Βαλένθια: Τουλάχιστον 211 οι νεκροί - Συγκλονιστικές μαρτυρίες και video από επιχειρήσεις διάσωσης

Βαλένθια: Τουλάχιστον 211 οι νεκροί - Συγκλονιστικές μαρτυρίες και video από επιχειρήσεις διάσωσης

10.000 στρατιώτες τους δρόμους στη μάχη με τη λάσπη και τα μπάζα, οι συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων

Οι άνθρωποι στη Βαλένθια μετρούν τις πληγές τους, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε σε λίγες ώρες η φονική καταιγίδα της Τρίτης. Παράλληλα, στρατιώτες και διασώστες ψάχνουν ακόμη πόρτα πόρτα και σε κάθε αυτοκίνητο για να βρουν τυχόν σορούς ανθρώπων που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Χρησιμοποιούν drones, εκπαιδευμένους σκύλους και σαρώνουν από γη και αέρα τις περιοχές, με τον χρόνο να κυλάει εναντίον τους.

Οι φονικές πλημμύρες στην Ισπανία οδηγούν στην μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση εν καιρώ ειρήνης καθώς ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε το Σάββατο (2/11) ότι θα σταλούν 10.000 επιπλέον στρατιώτες και αστυνομικοί για να βοηθήσουν στην ανεύρεση των αγνοουμένων.

Ξεχειλίζει ο θυμός στη Βαλένθια: Δεκάδες αγνοούμενοι -10.000 στρατιώτες βγάζει στους δρόμους ο Σάντσεθ

«Μιλάμε για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη κρατικών δυνάμεων ασφαλείας και σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας σε καιρό ειρήνης», αναφέρει το ισπανικό ραδιόφωνο Cadena SER.

Τουλάχιστον 211 είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, ενώ οι αγνοούμενοι φτάνουν τους 250, αριθμοί που αναδεικνύουν τη φρίκη που βιώνει η περιοχή της Ανατολικής Ισπανίας. Είναι ο πλέον υψηλότερος απολογισμός για ευρωπαϊκή χώρα έπειτα από τις πλημμύρες με 209 θύματα στη Ρουμανία, το 1970.

Το δικαστικό μέγαρο της Βαλένθια λειτουργεί ως προσωρινό νεκροτομείο, καθώς έχει ξεκινήσει η ταυτοποίηση των νεκρών. Ο Μιγκέλ Αλεξάντερ από τον δήμο Ουτιέλ περιγράφει στην «Guardian» τη νύχτα τρόμου: «Ακούγαμε τα παράθυρα από τα γειτονικά σπίτια να σπάνε από την ορμή του νερού και το νερό να εισβάλλει παντού. Είδα ηλικιωμένους στα παράθυρα, κρατώντας κεριά για να τους δουν οι διασώστες».

{https://ift.tt/A6LPHaJ}

Σε απόγνωση είναι δεκάδες χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν ρεύμα και νερό, είναι άστεγοι ή δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Το στάδιο Μεστάγια της Βαλένθια έχει μετατραπεί σε κέντρο βοήθειας των πλημμυροπαθών.

Οι υποδομές -δρόμοι, γέφυρες, σιδηρόδρομοι, υπηρεσίες- έχουν καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή.

Εθελοντές αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ τους στους δρόμους για να βοηθήσουν στον καθαρισμό από τα συντρίμμια, την ώρα που γίνεται αγώνας δρόμου για τη συλλογή των νεκρών ζώων, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση ασθενειών.

Ο Χουάν Ραμόν Αντσουάρα, δήμαρχος της Αλφαφάρ, μιας από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο, δήλωσε ότι η βοήθεια δεν είναι αρκετή. «Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με πτώματα στα σπίτια τους. Είναι πολύ θλιβερό», δήλωσε.

«Έχασα τα πάντα - αλλά τουλάχιστον είμαι ζωντανή»

Για ορισμένους κατοίκους της περιοχής που εξακολουθούν να πλήττονται από το μέγεθος της καταστροφής, τα νέα για περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη φέρνουν μικρή ανακούφιση.

Στη Βαλένθια, μια ιδιοκτήτρια τοπικής επιχείρησης, λέει στο BBC ότι, κάποια στιγμή, τα νερά της πλημμύρας στο κτήριο της έφτασαν στο λαιμό της και νόμιζε ότι θα πέθαινε.

«Τουλάχιστον είμαι ζωντανή, αλλά τα έχω χάσει όλα. Την επιχείρησή μου, το σπίτι μου», καταθέτει η Amparo Andres, η οποία έχει το κατάστημά της στη Βαλένθια εδώ και 40 χρόνια.

«Και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Μόνο οι νέοι γύρω μας βοηθούν».

Ο Χουάν Πέρεθ, ένας άλλος κάτοικος της περιοχής, επέστρεψε στο σπίτι του μετά τις πλημμύρες και λέει: «Όλη μου η ζωή, οι αναμνήσεις μου...και τώρα μέσα σε μια νύχτα, όλα έχουν φύγει».

«Αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένοι»

Οι κάτοικοι της Βαλένθια λένε ότι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και απελπισμένοι μετά τις φονικές πλημμύρες που έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής περισσότερες από 200 ζωές.

«Αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένοι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια», λέει η Emilia, 74 ετών, ιδιοκτήτρια καταστήματος στην Picanya, ένα προάστιο της Βαλένθια, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι πετούν πολλά, αν όχι όλα, τα είδη του σπιτιού τους.

«Δεν μπορούμε καν να πλύνουμε τα ρούχα μας και δεν μπορούμε καν να κάνουμε ντους», λέει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ένας άλλος κάτοικος της Picanya, η νοσοκόμα Maria Jose Gilabert, 52 ετών, λέει ότι οι ντόπιοι αισθάνονται «συντετριμμένοι επειδή δεν φαίνεται πολύ φως στο τούνελ εδώ αυτή τη στιγμή».

«Θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να γίνει ξανά κατοικήσιμη περιοχή», λέει.

Βίντεο με τη συγκλονιστική στιγμή που διασώστες περνούν από τα υπόγεια πλημμυρισμένων κτηρίων

Ειδικές ομάδες για υποβρύχιες διασώσεις, επιφορτισμένες με την έρευνα στο εσωτερικό των πλημμυρισμένων κτιρίων και γκαράζ, συμμετέχουν στις προσπάθειες ανάκτησης στη Βαλένθια.

Η ισπανική πολιτική προστασία έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν τις ομάδες να εργάζονται στις πόλεις Paiporta και Sueca. Καταγράφεται, επίσης, το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε από τις πλημμύρες.

{https://ift.tt/koRp1DT}

#ΒΑΛΕΝΘΙΑ #ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ #ΝΕΚΡΟΙ #ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ #ΔΙΑΣΩΣΗ


from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/qGfv0FK
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη