Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την έλλειψη ερευνητών «σοβαρό εμπόδιο για την επίτευξη τεχνολογικής ανεξαρτησίας» για τη χώρα.
Οι κρατικοί επιστημονικοί οργανισμοί της Ρωσίας απασχολούν φέτος 6% λιγότερα άτομα σε σύγκριση με το 2023, ως απόρροια της πολυετούς πτώσης που έχει προκαλέσει ανησυχία στο εσωτερικό της χώρας. Ο αριθμός των ατόμων μειώθηκε σε 66.620 φέτος, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι ερευνητές, ανέφερε η ρωσική στατιστική υπηρεσία Rosstat σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 8 Νοεμβρίου. Οι υπόλοιποι είναι προσωπικό υποστήριξης και τεχνικοί.
Οι περισσότεροι Ρώσοι επιστήμονες που δημοσιεύουν άρθρα με κριτές εργάζονται για κυβερνητικά ιδρύματα. Οι αναλυτές σύνδεσαν την πτώση με μη ανταγωνιστικούς μισθούς, οι οποίοι κατά μέσο όρο ανέρχονται σε περίπου 1,15 εκατομμύρια ρούβλια (11.500 δολάρια) ετησίως, σύμφωνα με το National Research University Higher School of Economics.
Τα τελευταία χρόνια, ο μέσος μισθός αυξήθηκε με ρυθμό πολύ χαμηλότερο από τον πληθωρισμό της Ρωσίας, ο οποίος εκτιμάται ότι ανήλθε στο 40% φέτος, εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτές οι συνθήκες ώθησαν ορισμένους επιστήμονες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, αν και κάποιοι φαίνεται πως επέστρεψαν αφού δεν κατάφεραν να βρουν μια θέση κάπου αλλού.
Φέτος, ο Nikolai Patrushev, πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και στενός σύμβουλος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε την 'διαρροή' επιστημόνων «σοβαρό εμπόδιο για την επίτευξη τεχνολογικής ανεξαρτησίας» για τη χώρα, αναφέρει το Science.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/9FUZuMl
via IFTTT