Βουλή: H προσπάθεια απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ, το «κακομαθημένο παιδί» με το «καλάμι» και το «δηλητήριο» στον Σαμαρά

Βουλή: H προσπάθεια απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ, το «κακομαθημένο παιδί» με το «καλάμι» και το «δηλητήριο» στον Σαμαρά

Η προσπάθεια υποβάθμισης του ΣΥΡΙΖΑ και απαξίωσης του Νίκου Παππά από τον πρωθυπουργό και η μέσω αυτού ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στο ρόλο της άτυπης αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυριάρχησε στη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχώρησε από την Ολομέλεια και τις δύο φορές που τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επανήλθε στη δευτερολογία του με διευκρινίσεις, λέγοντας πως «εγώ δεν συνομιλώ με καταδικασμένους με 13-0 από το ειδικό δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος».

Το «δηλητήριο» για Σαμαρά

Στο στόχαστρο του πρωθυπουγού μπήκε και ο Αντώνης Σαμαράς για το φωτογραφικό ενσταντανέ με το Νίκο Παππα σε πρόσφατη κοινωνική εκδήλωση. «Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του», είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει διερωτώμενος πως «κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποίου ομιλεί, του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Φαραντούρη, του κ. Γκλέτσου;».

«Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει βηματισμό και αρχηγό, προφανώς θα είμαι πάλι εδώ για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστή, κοινοβουλευτικά πολιτική αντιπαράθεση και μην απορήσετε, γιατί αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μόνιμο αρχηγό, της ΚΟ και του κόμματος, με την προϋπόθεση ότι τα δύο πρόσωπα αυτά θα συμπίπτουν στην ιδιότητά τους», πρόσθεσε.

«Είσαι δειλός»

Έντονη όπως αναμενόταν, ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ασεβή, δειλό και κακομαθημένο, λέγοντάς του ότι το ποιος θα εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι δική του δουλειά.

«Είναι ασεβής προς τον κανονισμό της Βουλής, δειλός διότι δεν είναι στην αίθουσα να μας αντιμετωπίσει και βεβαίως ενοχικός κύριοι της κυβέρνησης. Όχι γιατί μετάνιωσε για τα όσα ενορχήστρωσε εναντίον μας και εναντίον εμού προσωπικά αλλά και γιατί εφαρμόζει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες ανελλιπώς από το 2019» , είπε ο Νίκος παππάς.

«Περιμέναμε και ξέραμε ότι ο κ. Μητσοτάκης την υπόθεση του Ειδικού Δικαστηρίου θα την αξιοποιήσει και εργαλειοποιήσει, αλλά δεν περιμέναμε τέτοιο θεσμικό ατόπημα», συμπλήρωσε ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως έχει «ιστορικό παρεμβάσεων στα εσωτερικά άλλων κομμάτων και τώρα θέλει να επιλέγει ποιος θα ασκεί τον ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Το καλάμι και οι Σπαρτιάτες

Η προσπάθεια ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ ως άτυπη αξιωματική αντιπολίτευση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έφερε τα δύο κόμματα πιο κοντά στην συζήτηση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης παίρνοντας το λόγο στην πρωτολογία του ανέβασε τους τόνους, εγκαλώντας την κυβέρνηση για τη διαχείρισή της στις πυρκαγιές, λέγοντας πως έχει αφήσει τη «χώρα ανοχύρωτη», ενώ οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επιδόθηκαν σε σκληρό μπρα ντε φερ κατά τις καταληκτικές τοποθετήσεις τους στην Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγότησε τον πρωθυπουργό «παρέλαση αλαζονείας σε όλα τα πεδία διακυβέρνησης», εκτιμώντας πως «οι μέρες παντοδυναμίας της κυβέρνησης ανήκουν στο παρελθόν» και καλώντας τα κυβερνητικά στελέχη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «ξεκαβαλίσουν το καλάμι». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όσο αυτό, συνεχίζετε έτσι τόσο επιταχύνετε την έξοδο σας από το Μέγαρο Μαξίμου», προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ως αξιόπιστη δύναμη θα δείξει στην κυβέρνηση την πόρτα της εξόδου.
«Θέλετε να μας διευκολύνετε ανοίγοντας την πόρτα της εξόδου, έρχεστε με φόρα που έλεγε η Πόπη Τσαπανίδου στον Αλέξη Τσίπρα. Το αν θα έρθετε με φόρα και αν θα βγούμε εμείς για να μπείτε εσείς θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντιπαράθεση μεταξύ των δύο είχαμε και για την απόρριψη της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για την αναστολή της χρηματοδότησης των Σπαρτιατών, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κάνει λόγο για «απαραδεκτη στάση» από πλευράς κυβέρνησης και να τονίζει πως «δεν ακούσαμε μια συγγνώμη από τον Μητσοτάκη που χρηματοδοτήσατε ένα κόμμα που είναι κέλυφος εγκληματικής οργάνωσης 4 φορές».

«Τίποτα δεν άλλαξε στη στάση του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή σας. Το ίδιο πρόσωπο είσαστε. Στροφή 360 μοίρες κάνατε και καταλήξατε στο ίδιο σημείο. Σε μια συζήτηση η οποία είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο πυρκαγιές, επιχειρήσατε να ταυτίσετε την ΝΔ με την ακροδεξιά», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούω αυτό το επιχείρημα από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αυτή η προσπάθεια αποδοκιμάστηκε από τον λαό το 2023 . Η ΝΔ έχει ξεκάθαρη ιδεολογική τοποθέτηση. Είμαστε μια κεντροδεξιά δύναμη και θα υπερασπιζόμαστε πάντα τις ανάγκες που έχει ο τόπος», πρόσθεσε.

4426689 dae7e

Η μετωπική για το μεταναστευτικό

Η αντιπαράθεση επεκτάθηκε και σε άλλα ζητήματα με τον Αλέξη Χαρίτση να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό. «Έχετε βρει το μεγάλο σχέδιο για την αύξηση του ποσοστού σας, τη στροφή προς την άκρα δεξιά. Αυτό είναι πλέον το πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, σε βάρος της χώρας, σε βάρος της δημοκρατίας, σε βάρος του κράτους δικαίου», είπε αρχικά ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς.

«Είδαμε, κύριε Μητσοτάκη, να κάθεστε δίπλα-δίπλα στην μεταφασίστρια κυρία Μελόνι, στην επίγονο του Μουσολίνι, να χαμογελάτε και κυρίως να μιλάτε την ίδια γλώσσα μαζί της. Αναφέρομαι στο μεταναστευτικό και στην υποκρισία μιας κυβέρνησης η οποία από τη μία λέει ότι αναγνωρίζει το υπαρκτό, τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και ότι ολόκληροι τομείς, ολόκληρες περιοχές της χώρας μαραζώνουν», πρόσθεσε κατηγορώντας την κυβέρνηση πως επικροετεί το ακροδεξιό μοντέλο Μελόνι γιατί δεν έχει «στρατηγική για τη δημογραφική και κοινωνική ανανέωση της χώρας».

«Η άλλη πολιτική την οποία εισηγείστε, είναι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2015;», ρώτησε τον Αλέξη Χαρίτση απαντώντας ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας πως «σε αυτή την πολιτική η χώρα, με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία και με πρωθυπουργό εμένα, δεν πρόκειται να γυρίσει ποτέ. Ούτε πολιτική ανοιχτών θυρών, ούτε Μόριες, ούτε ασυνόδευτα παιδιά τα οποία κακοποιούνται σεξουαλικά, ούτε εικόνες εξευτελισμού που ντροπιάζουν τη χώρα. Όχι, αυτή δεν είναι η πολιτική μας και σε αυτή την πολιτική δεν θα γυρίσουμε».

4426686 837f8

Οι «πατριώτες της φάκης»

Συζήτηση έγινε και για την αποστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες περί «πατριωτών της φακής», για όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για υποχωρητικότητα στον ελληνοτουρκικό διάλογο, με τον Κυριάκο Βελόπουλου να λέει, «εμείς προτιμάμε τη φακή και την ελληνική φασολάδα αντί για σούσι και τον γνήσιο πατριωτισμό», ενώ αναφορές έκαναν και οι πολιτικοί αρχηγοί δεξιά της ΝΔ με τον Δημήτρη Νατσιό να χαρακτηρίζει τον Κυριάκος Μητσοτάκη «διαπραγματευτή της πατάτας»

«Ο πατριωτισμός δεν είναι μία έννοια την οποία χρειάζεται να τη διαφημίσουμε. Εγώ δεν αυτοδιαφημίζομαι ως πατριώτης. Δεν ξέρω γιατί "αρπαχτήκατε" ή γιατί είδατε στο πρόσωπό σας να φωτογραφίζω τους "πατριώτες της φακής", γιατί εγώ δεν μίλησα για κανέναν συγκεκριμένα» απάντησε αρχικά ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει «ενδεχομένως να βγάλατε εσείς τα δικά σας συμπεράσματα σε ποιον αναφερόμουν».

«Θα πω μια άλλη φράση εδώ, γιατί τα ζητήματα αυτά, ξέρετε, έχουν απασχολήσει το δημόσιο διάλογο αιώνες τώρα: "πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων", Σάμιουελ Τζόνσον, 18ος αιώνας. Είναι γεμάτη η ιστορία του κόσμου απ' αυτούς οι οποίοι πρώτοι και πάνω απ' όλα αγωνίζονται να πείσουν ότι είναι περισσότερο πατριώτες από άλλους -σε αυτό θα επιμείνω, το είπα στη δήλωσή μου και το ξαναλέω- και στην πρώτη κρίση θα βάλουν την ουρά στα σκέλια», συμπλήρωσε.

#ΒΟΥΛΗ #ΣΥΡΙΖΑ #ΑΝΤΩΝΗΣ_ΣΑΜΑΡΑΣ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ #ΝΙΚΟΣ_ΠΑΠΠΑΣ


from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/5JC1gjG
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη