«Είμαι πολύ χαρούμενη που βρισκόμαστε σήμερα εδώ και δεν είμαστε με τους άλλους».
Αυτή η φράση μοιάζει να αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα στο 1 ο Συνέδριο της Νέας Αριστεράς που ολοκλήρωσε χτες το βράδυ τις εργασίες του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Παρά την αποτυχία της Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές, οι 1.250 σύνεδροι που πήραν τις κάρτες του συνεδρίου (1.400 είχαν εκλεγεί συνολικά) δεν έδειξαν μόνο τη βούλησή τους να συνεχίσουν το εγχείρημά τους. Έκαναν κάτι παραπάνω.
Εξέφρασαν τη χαρά τους για τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς και την ανακούφισή τους που δεν συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ -ανακούφιση την οποία ενίσχυαν τα νέα για όσα συνέβαιναν ταυτόχρονα στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο Gazi live.
Χωρίς εντάσεις
Το δεύτερο χαρακτηριστικό του 1 ου Συνεδρίου της Νέας ήταν η έλλειψη εντάσεων. Προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει καμία σύγκριση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ακόμα και για τα δεδομένα των παραδόσεων της Αριστεράς, οι τόνοι ήταν πολύ χαμηλοί:
Δεν σημειώθηκαν σκληρές συγκρούσεις για την πολιτική γραμμή και δεν ακούστηκαν οι καθιερωμένες διαμαρτυρίες για τη διαχείριση του προεδρείου.
Οι 210 τοποθετήσεις των συνέδρων κινήθηκαν εντός του πλαισίου της πολιτικής ευπρέπειας, ενώ οι συμμετέχοντες ήταν σταθερά μέσα στην αίθουσα και όχι στους διαδρόμους. Ωστόσο, τελικά η Νέα Αριστερά δεν απέφυγε τα «χαρτάκια» της οργανωμένης σταυροδοσίας, τα οποία πλέον έχουν ψηφιοποιηθεί.
Τα «χαρτάκια» έτσι κι αλλιώς αποτελούν αντιδημοκρατική πρακτική, αλλά ειδικά για ένα μικρό κόμμα δημιουργούν την κακή αίσθηση ενός φραξιονισμού χωρίς αντικείμενο.
Επιπλέον, η σύνθεση των συνέδρων αλλά και όσων πέρασαν για να ακούσουν τις τοποθετήσεις, κατέδειξε την επείγουσα ανάγκη ανοίγματος της Νέας Αριστεράς. Ένα κόμμα δεν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά μόνο με το δυναμικό που έχει χαράξει μια μακρά πορεία στην «ανανεωτική» Αριστερά.
Το μήνυμα
Στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης, ο Αλέξης Χαρίτσης είχε πει ότι στόχος του συνεδρίου ήταν «να πάψει η Νέα Αριστερά να είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ» και να αποκτήσει ολοκληρωτικά την υπόσταση ενός νέου πολιτικού εγχειρήματος. Αυτός ο στόχος επιχειρήθηκε να επιτευχθεί μέσω της αποστασιοποίησης τόσο από τον υφιστάμενο ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την παράδοσή του.
Στο κλείσιμό του ο Αλέξης Χαρίτσης έκοψε με κατηγορηματικό τρόπο οποιοδήποτε σενάριο επιστροφής ή συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση Κασσελάκη: «Τα όσα παρακολουθήσαμε εμβρόντητοι όμως τις τελευταίες μέρες στο Γκάζι, ξεπερνούν κάθε όριο νοσηρότητας. Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν αυτή την πολιτική και ηθική κατάπτωση. Η σύγκρουση μιας αντιδημοκρατικής γραφειοκρατίας με τον τοξικό τραμπισμό δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στην υπόθεση της Αριστεράς.
Προσφέρουν μόνο στο σχέδιο της Δεξιάς για να μη σηκώσουν ποτέ ξανά κεφάλι οι εργαζόμενες τάξεις της χώρας. Το σχέδιο της Δεξιάς να τελειώσει -μια και καλή- με την απειλή της Αριστεράς».
Και προσέθεσε: «Απευθύνουμε σήμερα κάλεσμα συστράτευσης και αγώνα. Σε κάθε αριστερό και δημοκρατικό πολίτη. Στους ανθρώπους που απογοητεύτηκαν, αλλά δεν τα παρατάνε. Στους ανθρώπους που αντιστέκονται, που δημιουργούν, που αγωνίζονται. Στους ανθρώπους που δεν βολεύονται και διεκδικούν μια καλύτερη ζωή. Να φτιάξουμε μαζί τη Νέα Αριστερά. Το σύγχρονο, ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς».
Ο Χαρίτσης πρόεδρος
Η πολιτική απόφαση του συνεδρίου εγκρίθηκε ομόφωνα. Στην ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου του κόμματος ο Αλέξης Χαρίτσης (που ήταν ο μόνος υποψήφιος) πήρε 1.200 ψήφους επί συνόλου 1.258 ψηφισάντων. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Χαρίτσης μέχρι τώρα ήταν μόνο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και όχι του κόμματος. Γενικά, ο Χαρίτσης φαίνεται να έχει την καθολική υποστήριξη των μελών της ΝΕΑΡ.
Μια από τις σημαντικές ψηφοφορίες του συνεδρίου ήταν αυτή για τον τρόπο της εκλογής του προέδρου του κόμματος. Η πρόταση για εκλογή από το συνέδριο για την οποία επιχειρηματολόγησε η Έφη Αχτσιόγλου αναμετρήθηκε με αυτήν για εκλογή από την Κεντρική Επιτροπή για την οποία επιχειρηματολόγησε ο Ευκλείδης Τσαλαλώτος, Επειδή το αποτέλεσμα ήταν οριακό έγινε καταμέτρηση και πέρασε η εκλογή από το συνέδριο με διαφορά 16 ψήφων.
Η πρόταση για τη συμπροεδρία (ένας άντρας, μία γυναίκα) απορρίφθηκε με ευρεία πλειοψηφία και δεν χρειάστηκε καταμέτρηση.
Νίκη ή ήττα;
Η πιο σημαντική πολιτικά ψηφοφορία του συνεδρίου ήταν αυτή για τα γεγονότα του 2015. Στο κείμενο της Επιτροπής Θέσεων (την οποία συντόνισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης) υπήρξε η εξής διατύπωση: «Η κρίση όμως της Αριστεράς (και φυσικά και του ΣΥΡΙΖΑ) δεν ξεκινάει στην περίοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά στην περίοδο της κυβέρνησης 2015-2019. Δεν είναι σκόπιμο να αξιολογηθεί σε αυτό το σημείο το σύνολο του κυβερνητικού έργου. Η συνθήκη της ήττας του 2015 και η εκβιαστική εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής από την τότε κυβέρνηση αναγκαστικά δημιουργούν διαφορετικές αναγνώσεις και αποτιμήσεις εντός της Αριστεράς, που μέχρι και σήμερα διχάζουν και συντηρούν μία ανοιχτή πληγή». Στη συνέχεια βέβαια το κείμενο αναφέρει ότι είναι συνολικά θετική η αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και απορρίπτει την έξοδο από το ευρώ ως επιζήμια για τα λαϊκά στρώματα. Ο Νίκος Μπίστης πρότεινε η να απαλειφθεί η λέξη «ήττα», αλλά η πρόταση του απορρίφθηκε από το συνέδριο. Το ζήτημα εδώ δεν είναι οι λέξεις, αλλά σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένη η Νέα Αριστερά να πάρει πάνω την υπεράσπιση του έργου της κυβέρνησης Τσίπρα. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι θέλει να κρατήσει απόσταση για να διαμορφώσει μια καινούργια πολιτική ταυτότητα.
from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/U495muW
via IFTTT