Οι χρεώσεις του ρεύματος τον Νοέμβριο θα είναι μειωμένες σε σχέση με τον Οκτώβριο, καθώς η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε σημαντική πτώση.
Η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά υποχώρησε περίπου κατά 20% σε σχέση με τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου, οδηγώντας τους παρόχους στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους. Οι νέες τιμές αναμένονται έως τα μεσάνυχτα, ενώ οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν μια τάση μείωσης, ακολουθώντας τη στρατηγική που υιοθετούν μεγάλες εταιρείες όπως η Protergia και η Ηρων.
Η Protergia ανακοίνωσε μείωση στη χρέωση της κιλοβατώρας για το πράσινο τιμολόγιό της, με τη νέα τιμή να διαμορφώνεται στα 14,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αυτή η κίνηση αντιστοιχεί σε πτώση 7% από την τιμή του Οκτωβρίου. Σε παρόμοια κίνηση προχώρησε και η Ηρων, με τη χρέωση της κιλοβατώρας να μειώνεται κατά 13,5%, φτάνοντας στα 13,5 λεπτά. Σημαντική μείωση αναμένεται και από τη ΔΕΗ, τον μεγαλύτερο πάροχο της ελληνικής αγοράς, η οποία φέρεται να προσαρμόζει τη χρέωση κιλοβατώρας στο πράσινο τιμολόγιό της στα 14,08 λεπτά, όπως αναφέρουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.
Οι μειώσεις στις τιμές λιανικής ακολουθούν την πτώση της χονδρεμπορικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας τον Οκτώβριο, η οποία έκλεισε στα 90,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημαντικά χαμηλότερα από τα 112,35 ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, οι πάροχοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, όπου η άνοδος των τιμών φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF και οι ανάγκες της Ουκρανίας σε ενέργεια, ενόψει του δύσκολου χειμώνα, δημιουργούν ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ENTSO-E, ανακοίνωσε σχέδιο για αύξηση των εξαγωγών προς την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Από την 1η Δεκεμβρίου, οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 400 MW, ανεβάζοντας τη συνολική εξαγωγική ισχύ στα 2,1 GW. Αυτή η εξέλιξη εντείνει την ανησυχία για πιθανές αναζωπυρώσεις τιμών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη τους χειμερινούς μήνες, καθώς το καλοκαίρι οι τιμές είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η αύξηση των εξαγωγών θα υλοποιηθεί μέσω των ηλεκτρικών συστημάτων των χωρών που συνδέονται με την Ουκρανία, συγκεκριμένα της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας. Η σύνδεση της ελληνικής αγοράς με τις αγορές Ρουμανίας και Βουλγαρίας σημαίνει ότι ενδέχεται να επηρεαστεί και η Ελλάδα, καθώς οι διεθνείς ροές ενέργειας επηρεάζουν και τις εγχώριες τιμές.
from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/pvmSYck
via IFTTT