Το σύνολο των ψήφων στην Διάσκεψη των Προέδρων είναι 30, με την πλειοψηφία να ελέγχει τις 15 μαζί με αυτή του Προέδρου της Βουλής και για να πιάσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 18 χρειάζεται 3 «ναι» εκτός ΝΔ.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να τεθεί για πρώτη φορά προς ψηφοφορία η πρόταση της πλειοψηφίας, για την αντικατάσταση του Ανδρέα Ποττάκη από τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο, ως επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ο Πρόεδρος της Βουλής έχει κάνει εκτεταμένες διερευνητικές συζητήσεις σε περασμένες συσκέψεις και αν το καλοκαίρι είχε βρει σε πρώτη φάση πρόσφορο έδαφος - ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν ζητήσει χρόνο να επεξεργαστούν την πρόταση χωρίς να την απορρίπτουν- το κλίμα άλλαξε άρδην τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε απρόθυμη να προχωρήσει στην αλλαγή, απορρίπτοντας τη διεξαγωγή ψηφοφορίας. Ο λόγος, πως ήταν σε εξέλιξη ανεξάρτητη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, εμμένοντας στην παράταση της θητείας του Ανδρέα Ποττάκη.
Οι υπάρχοντες συσχετισμοί
Οι ίδιοι συσχετισμοί φαίνεται να διαμορφώνονται και σήμερα που η έρευνα παραμένει ανοιχτή. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφαίνεται να υπάρχει αλλαγή της στάσης και «γέρνουν» προς το «παρών» ενώ στο ΠΑΣΟΚ κρατούσαν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.
Ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την πυρκαγιές, είχε εκφράσει την άποψη πως θα πρέπει να κλείσουν όλες οι υποθέσεις με την παρούσα σύνθεση πριν την αντικατάσταση.
Το ΚΚΕ σύμφωνα με πληροφορίες θα ψηφίσει «λευκό», ενώ Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας αναμένεται να καταψηφίσουν, με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν τα «κουκιά» για την κυβέρνηση και το σενάριο για την κυβέρνηση να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 να μην συγκεντρώνει ρεαλιστικές πιθανότητες.
Η «αριθμητική» της διάσκεψης
Το σύνολο των ψήφων στην Διάσκεψη των Προέδρων είναι 30, με την πλειοψηφία να ελέγχει τις 15 μαζί με αυτή του Προέδρου της Βουλής και για να πιάσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 18 χρειάζεται 3 «ναι» εκτός ΝΔ. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και αν συναινέσουν οι Σπαρτιάτες και οι ανεξάρτητοι, που έχουν από μια ψήφο.
Συνεπώς, η διαδικασία εκλογής του Δημήτρη Σωτηρόπουλου με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο. Εάν επαληθευτούν τα παραπάνω, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις συζητήσεις, μήπως και αλλάξει γνώμη για το συγκεκριμένο πρόσωπο ή θα κατεβάσει άλλον υποψήφιο για να βρει την απαραίτητη συναίνεση.
Το «τελεσίγραφο» Μητσοτάκη και η απάντηση Ανδρουλάκη
Πάντως ο πρωθυπουργός, αν και κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τον Νίκο Ανδρουλάκη να βρουν «έναν κοινό βηματισμό σε κάποιες από τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα», επισήμανε πως δεν είναι «συνταγματικά πρέπον να παρατείνονται εσαεί θητείες επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών».
Σε αυτό το πλαίσιο, διερωτήθηκε με νόημα: «Τι θέλετε, δηλαδή; Στην επόμενη αναθεώρηση να έρθουμε και να πούμε ότι καταργούμε τα 3/5 της πλειοψηφίας επειδή δεν μπορούμε να βρούμε ούτε μία μίνιμουμ συνεννόηση, όταν έρχεται η Νέα Δημοκρατία να προτείνει ένα πρόσωπο το οποίο, εν πάση περιπτώσει, είναι πολύ πιο κοντά στο δικό σας πολιτικό χώρο;» και ευχήθηκε «να μπορέσουμε να βρούμε αυτή την απαραίτητη συναίνεση που το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει».
Σηκώνοντας το γάντι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε απαντήσει στον πρωθυπουργό: «Εσείς βιάζεστε και ψάχνατε συναίνεση τα μεσάνυχτα, δεν έβλεπα τότε που είχαμε κανονικά όργανα και καμία εσωτερική διαδικασία να ψάξετε συναίνεση στο ΠΑΣΟΚ όταν θέλατε να ελέγξετε την ΑΔΑΕ για να κάνετε πράξη τη συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Τότε μια χαρά τα βρήκατε με τον κ. Βελόπουλο. Τώρα σας ένοιαξαν οι τρεις μήνες. Εμείς, λοιπόν, όταν θα έρθει η πρότασή σας, θα τη συζητήσουμε και θα τοποθετηθούμε αναλόγως».
from Όλες Οι Ειδήσεις https://ift.tt/qZAm2sK
via IFTTT