλήσουν μυστικές πληροφορίες σχετικά με οικονομικές δραστηριότητες, ιδιωτικές τραπεζικές συναλλαγές και αστυνομικές έρευνες.
Το Βατικανό συνεργάστηκε με το Ισράηλ;
Η ιταλική ιδιωτική εταιρεία ερευνών Equalize, η οποία φέρεται να υπέκλεψε πληροφορίες για χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, επιχειρηματίες, αθλητές, ακόμη και μουσικοί, κατηγορείται ότι εργάζεται για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και το Βατικανό, όπως προκύπτει από τις αστυνομικές υποκλοπές που διέρρευσαν στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Τα μέλη του δικτύου hacking, συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου πληροφορικής Νούντσιο Σαμουέλε Καλαμούτσι - τον οποίο οι εισαγγελείς χαρακτηρίζουν «εγκέφαλο» του σχεδίου - συναντήθηκαν με δύο ισραηλινούς πράκτορες στα γραφεία της εταιρείας στο Μιλάνο τον Φεβρουάριο του 2023 για να συζητήσουν ένα «έργο» αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με τις υποκλοπές που διέρρευσαν.
Το «έργο» αφορούσε μια επιχείρηση στον κυβερνοχώρο κατά ρωσικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου του αγνώστου ταυτότητας «δεξιού χεριού» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και παράλληλα να «αποκαλυφθούν» ίχνη μεταφοράς χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς πλούσιων προσώπων προς τη ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες υποτίθεται ότι θα μεταφέρονταν στο Βατικανό, σύμφωνα με το Politico.
Από τα έγγραφα που διέρρευσαν δεν είναι σαφές γιατί οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και το Βατικανό εμπλέκονταν με την αμφιλεγόμενη εταιρεία του Μιλάνου και ποιοι ήταν οι λόγοι που ζητούσαν πληροφορίες για ρωσικούς στόχους, αλλά η παρουσία τους στον φάκελο επεκτείνει δραματικά το πεδίο της έρευνας.
Το Βατικανό δεν ανταποκρίθηκε σε γραπτό αίτημα του Politico για σχολιασμό.
Τι πρόσφεραν οι Ισραηλινοί
Σύμφωνα με τις υποκλοπές, οι Ισραηλινοί πρότειναν συνεργασία για την ανταλλαγή πληροφοριών, προσφέροντας «όλα τα πρωτότυπα έγγραφα» από το λεγόμενο σκάνδαλο Qatargate της ΕΕ - υπόθεση φερόμενης διαφθοράς μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και υπαλλήλων των θεσμών και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για λογαριασμό κυβερνητικών αξιωματούχων του Κατάρ και του Μαρόκου.
Προσέφεραν επίσης στην ιταλική εταιρεία ιδιωτικών ερευνών πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν έναν από τους φερόμενους πελάτες της Equalizer, τον ιταλικό ενεργειακό γίγαντα Eni, με πληροφορίες σχετικά με την «παράνομη διακίνηση ιρανικού φυσικού αερίου με ιταλικές εταιρείες».
Η ισραηλινή πρεσβεία στη Ρώμη αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η Eni επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι είχε προσλάβει την Equalize για να διεξάγει έρευνα «με στόχο την υποστήριξη και ης στρατηγικής και της υπεράσπισης του ενεργειακού κολοσσού σε διάφορες ποινικές και αστικές υποθέσεις», αλλά δήλωσε ότι δεν γνώριζε καμία παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας.
«Πιάνει δουλειά» η task force
Ο Ιβάν Σκαλφαρότο, γερουσιαστής του αντιπολιτευόμενου κεντρώου κόμματος Italia Viva, δήλωσε στο POLITICO ότι ο ρόλος των ξένων παραγόντων στο σκάνδαλο προσθέτει «ακόμη μια ανησυχητική διάσταση σε ένα φαινόμενο που ελλοχεύει στρατηγικούς κινδύνους για τη χώρα».
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε την Τετάρτη ότι το «απαράδεκτο» χακάρισμα, το οποίο είχε ως στόχο «να εκβιάσει, να επιτεθεί ή να ασκήσει πίεση» σε πολιτικούς, και οι διασυνδέσεις των χάκερς εκτός εθνικών συνόρων το καθιστούν «πολύ πιο σοβαρό».
Ο Ταγιάνι διέταξε τη δημιουργία task force με στόχο την προστασία του υπουργείου του και των πρεσβειών της Ιταλίας στο εξωτερικό.
Στην ιταλική έρευνα είναι πιθανό να εμπλακούν και άλλες χώρες.
Διακομιστές σε ΗΠΑ, Λιθουανία και Ηνωμένο Βασίλειο
Η Equalize έκανε επίσης χρήση διακομιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λιθουανία, όπου θεωρούσε ότι ήταν λιγότερο ευάλωτοι, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν.
Οι εισαγγελείς διέταξαν την κατάσχεση ενός διακομιστή στη Λιθουανία και αξιολογούν αν θα υποβάλουν ανάλογο αίτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με αναφορές σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Τέσσερις ύποπτοι που βρίσκονται σήμερα σε κατ' οίκον περιορισμό σε σχέση με την υπόθεση παρέστησαν σε ακρόαση στο Μιλάνο την Πέμπτη, αλλά αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του δικαστή.
Οι Antonia Augimeri και Paolo Simonetti, δικηγόροι του πρώην αστυνομικού ερευνητή Carmine Gallo, ο οποίος είναι εταίρος της Equalize, και του συμβούλου πληροφορικής Καλαμούτσι, δήλωσαν ότι ο Gallo προτίθεται να αντιταχθεί στις κατηγορίες, αλλά θα είναι σε θέση να έχει μια «γόνιμη» συζήτηση με τους ερευνητές μόνο όταν δει όλα τα νομικά έγγραφα.
Ο Καλαμούτσι είναι «πρόθυμος να διευκρινίσει τη θέση του» μόλις σκιαγραφηθεί μια πλήρης εικόνα της έρευνας, δήλωσαν οι δικηγόροι του. Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται εναντίον του «είναι ανέφικτοι», πρόσθεσαν.
Πηγή: Politico
from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/6We5cHu
via IFTTT