Με επιστολή της - που δεν υπογράφεται από τους Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις - η αμερικανική κυβέρνηση διατείνεται πως το Ισραήλ θα πρέπει να ξεμπλοκάρει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πως πρόκειται να διακόψει την στρατιωτική της βοήθεια στον πόλεμο του Τελ Αβίν εφόσον η ισραηλινή κυβέρνηση επιμείνει να μπλοκάρει την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα.
Όπως γράφουν στο πρωτοσέλιδο θέμα τους οι New York Times, το τελεσίγραφο 30 ημέρων εστάλη την Κυριακή σε επιστολή που υπογράφουν ο υπουργός Άμυνας Όστιν με τον υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν - και όχι ο πρόεδρος Μπάιντεν.
Η απόφαση να «λείπει» η υπογραφή του Τζο Μπάιντεν - σχολιάζουν ορισμένοι σύμβουλοι - είναι μια ένδειξη σύμπλευσης με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, η οποία ως υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία έχει επιλέξει να πάρει ξεκάθαρα μέρος στη σύρραξη, αρνούμενη να ασκήσει την οποιαδήποτε πίεση προς το Ισραήλ, ακόμη και αν θεωρητικά ζητά να σταματήσει γρήγορα ο πόλεμος.
Η γραπτή προειδοποίηση έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, εν μέσω μιας εκστρατείας κατά την οποία ομάδα προοδευτικών εντός του Δημοκρατικού κόμματος ζητούν από τους Μπάιντεν και Χάρις να πιέσουν πολύ περισσότερο το Ισραήλ - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους θανάτους αμάχων στη Γάζα.
Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο BBC, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ υποστήριξε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ότι η επιστολή ήταν «μια ιδιωτική διπλωματική επικοινωνία που δεν είχαμε την πρόθεση να δημοσιοποιήσουμε», ενώ αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με τις συνέπειες μη συμμόρφωσης του Ισραήλ.
«Όσοι λαμβάνουν αμερικανική στρατιωτική βοήθεια δεν μπορούν να αρνούνται αυθαίρετα ή να παρεμποδίζουν την παροχή αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτός είναι ο νόμος και εμείς φυσικά καλούμαστε να ακολουθήσουμε τον νόμο. Παρόλα αυτά ελπίζουμε πως το Ισραήλ θα κάνει τις αλλαγές που έχουμε περιγράψει».
Διευκρίνισε ακόμη ότι η προθεσμία των 30 ημερών δεν συνδέεται με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου, σημειώνοντας πως είναι «σκόπιμο να τους δοθεί χρόνος για να επεξεργαστούν τα διάφορα ζητήματα».
Σημειώνεται πως το Ισραήλ έχει στο παρελθόν επιμείνει ότι δεν υπάρχουν όρια στην ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που μπορεί να παραδοθεί στη Γάζα, κατηγορώντας τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για την αποτυχία διανομής προμηθειών, αλλά και την Χαμάς για κλοπή εφοδίων.
Πριν από τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε αποφασίσει για πρώτη - και απ'ότι φαίνεται τελευταία φορά - την αναστολή αποστολής μιας συγκεκριμένης ποσότητας βομβών. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή τόσο των Ρεπουμπλικανών στην Ουάσινγκτον όσο και του ίδιου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος είχε κάνει λόγο έως και για «εμπάργκο όπλων». Ακολούθησε η εν μέρει άρση της απόφασης τον Ιούλιο, ενώ έκτοτε δεν έχει επαναληφθεί.
from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/ZjxcrVm
via IFTTT