Διαγραφή φοιτητών: «Αιώνιοι» τέλος, το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, τι ορίζει ο νόμος

Διαγραφή φοιτητών: «Αιώνιοι» τέλος, το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, τι ορίζει ο νόμος

Τι θα ισχύσει από το 2025 για τη διαγραφή «αιώνιων» φοιτητών, το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Μια σημαντική αλλαγή δρομολογείται στα πανεπιστήμια καθώς από το 2025 το Υπουργείο Παιδείας θα υλοποιήσει τις πρώτες διαγραφές «αιώνιων» φοιτητών, αποσυμφορίζοντας τις λίστες εγγεγγραμμένων σπουδαστών, εφαρμόζοντας όλα όσα ορίζει ο νόμος της Κεραμέως.

Πρόθεση του Υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων είναι η οριστική απαλλαγή των πανεπιστημίων από τους λιμνάζοντες φοιτητές που υπολογίζονται περί τις 334.000 και διατηρούν αμετάβλητη τη φοιτητική ιδιότητα ακόμα και έπειτα από 15-20 χρόνια από την εισαγωγή τους στα τμήματα.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και απαρέγκλιτα. Τον έχουμε ψηφίσει και θα εφαρμοστεί… Δεν μπορεί να έχουμε ένα γιοφύρι της Αρτας. Να πάψουμε να το συζητάμε. Θα τηρήσουμε τον νόμο. Μιλάμε για το καλοκαίρι του 2025 και μετά, στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους θα υπάρξει ενεργοποίηση των συγκεκριμένων διατάξεων. Είμαι σαφής… Μιλάμε για αιώνιους φοιτητές, ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για "αιώνιους μαθητές", δηλαδή για διαρκή επιμόρφωση» απάντησε χαρακτηριστικά σε χθεσινές ραδιοφωνικές του δηλώσεις στον ΣΚΑΙ ξεδιπλώνοντας το πλαίσιο αλλά και το χρονοδιάγραμμα αυτής της απόφασης που φέρνει τα πάνω κάτω στα πανεπιστήμια.

Διαγραφή 334.000 «αιώνιων» φοιτητών – Τι λέει ο νόμος Κεραμέως

Σύμφωνα με στοιχεία του ρεπορτάζ, οι περισσότεροι λιμνάζοντες φοιτητές εντοπίζονται στο ΕΚΠΑ όπου στους 100.963 εγγεγραμμένους φοιτητές οι ενεργοί είναι 42.192, ενώ «αιώνιοι» 58.771, δηλαδή ποσοστό 58,21%. Ακολουθούν το ΟΠΑ με ποσοστό «αιωνίων» 57,60% και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με ποσοστό ανενεργών φοιτητών 57,41%.

Με αφετηρία λοιπόν το 2025, το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να υλοποιήσει το νόμο 4957/2022, η αλλιώς νόμο Κεραμέως, για την ανώτατη διάρκεια φοίτησης στα ΑΕΙ και την αναπόφευκτη διαγραφή των αιωνίων φοιτητών.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το νόμο αυτόν, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Μετά τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής. Με τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) καθορίζονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ' εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Όπως έχει τονίσει και κατά το παρελθόν η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή «Οι αιώνιοι φοιτητές οι οποίοι φοιτούσαν πριν από την εφαρμογή του νόμου, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021, εκείνοι οι οποίοι δεν είχαν συμπληρώσει το εξάμηνο των σπουδών τους έχουν διαγραφεί. Από το έτος 2021 -2022 προσμετρώνται τα εξάμηνα της σχολής + 2 ή +3 ανάλογα με τη σχολή».

Πηγές του Υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στο Dnews ότι το σχέδιο που επεργάζονται και θα ανακοινωθεί προσεχώς αφορά την τελεσίδικη διαγραφή φοιτητών που συμπληρώνουν το όριο σπουδών τον επόμενο Σεπτέμβριο (2025) για τα 4ετή Τμήματα και τον Σεπτέμβρη του 2026 για τα 5ετή τμήματα.

Σφοδρές αντιδράσεις από τους φοιτητές για την απειλή διαγραφής

Καμία διαγραφή φοιτητών και άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ζητά με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Στην ανακοίνωσή της, η ΕΓ του ΜΑΣ επισημαίνει:

«Είναι προκλητικό τη στιγμή που γιγαντώνεται η έλλειψη κρατικής στήριξης για όσους σπουδάζουν, η κυβέρνηση να προσπαθεί να διαγράψει φοιτητές που παλεύουν για τις σπουδές τους. Τη στιγμή που η επιχειρηματική δράση των Πανεπιστημίων απορροφά τα κονδύλια σε βάρος των αναγκών των ιδρυμάτων, που η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 15 χρόνια, που προχωρά η εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, που η τραγική έλλειψη φοιτητικών εστιών και η αύξηση των τιμών της αγοράς ακινήτων έχει εκτοξεύσει το κόστος σπουδών, διαμορφώνεται για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους ένα δεδομένο… για να σπουδάσεις πρέπει να χρεωθείς και να βάλεις πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτό έχει οδηγήσει χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα (έρευνες μιλούν ακόμα και για 47%!) να αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, πολλές φορές και πάνω από μία δουλειά.

Αυτή είναι η πολιτική τους! Πρώτα βάζει εμπόδια στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των σπουδών και μετά θέλει να διαγράφει από τις σχολές όποιον "σκόνταψε" στα εμπόδια που οι ίδιοι έβαλαν. Οι συνάδελφοι αυτοί δεν είναι "λιμνάζοντες" ή "αιώνιοι" όπως προσβλητικά χαρακτηρίζονται. Είναι υποκριτικό να αντιμετωπίζονται ως "βάρος" από την κυβέρνηση και το υπουργείο τη στιγμή που δεν στηρίζονται καθόλου, με ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Πρόκειται για φοιτητές σαν όλους μας που βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση υπό το βάρος των δυσκολιών στις σπουδές και τη ζωή.

Ο καθορισμός ανώτατης διάρκειας φοίτησης δεν έχει καμιά σχέση µε την ουσιαστική αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν σε καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών. Αν αυτή ήταν η έγνοια τους, τότε θα υλοποιούσαν όσα διεκδικούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, ώστε οι σπουδές να µη γίνονταν ασήκωτο βάρος. Η εφαρμογή του μέτρου αποσκοπεί στο να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η δεξαμενή νέων που θα στραφούν στην επανακατάρτιση και θα αποτελέσουν φθηνό και ευέλικτο δυναμικό για τις επιχειρήσεις. Σε αυτά θέλουν να πάρουν άριστα στις αξιολογήσεις τους.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και τώρα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι με την οργανωμένη πάλη μας θα βάλουμε εμπόδια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Απαιτούμε:

Καμία διαγραφή φοιτητών!

Οι διοικήσεις να μην εφαρμόσουν τον κατάπτυστο νόμο!

Άμεσα μέτρα στήριξης από την ακρίβεια και το κόστος σπουδών και ζωής.

Να καταργηθεί ο κατάπτυστος νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη».

#ΔΙΑΓΡΑΦΗ #ΦΟΙΤΗΤΕΣ #ΑΙΩΝΙΟΙ_ΦΟΙΤΗΤΕΣ #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΠΑΙΔΕΙΑΣ #ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ


from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/W4GZein
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη