Η Fiera Capital (UK) Limited
Η Attica Bank ανακοίνωσε χθες πως στην τρέχουσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ύψους 735,1 εκατ. ευρώ θα «μπει» με 12 εκατ. ευρώ και η Fiera Capital (UK) Limited, θυγατρική του καναδικού fund Fiera Capital που ίδρυσε και διοικεί ο Καναδός επιχειρηματίας Jean-Guy Desjardins. Η Fiera Capital (UK) Limited είχε το 2023 assets under management ύψους 4,1 δισ. δολαρίων, κύκλο εργασιών 46,4 εκατ. δολάρια και κέρδη προ φόρων (pre-tax profit) μόλις 181.752 δολαρίων. Το ενεργητικό της Fiera Capital (UK) Limited ανέρχεται σήμερα σε 24,1 εκατ. δολάρια. Το ενδιαφέρον είναι πως η Fiera Capital (UK) Limited έχει αυξημένη έκθεση στη Μέση Ανατολή, μέσω επενδύσεων σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και το Μπαχρέιν. Πλέον αποκτά μια μικρή έκθεση και στην Ελλάδα, μέσω της Attica Bank.
H EET και το Κτηματολόγιο
Κυριολεκτικά τον μπελά της βρήκε η «acting» Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (EET) Χαρούλα Απαλαγάκη, με το αίτημα που απηύθυνε προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την online σύνδεση των τραπεζών και των servicers με το Εθνικό Κτηματολόγιο. Η κ. Απαλαγάκη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς η κίνησή της ερμηνεύθηκε ως μεθόδευση προκειμένου τράπεζες και servicers να αποσπάσουν από τη «πίσω πόρτα» πολύτιμη δικηγορική ύλη από τους δικηγόρους. Βλέπετε ο νομικός έλεγχος τίτλων είναι μια από τις βασικές καθημερινές δραστηριότητες των δικηγόρων και μια λειτουργία από την οποία συντηρούνται πολλά δικηγορικά γραφεία. Η δε διασύνδεση των δικηγόρων με το Εθνικό Κτηματολόγιο θεωρείται συντεχνιακό κεκτημένο. Μάταια η κ. Απαλαγάκη προσπάθησε να πείσει πως η ηλεκτρονική διασύνδεση τραπεζών και servicers με το Κτηματολόγιο δεν θα επηρεάσει επαγγελματικούς κλάδους όπως δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές, ή συμβολαιογράφους και πως θα αφορά απλώς στη λήψη πληροφόρησης, εγγράφων και δεδομένων, ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία χορήγησης δανείων και η διαδικασία των ρυθμίσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να εισπράξει ένα ηχηρό «όχι» από την κυβέρνηση και ένα πειθαρχικό έλεγχο από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Τη σφοδρότητα των αντιδράσεων θα έπρεπε να την υποψιαστεί η κ. Απαλαγάκη, η οποία είναι δικηγόρος με 40ετή προϋπηρεσία, αλλά και Καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η απροετοίμαστη Χαρούλα
Πάντως το αίτημα που υπέβαλε η Χαρούλα Απαλαγάκη ήταν ομολογουμένως κακογραμμένο. Δεν τεκμηρίωνε το γιατί τράπεζες και servicers πρέπει να έχουν απευθείας πρόσβαση στις κτηματολογικές εγγραφές - κάτι που σήμερα τους παρέχεται μέσω δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών - και είχε λάθη μέχρι και στη νομοθεσία που επικαλείτο για το Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ενεχύρων. Ωστόσο, ο Νόμος 5123/2024 – και όχι 5124/2023 που λανθασμένα ανέφερε η κ. Απαλαγάκη στο αίτημά της- προβλέπει για την επεξεργασία των δεδομένων του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων πως δικαίωμα έρευνας στα καταχωρισθέντα στοιχεία της βάσης δεδομένων του μητρώου έχουν εκτός από τους δικηγόρους , τους συμβολαιογράφους και τους δικαστικούς επιμελητές, αλλά και τους προϊσταμένους φορέων τους Δημοσίου, «κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για καταχωρισθείσες στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ενέχυρων πράξεις στις οποίες τυγχάνει ενεχυρούχος δανειστής, ενεχυραστής ή οφειλέτης της ενεχυραζόμενης απαίτησης». Αυτή η πρόβλεψη του νόμου δεν εξηγήθηκε επαρκώς από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προκειμένου τράπεζες και servicers να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση στο Κτηματολόγιο για τις πράξεις που νομιμοποιούνται.
ΤΙΤΑΝ - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Η ανάδειξη της κοινοπραξίας ΤΙΤΑΝ - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ως προτιμητέου αναδόχου για τη νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη αποτελεί μια κίνηση με βαθιά στρατηγική σημασία, όχι μόνο για τις ίδιες τις εταιρείες αλλά και για το ευρύτερο πλαίσιο της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στην Ελλάδα. Η σύμπραξη αυτή, μέσω της οποίας η ΤΙΤΑΝ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αναλάβουν την ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση της μονάδας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της τάσης που επικρατεί παγκοσμίως: οι μεγάλες βιομηχανίες στρέφονται όλο και περισσότερο σε πράσινες λύσεις και ενσωματώνουν την κυκλική οικονομία στη λειτουργία τους. Η νέα μονάδα θα εξυπηρετεί ευρύ φάσμα περιοχών, συμπεριλαμβανομένων εννέα δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης, μέρος του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και δήμων στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και Κιλκίς. Πρόκειται για ένα έργο με σημαντική γεωγραφική κάλυψη, που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη διαχείριση απορριμμάτων για μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας, προσφέροντας σημαντικές περιβαλλοντικές και οικονομικές ωφέλειες. Το γεγονός ότι η κοινοπραξία ΤΙΤΑΝ - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπέβαλε τη μοναδική προσφορά στον διαγωνισμό ύψους 202 εκατ. ευρώ αναδεικνύει τις προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τέτοια έργα. Παρότι εταιρείες όπως η Metlen, η Αβαξthalis, η Ηλέκτωρ - Άκτωρ Παραχωρήσεις και η Intrakat-Wattgeocycle Ελλάς συμμετείχαν στον διαγωνισμό, τελικά δεν υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Η ετήσια έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2023 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή αποκαλύπτει σοβαρές ανεπάρκειες στον τομέα της εποπτείας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Παρά τη φαινομενική αύξηση των επιτόπιων ελέγχων από 8 το 2022 σε 25 το 2023, ο αριθμός αυτός παραμένει απογοητευτικά χαμηλός για μια εποπτική Αρχή που έχει επιφορτιστεί με την εξαιρετικά κρίσιμη αποστολή του ελέγχου της συμμόρφωσης των υπόχρεων φορέων σε ένα τόσο νευραλγικό πεδίο. Η επιβολή ενός μόνο προστίμου ύψους 10.000 ευρώ σε μία Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ) και η απλή έκδοση συστάσεων για δύο Ανώνυμες Εταιρείες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης (ΑΕΕΔ) προκαλεί έντονα ερωτήματα σχετικά με τη βαρύτητα και την αποτελεσματικότητα της εποπτείας. Η απουσία ουσιαστικών κυρώσεων ή διορθωτικών μέτρων για μεγαλύτερο αριθμό παραβάσεων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα των σύγχρονων οικονομικών εγκλημάτων και τη διευρυνόμενη χρήση εικονικών νομισμάτων για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών. Αναμφίβολα, το πρόβλημα της νομιμοποίησης εσόδων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας απαιτεί πολύ πιο επιθετική στρατηγική από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
«Ευρωπαϊκό Διαβατήριο»
Από την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2023 προκύπτει ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Η εκτόξευση της δραστηριοποίησης στην ελληνική κεφαλαιαγορά επιχειρήσεων επενδύσεων και πιστωτικών ιδρυμάτων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου μέσω του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Διαβατηρίου». Ο αριθμός των εν λόγω εταιρειών αυξήθηκε κατά 45% μέσα σε ένα έτος, με τις 750 επιχειρήσεις του 2022 να ανέρχονται σε 1.090 το 2023. Η έκθεση δείχνει επίσης τις γεωγραφικές κατανομές, με την Κύπρο να παραμένει κυρίαρχος παίκτης στην αγορά, με 293 κυπριακές εταιρείες να δραστηριοποιούνται με «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο» στη χώρα μας. Οι άλλες σημαντικές χώρες είναι η Γερμανία (126 εταιρείες), η Φινλανδία (110), η Γαλλία (96), η Ολλανδία (86), η Ιρλανδία (81) και το Λουξεμβούργο (68 εταιρείες).
from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/mAZc4GH
via IFTTT