«Βαρίδι» το κόστος της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους δημοσιογράφους με σύμβαση έργου

«Βαρίδι» το κόστος της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους δημοσιογράφους με σύμβαση έργου

Επιπρόσθετο κόστος που πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι, καθώς οι ιδιώτες πάροχοι χρεώνουν αμοιβές που μπορεί να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τα 10-20 ευρώ ανά τιμολόγιο.

Επιστολή προς τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την οποία ζητά να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με την ηλεκτρονική τιμολόγηση για τους δημοσιογράφους που εργάζονται με σύμβαση έργου σε δημόσιους φορείς απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι αυτοί, παρότι απασχολούνται σταθερά σε φορείς του δημοσίου, όπως η ΕΡΤ, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και τα δημοτικά ραδιόφωνα, δεν εργάζονται ως μισθωτοί αλλά εκδίδουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για να πληρωθούν.

Η διαδικασία αυτή δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες για τους εργαζόμενους, διότι η νέα νομοθεσία περί ηλεκτρονικής τιμολόγησης (Ν. 4601/2019) απαιτεί την έκδοση τιμολογίων μέσω πιστοποιημένων παρόχων, δηλαδή μέσω ιδιωτικών εταιρειών που αναλαμβάνουν τη διαδικασία έναντι αμοιβής. Για τους δημοσιογράφους που εργάζονται με συμβάσεις έργου, αυτό συνεπάγεται επιπρόσθετο κόστος που πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι, καθώς οι ιδιώτες πάροχοι χρεώνουν αμοιβές που μπορεί να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τα 10-20 ευρώ ανά τιμολόγιο. Δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι εκδίδουν τιμολόγια μηνιαίως για να λάβουν την αμοιβή τους, το κόστος αυτό μπορεί να ανέλθει στα 120-240 ευρώ ετησίως.

Η ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι για τους εργαζόμενους αυτούς, που συχνά λαμβάνουν χαμηλές αμοιβές από τις δημόσιες συμβάσεις έργου, η δαπάνη αυτή είναι δυσανάλογα μεγάλη και επιδεινώνει τις οικονομικές τους συνθήκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κόστος για την έκδοση ηλεκτρονικού τιμολογίου ισοδυναμεί με το 10% της μηνιαίας αμοιβής τους, γεγονός που θεωρείται άδικο και ανεπίτρεπτο. Για παράδειγμα, ένας δημοσιογράφος σε δημοτικό ραδιόφωνο με αμοιβή 400 ευρώ το μήνα θα αναγκαστεί να πληρώνει έως και 5% του μισθού του σε ιδιώτες παρόχους τιμολόγησης.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η ΕΣΗΕΑ, ορισμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν αυτό το κόστος και έτσι δεν μπορούν να εκδώσουν τα απαραίτητα τιμολόγια, με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι. Η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι αυτή η οικονομική επιβάρυνση είναι άδικη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δημοσιογράφοι αυτοί δεν παρέχουν μια πραγματική επιχειρηματική υπηρεσία αλλά απασχολούνται υπό όρους που προσομοιάζουν με εξαρτημένη εργασία.

Στην επιστολή της, η ΕΣΗΕΑ ενημερώνει τον Διοικητή της ΑΑΔΕ ότι έχει πληροφορίες πως η Αρχή σκοπεύει να θέσει σύντομα σε λειτουργία μια εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης χωρίς την ανάγκη ιδιωτικών παρόχων. Η εφαρμογή αυτή, εφόσον υλοποιηθεί, θα επιτρέψει στους εργαζόμενους με συμβάσεις έργου να εκδίδουν τα τιμολόγιά τους χωρίς το κόστος των ιδιωτών παρόχων. Η ΕΣΗΕΑ ζητά από την ΑΑΔΕ επίσημη ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτής της υπηρεσίας, τονίζοντας ότι οι δημόσιοι φορείς που απασχολούν δημοσιογράφους πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως ώστε να προγραμματίσουν τις πληρωμές τους χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις για τους εργαζόμενους.

#ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ_ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ #ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ_ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/xk9UD4b
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη