Μαραθώνιος 2024: Έτρεξαν με στολές, σημαίες, παιδιά και καρότσια - Οι κορυφαίες στιγμές

Μαραθώνιος 2024: Έτρεξαν με στολές, σημαίες, παιδιά και καρότσια - Οι κορυφαίες στιγμές

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ιδιαίτερες εμφανίσεις. Όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Σήμερα είναι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας 2024 και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δεν θα μπορούσαν να λείψουν ιδιαίτερα στιγμιότυπα.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του πρακτορείου Eurokinissi, πολλοί έτρεξαν με αποκριάτικες στολές όπως κόκκορα και μπανάνας, με την πολεμική στολή του Σπαρτιάτη και με παιδιά στην αγκαλιά ή στα καρότσια. Επίσης, ξεχώρισαν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι συνοδοί τους για το σθένος και την πυγμή που έδειξαν και πήραν μέρος, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.

marathonios__1_7d454.jpg

marathonios__2_365ea.jpg

marathonios__3_eaf9e.jpg

marathonios__4_14908.jpg

marathonios__5_dd250.jpg

marathonios__6_6f566.jpg

marathonios__7_5ab22.jpg

marathonios__8_76bdb.jpg

marathonios__9_77f62.jpg

marathonios__10_f5374.jpg

marathonios__11_7fc30.jpg

marathonios__12_1b12e.jpg

marathonios__13_c3da0.jpg

marathonios__14_469d8.jpg

Σήμερα το πρωϊ (10/11, 09:00) δόθηκε η εκκίνηση του 41ού Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας (ΑΜΑ2024) με 21.000 δρομείς να συμμετέχουν για την ιστορική διαδρομή από τον Μαραθώνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Εφέτος συμπληρώνονται 128 χρόνια από την πρώτη διεξαγωγή μαραθωνίου δρόμου ως αγωνίσματος των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, 41 χρόνια από τον πρώτο αγώνα με την σημερινή του μορφή, 61 από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο αγώνας, ενώ συμπληρώνονται 78 χρόνια από τη νίκη του Στέλιου Κυριακίδη στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946, σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία του Μαραθωνίου δρόμου.

Ο 41ος «Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός» είναι ένα αγώνισμα εμπνευσμένο από την διαδρομή του οπλίτη ημεροδρόμου που μετέφερε το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα μετά τη Μάχη του Μαραθώνα. Την άνοιξη του 1896, στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα, αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στη γέφυρα του Μαραθώνα, στην αφετηρία, για να διανύσουν τη χωμάτινη διαδρομή ως το Παναθηναϊκό Στάδιο. Το νήμα έκοψε πρώτος ο Έλληνας αθλητής Σπύρος Λούης, σε μια νίκη που έμεινε στην Ιστορία συμβολίζοντας την προσπάθεια, την υπέρβαση των σωματικών και ψυχικών ορίων, καθώς και την αντοχή. Σημαντικότατη ήταν η παρουσία του έμπειρου, επίσης Έλληνα δρομέα, Χαρίλαου Βασιλάκου, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος και μαζί με τον Λούη έγιναν οι δύο πρώτοι Ολυμπιονίκες στην Ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου.

Αυτός ο αγώνας που θεσμοθετήθηκε στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα αγωνίσματα σε όλον τον κόσμο, με εκατομμύρια φίλους και συμμετέχοντες σε όλες τις διοργανώσεις του. Ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο μοναδικός αγώνας που έχει το προνόμιο να διεξάγεται επί της αυθεντικής διαδρομής, από τον Μαραθώνα ως την Αθήνα και το Παναθηναϊκό Στάδιο, παραμένει ένας αγώνας εμβληματικός για κάθε λάτρη των μεγάλων αποστάσεων. Με τη σημερινή του μορφή διεξάγεται από το 1983, αφιερωμένος στον μεγάλο Έλληνα γιατρό, βαλκανιονίκη του στίβου και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.

Εφέτος, επίσης, συμπληρώνονται 2.514 χρόνια από την κοσμοϊστορική μάχη στον Μαραθώνα το 490 π.Χ., που βάσιμα θεωρείται ότι έσωσε τον πολιτισμό της Ευρώπης και ότι τυχόν ήττα των Ελλήνων θα μπορούσε να είχε αλλάξει τη ροή της Ιστορίας. Η ανεπανάληπτη νίκη των Ελλήνων αναγγέλθηκε με ένα υπέροχο κατόρθωμα από έναν Αθηναίο οπλίτη - αγγελιαφόρο, ο οποίος έτρεξε από το πεδίο της μάχης ως την καρδιά της Αθήνας, και αφού μετέφερε το χαρμόσυνο νέο της νίκης, εξέπνευσε. Το όνομα του αγγελιαφόρου δεν διασώθηκε με βεβαιότητα από τους ιστορικούς της αρχαιότητας, αλλά ο θρύλος του έγινε Ολυμπιακό αγώνισμα το 1896 και δημιούργησε τον Μαραθώνιο Δρόμο κατά τη διάρκεια των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Στη συνέχεια το αγώνισμα γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη παγκοσμίως με κοινωνικές προεκτάσεις και ιδίως στην Ελλάδα με την ιστορική πορεία ειρήνης του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, το 1963.

#ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ #ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ_ΑΘΗΝΑ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/cnH4JGr
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη