Η γαλλική κυβέρνηση υπόσχεται νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, σε ένα νεύμα προς την ακροδεξιά.
Στη λίστα των χωρών της ΕΕ που ενδίδουν στις πιέσεις τής (ενισχυμένης μετά τις ευρωεκλογές) ακροδεξιάς μπαίνει και η Γαλλία που ετοιμάζεται να αυστηροποιήσει τους κανόνες της για το μεταναστευτικό.
Οι ανακοινώσεις της γαλλικής κυβέρνησης έρχονται παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17 Οκτωβρίου) στις Βρυξέλλες, όπου το μεταναστευτικό αναμένεται να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.
Σύμφωνα με το Politico, η γαλλική κυβέρνηση θέλει να αλλάξει... πάλι τη νομοθεσία της για το μεταναστευτικό.
«Θα χρειαστεί να υπάρξει ένας νέος μεταναστευτικός νόμος», δήλωσε την Κυριακή η κυβερνητική εκπρόσωπος, Μοντ Μπρεζεόν.
Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου έρχεται λιγότερο από έναν χρόνο από το... νέο νομοσχέδιο της Γαλλίας για τη μετανάστευση, που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, διέσπασε την ενότητα της προηγούμενης κυβέρνησης και χαρακτηρίστηκε «ιδεολογική νίκη» από την ακροδεξιά υποψήφια πρόεδρο, Μαρίν Λεπέν.
Η Μπρεζεόν δήλωσε ότι το νέο νομοσχέδιο πρέπει να εισαχθεί στις αρχές του επόμενου έτους και θα περιλαμβάνει διατάξεις που θα αυστηροποιούν τους ελέγχους σε όσους ζουν στη Γαλλία χωρίς νόμιμη άδεια, ενώ οι μετανάστες θα παραμένουν μεγαλύτερο διάστημα στα κέντρα κράτησης εν αναμονή της απέλασής τους.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ και ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Ρετεγιό έχουν δεσμευτεί να πατάξουν τη μετανάστευση, νόμιμη και παράνομη, πιέζοντας για μεταρρυθμίσεις τόσο στο εσωτερικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι σκληρές θέσεις του νέου υπουργού Εσωτερικών έχουν προκαλέσει δυσφορία και οργή στους κεντρώους βουλευτές που ήταν υποστηρικτές του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.
Η Γαλλία εντάσσεται στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που πιέζουν για την επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση, καθώς λαϊκιστικά κόμματα σημειώνουν εκλογικές νίκες, όπως FPO στην Αυστρία τον περασμένο μήνα.
Η πίεση προέρχεται από ακροδεξιές δυνάμεις, αλλά και από πιο φιλελεύθερα κόμματα, όπως οι σοσιαλδημοκράτες στη Δανία και τη Γερμανία.
Εκαναν 10 χρόνια να καταλήξουν σε ένα Σύμφωνο και τώρα θέλουν... αυστηροποίηση
Ο Ρετεγιό πιέζει για την επιτάχυνση της εφαρμογής του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, που ψηφίστηκε μόλις πριν από δύο μήνες και προετοιμαζόταν για περισσότερο από μία δεκαετία. Οι υποστηρικτές των αυστηρότερων μεταναστευτικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του Ρετεγιό , θέλουν να προχωρήσουν... περισσότερο, προτρέποντας για ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επιτάχυνση των απελάσεων και ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες διέλευσης.
Πανηγυρίζει η ακροδεξιά
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ, η οποία υποστηρίζεται από μια στενή βάση κεντρώων και δεξιών βουλευτών, πρέπει να αναζητήσει επιπλέον στήριξη κι επειδή θεωρείται πολύ δύσκολο να τη βρει προς τα αριστερά, πιθανόν να χρειαστεί τη... βοήθεια τους ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού και των συμμάχων του.
Η ακροδεξιά, από την πλευρά της, έχει λόγους να νιώθει νικήτρια. Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε με... υπερηφάνεια ότι τα σχέδια για ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση δείχνουν ότι «τώρα, τίποτα στο κοινοβούλιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς».
Η συζήτηση στη Γαλλία έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει εσωτερικούς ελέγχους στη ζώνη Σένγκεν. Η αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων είχε3 προκαλέσει την αντίδραση των γειτονικών χωρών, με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να χαρακτηρίζει τα μέτρα «απαράδεκτα» και τον αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ να προειδοποιεί ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί όποιον απορρίπτεται στα γερμανικά σύνορα. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είχε αναρτήσει στο Χ «Καλώς ήλθατε στο κλαμπ!», απευθυνόμενος στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ενώ στην Ολλανδία ο αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς χαρακτήρισε την πρωοτβουλία «καλή ιδέα».
Το Σάββατο ο πρωθυπουργός τη Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Ε.Ε να επικυρώσει την απόφασή της για προσωρινή αναστολή παροχής καθεστώτος ασύλου σε όσους περνούν τα σύνορα από τη Λευκορωσία, κατηγορώντας τη Ρωσία για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Μελόνι μεταξύ άλλων έφερε νέα μέτρα για τις ΜΚΟ που συμμετέχουν σε διασώσεις μεταναστών στη θάλασσα, με πρόστιμα που φθάνουν έως τα 10.000 ευρώ.
Ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής οι αστυνομικές αρχές της θα μπορούν να ελέγχουν τα κινητά των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στις ιταλικές ακτές, με στόχο να εξακριβώνουν από ποιες χώρες προέρχονται, τις χώρες διέλευσής τους και την ταυτότητά τους.
Ολα τα φώτα πλέον είναι στραμμένα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 17 Οκτωβρίου.
from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/jCFY6hd
via IFTTT