Ξεκινάει το «μπλόκο» σε νέα Airbnb στο κέντρο της Αθήνας

Ξεκινάει το «μπλόκο» σε νέα Airbnb στο κέντρο της Αθήνας

Όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και το Airbnb, πρέπει να βιαστούν αν θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να προσφέρουν τα ακίνητά τους σε τουρίστες για σύντομες διαμονές, όπως για λίγες μέρες ή εβδομάδες, πρέπει να κάνουν κάποιες βασικές ενέργειες. Αυτές περιλαμβάνουν την καταχώριση του ακινήτου τους στο Μητρώο Ακινήτων της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και την απόκτηση ενός ειδικού αριθμού, του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Αν δεν το κάνουν αυτό μέχρι το τέλος του έτους, δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσα στο 2025.

Από την Πρωτοχρονιά, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2025, νέες εγγραφές στο Μητρώο Ακινήτων δεν θα επιτρέπονται για έναν χρόνο στις πιο «κορεσμένες» περιοχές της Αθήνας, δηλαδή σε εκείνες που έχουν ήδη πάρα πολλά καταλύματα Airbnb. Αυτές οι περιοχές είναι:

• Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπως η Πλάκα, το Κολωνάκι, η περιοχή της Ακρόπολης και το Σύνταγμα.
• Το Παγκράτι, ο Νέος Κόσμος και το Μετς.
• Περιοχές όπως το Γκάζι, τα Πετράλωνα, και ο Βοτανικός.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος δεν προλάβει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέχρι το τέλος του 2024, δεν θα μπορεί να διαθέσει το ακίνητό του για Airbnb το 2025 σε αυτές τις περιοχές. Αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει ένα διαμέρισμα στα Εξάρχεια και δεν προλάβει να πάρει τον ΑΜΑ, δεν θα μπορεί να το νοικιάσει βραχυχρόνια σε τουρίστες για όλο το 2025. Οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να παραταθούν μέχρι και το τέλος του 2026, ανάλογα με τις αποφάσεις των υπουργείων.

Όσοι παραβιάσουν αυτούς τους κανόνες θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα. Αν ένας ιδιοκτήτης επιχειρήσει να νοικιάσει το ακίνητό του μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης χωρίς να έχει τη σχετική άδεια (ΑΜΑ), θα του επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 50% του εισοδήματος που θα έχει αποκτήσει από αυτή τη δραστηριότητα, με ελάχιστο ποσό τα 20.000 ευρώ. Αν το παραβεί για δεύτερη φορά, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει μέχρι και το πλήρες ποσό των μισθωμάτων που θα έχει εισπράξει, με ελάχιστο ποσό τα 40.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν ένας ιδιοκτήτης νοικιάσει το διαμέρισμά του σε τουρίστες και κερδίσει 30.000 ευρώ μέσα στο 2025, το πρόστιμο μπορεί να είναι τουλάχιστον 15.000 ευρώ, και αν επαναλάβει την παράβαση, θα πληρώσει τουλάχιστον 40.000 ευρώ.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει επίσης αυξήσεις στο Τέλος Ανθεκτικότητας, που αφορά τη διαμονή σε ακίνητα που προσφέρονται μέσω Airbnb. Για παράδειγμα, αν κάποιος νοικιάζει ένα διαμέρισμα σε τουρίστες για μια εβδομάδα τον Αύγουστο, ο τουρίστας θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον 8 ευρώ την ημέρα ως τέλος, αντί για 1,50 ευρώ που ίσχυε μέχρι τώρα. Ανάλογα με την περίοδο και το είδος του ακινήτου, τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:

• Από Απρίλιο έως Οκτώβριο, το Τέλος Ανθεκτικότητας για διαμερίσματα Airbnb αυξάνεται από 1,50 σε 8 ευρώ την ημέρα.

• Από Νοέμβριο έως Μάρτιο, το τέλος αυξάνεται από 0,50 σε 2 ευρώ την ημέρα.

• Για μονοκατοικίες άνω των 80 τετραγωνικών μέτρων, το τέλος είναι 15 ευρώ την ημέρα για τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο και 4 ευρώ την ημέρα για τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο.

Αυτό το επιπλέον κόστος μπορεί να αυξήσει σημαντικά το συνολικό ποσό που θα πληρώσει ο επισκέπτης, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους ενοικιαστές, και ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

#AIRBNB #ΑΘΗΝΑ #ΚΕΝΤΡΟ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/fUuQoPA
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη